Október 19. és 25. között kerül megrendezésre a Világok találkozása (ViTa) sci-fi, fantasy rendezvénysorozata, ezúttal ONLINE, mindenki által, ingyenesen megtekinthető beszélgetések formájában.

Rengeteg szuper jó program, és aktuális beszélgetés a hét minden napjára szétosztva. Úgyhogy jövő hét hétfőtől könyvbemutatók, kiadói beszélgetések, cyberpunk, Frank Herbert 100, írjátok be a naptáratokba, és válogassatok a fantasztikumot felölelő programok közül.

Itt a teljes programterv, a címben a Facebook események linkjével, amelyeket követve a Facebook jelezni is fogja, ha kezdődik az adás, de azért tartsátok inkább észben:

2020 október 19. 18:00 (hétfő) – A cyberpunk

Több mint harmincöt évvel William Gibson kultikus Neurománca után mintha valamiféle új cyberpunk reneszánsz kezdődne, a magyar könyvkiadásban legalábbis mindenképpen. Online kerekasztalunkban, kitekintve az irodalmon túl más médiumokra is, arra teszünk kísérletet, hogy felvázoljuk ennek a tematikának a keletkezését, történetét, és választ keressünk arra, miért lehet érdekes a közösségi hálózatok és techóriások korában ez a sokak által már kifulladtnak hitt irányzat.

Résztvevők:
Holló-Vaskó Péter (fordító)
Kovács Rezsuk Dániel (képregénykritikus)
Szabó István Zoltán „Steve” (William Gibson szakértő)
Moderál: Takács Gábor

2020 október 20. 18:00 (kedd) – Kiadói kerekasztal

A fantasztikus irodalom rajongói minden évben a tavaszi Könyvfesztiválon hallgathatják meg három kiadó (az Agave, a Fumax és a Gabo) munkatársainak gondolatait a sci-fi és fantasy aktuális helyzetéről. Idén ezt az elmaradt kerekasztalt szeretnénk pótolni, a résztvevőket pedig nemcsak a jelenlegi helyzetről, de az elmúlt évtized tapasztalatairól, trendjeiről és meghatározó könyveiről is beszélgetünk majd.

Résztvevők:
Kleinheincz Csilla (GABO kiadó)
Németh Vladimir (Fumax Kiadó)
Velkei Zoltán (Agave Könyvek)
Moderál: Takács Gábor

2020 október 21. 18:00 (szerda) – Susanna Clarke: Piranesi könyvbemutató

Suzanne Clarke A hollókirály után több mint tizenöt évvel végre új regénnyel jelentkezett. A Piranesi pedig nem okoz csalódást, egy nagyon különleges könyv, amihez hasonlót ritkán találni a fantasztikus irodalomban. A könyvbemutatón a kötet fordítójával és a magyar fantasy egyik legizgalmasabb szerzőjével spoilerek nélkül igyekszünk a mélyére ásni a regénynek és felvillantani, miért is érdemes mindenkinek a kezébe vennie ezt a nem szokványos történetet.

Résztvevők:
Molnár Berta Eleonóra (fordító)
Moskát Anita (író)
Moderál: Gaborják Ádám

2020 október 22. 18:00 (csüt.) – Frank Herbert és a Dűne

100 éve született Frank Herbert, a sci-fi egyik legnagyobb klasszikusának, a Dűnének az írója. Ennek és a készülő nagyszabású filmadaptációnak a kapcsán beszélgetünk majd a szerzőről, pályafutásáról, illetve fő művéről, annak hatásáról és legizgalmasabb témáiról. És természetesen nem maradhat ki, hogy röviden ne beszéljünk arról, mit várunk Denis Villeneuve jövőre érkező filmjétől.

Résztvevők:
Benkő Marianna (kritikus)
Takács Gábor (szerkesztő)
Tamás Gábor (fordító)

2020 október 23. 18:00 (péntek – 10 éves a Próza Nostra irodalmi magazin

2010-ben blogként indult oldal elmúlt évtizede izgalmas projektekkel, nagyon sok könyvvel és élő eseménnyel volt tele. A Próza Nostra mára tucatnál is több munkatárssal működik, akik között felbukkannak írók, szerkesztők, fordítók, a fantasztikum kutatói és népszerűsítői – ezért, miközben visszatekintünk az oldal történetére, igyekszünk feltárni azt is, mennyi minden változott a hazai fantasztikus színtéren, hogyan látjuk mi ezt az időszakot kritikus olvasókként.

Résztvevők:
Szabó István Zoltán „Steve” (a Próza Nostra főszerkesztője)
És a Próza Nostra szerkesztősége
Moderál: Gaborják Ádám

2020 október 24 16:00 (szombat) – Brandon Hackett: Eldobható testek könyvbemutató

Mit tennél, ha lehetőséged nyílna az örök életre? Hogyan változna meg a világ, ha már a külső egyáltalán nem számítana egy ember megítélésekor? És egy ilyen drasztikusan átalakuló világban létezhet-e még olyasmi, mint objektív igazság? Brandon Hackett új regénye ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel, de nem csak ezekről fogjuk faggatni a szerzőt a könyvbemutatón.

A szerzőt, Markovics Botondot (Brandon Hackett) Gaborják Ádám és Takács Gábor kérdezi majd.

2020 október 25. 17:00 (vasárnap) – Kleinheincz Csilla: Ezüstkéz könyvbemutató

A tavaly megjelent Ezüstkézzel lezárult Kleinheincz Csilla fantasytrilógiája, amivel nemcsak a főhősnő, Emese útja ért véget, de egy több mint tíz éves olvasói utazás is. Ennek apropóján kérdezzük majd a szerzőt az alkotásról, arról, mennyi minden változott az Ólomerdő 2007-es megjelenése óta, hogyan gondolkodik a fantasyről, hogy látja a mai írók helyzetét, és mik a tervei a jövőben.

Kleinheincz Csillával Borbíró Aletta beszélget majd.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon