Idén hatodik alkalommal, az SFF Vektor csapata összeállított egy ajánlót az előző évben megjelent és legjobbnak ítélt science fiction és fantasy regényekből. Erről a listáról igyekeztek kiválasztani az év legerősebb, legfontosabb, leginkább kiemelkedő megjelenését, amelyre még évek múltán is úgy lehet visszatekinteni, mint meghatározó olvasmányra; vagyis azt a regényt keresték, amelyik méltó az Év Könyve címre.

Sci-fi:

A zsűri számára ebben az évben nem egy, hanem két könyv is kiemelkedett valamilyen formában a mezőnyből.

A 2020-ban megjelent sci-fi regények közül az SFF Vektor zsűrije szerint az Év Sci-fi Könyvei:

Brandon Hackett: Eldobható testek (Agave)

Marc-Uwe Kling: Qualityland (Helikon)

Az Eldobható testekről: Amikor napvilágot lát egy-egy Hackett regény, a hazai science fiction olvasók szinte mindig a kedvencüknek választják és csak ritkán akad méltó vetélytársra abban az évben. Ennek többek között az lehet az oka, hogy Markovics Botond sosem fél megújulni, elképesztő látomásai mellett írásaiban mindig találhatunk magunknak új kérdéseket és új szempontokat az emberiség jövőbeli távlatainak megrajzolásában.

A Qualitylandről: Megijesztett valaha, ha egy baráti csetben megemlített téma másnap termékpromóció formájában pattant eléd a közösségi oldalon? Felháborított már valaha, ha csak egyetlen választógomb jelent meg egy digitális felületen, vagyis csak a választás látszatát választhattad? Hogyan mozognál a világban, ha nemcsak a szemed színét örökölnéd valamelyik szülődtől, de a foglalkozását kellene vezetéknévként viselned, és Szexmunkás Melissaként vagy Börtönőr Johnként kellene leélni az egész életedet? Ha “beárazna” a rendszer, és a munkádat, a partneredet, még a nézőtéri vagy éttermi ülőhelyedet is az így kapott “szint” határozná meg?

A 2020. évi további, kiemelt, ajánlott sci-fi regények a következők:

Alastair Reynolds: Acélszellő ​nyergében (Delta Vision)
Lily Brooks-Dalton: Az ​éjféli égbolt (Agave)
R. J. Hendon: Gyomláló (Főnix)
Thore D. Hansen: A legtisztábbak (Európa)
Michael Walden: Csillagikrek (Metropolis Media)

És ti is hallathatjátok a véleményeteket, június végéig a közönségszavazás keretében megadhatjátok, nektek mely könyvek tetszettek a tavalyi megjelenések közül.

Ide kattintva lehet szavazni:

2020-as sci-fi közönségszavazás

Fantasy:

2020-ban az SFF Vektor zsűrije döntése alapján az Év Fantasy könyve:

Susanna Clarke: Piranesi

A Piranesi a 2020-as év nemzetközi szinten is az egyik legjobban várt fantasy megjelenése volt, amit az Agave Kiadónak hála szinte a nemzetközi premierrel egyidejűleg vehettek kezükbe a magyar olvasók is. Ahogy annak idején A Hollókirály, ez a regény is stílusbravúr, ami a borgesi metafizikát és mitopoétikát fonja össze egy okkult kalandregénnyel és egy tétova, széthullt elme önmagára találásának történetével.

A 2020. évi, további  kiemelt, ajánlott fantasy regények a következők:

Robin Hobb: A Bolond végzete
Jim Butcher: Tetemes gondok / Főbenjáró
Jenn Lyons: Minden Dolgok Neve
Brian McClellan: A birodalom vére
Brandon Sanderson: Tündöklő szavak
Django Wexler: A birodalom ágyúi / A pokoli zászlóalj

És ti is hallathatjátok a véleményeteket, június végéig a közönségszavazás keretében megadhatjátok, nektek mely könyvek tetszettek a tavalyi megjelenések közül.

Ide kattintva lehet szavazni:

2020-as fantasy közönségszavazás

Ezeken túl számos remek novelláskötet, antológia is megjelent a fantasztikumon belül, ezekből az SFF Vektor összegyűjtötte a szerintük leginkább figyelemre méltóakat:

Fantasztikus kisprózák 2020

Továbbá szeretnék a zsánerolvasó közönség figyelmét felhívni olyan könyvekre is, amik a jelöltlistán lévő címeken túl még érdekesek lehetnek, mint a határterületen mozgó regények, de ugyanígy osztott világ kiadványok, újrakiadások vagy ifjúsági művek, amelyek ugyan kimaradnak az ajánlólisták alapját képező gyűjtésből, ennek ellenére nagyon szerették őket, és másoknak is szívesen ajánlanánk ezeket:

Határterületek 2020

 Források: https://sffvektor.hu/

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon