A Riddick-filmek

Közzétette: Soltesz_Tamas 5 hozzászólás

A Riddick-sorozat főszereplője az antihős Richard Bruno Riddick, aki egy marcona, keménykötésű bűnöző, a Fúria bolygó népének egyik utolsó túlélője. Mozgása gyors, csapásai halálosak, egy tökéletes gyilkológép, ezeken felül kiválóan lát a sötétben a különleges szeme által. Ez egyben a gyengesége is, mivel normál látási viszonyok között már túl sok neki a fény, ezért egy hegesztő szemüveghez hasonló eszközt kell hordania nappal. A kopasz, kigyúrt Vin Diesel tökéletesen alkalmas a karakter megformálására, akit a Halálos iramban sorozatból, illetve a három xXx filmből már megismerhetett a nagyközönség. Az eddig készült három filmet (Pitch Black, Chronicles of Riddick és Riddick) David Twohy rendezte, és mindegyikben Vin Diesel a főszereplő. Ez az univerzum eddig három videójátékot is adott a gamer közösségnek, melyek név szerint az Escape from Butcher Bay (2004), Assault on Dark Athena (2009), Riddick: The Merc Files (2013). A továbbiakban a filmekre fogok fókuszálni, a cikkem nyomokban SPOILER-t fog tartalmazni.

Sokan a 2000-ben készült Pitch Black-et (magyar cím: Pitch Black – 22 évente sötétség) kultfilmnek tartják, hangulatos képi világa és magával ragadó horror sci-fi atmoszférája miatt. A történet kezdetén megismerjük a Hunter-Gratzner teherszállító űrhajót, amely fedélzetén fogva tartják a hibernált Riddicket. A hajó rövidesen egy meteorviharba kerül, ezért kényszerleszállást kell végrehajtania a közeli kietlen sivatagbolygón, amelyen sose száll le az éj a mellette keringő három Napnak köszönhetően. A landolás után nem sokkal a legénység egyik tagjának meggyilkolásával vádolják meg Riddicket, de hamar kiderül, hogy nem ő tette ezt.

A föld mélyében ugyanis lesből támadó, ijesztő szörnyek lakoznak, akik bár a napfényre elpusztulnak, a sötétségben otthonosan mozognak. A felderítés során egy geológus csapat egykori szálláshelyét is megtalálják, ahol egy mechanikus naprendszer-modell által tudják meg a rossz hírt; az égitestek mozgása által 22 évente sötétbe borul az egész planéta, így a földalatti gyilkos szörnyek előbújhatnak fedezékükből rájuk vadászni… ami ezután következik, az izgalmakban bővelkedik. Szerintem is érdemes volt megnézni a Pitch Black-et, mondhatni kihagyhatatlan darab a sci-fi horror műfajon belül.

A folytatás, a 2004-es Chronicles of Riddick (magyar fordításban Riddick: A sötétség krónikája) látványvilága és hangulata teljesen lebilincselő volt számomra. Nekem ez a rész tetszett a legjobban, bár elsőre meglepődtem, hogy itt a Pitch Black folytatásáról van szó, mivel ez a film abszolút nem horror, inkább egy fantasy elemekkel megfűszerezett pörgős akció sci-fi. A szereplőket és az univerzumot természetesen felismerni, mivel tényleg ez a sorban következő második film. A sötétség krónikájában új bolygókkal ismerkedhetünk meg, mint a muzulmán lakosú Helion Prime, vagy kegyetlen, zord éghajlatú Krematória. A Helion Prime városának, Új-Mekkának pokoli hódítókkal kell szembenéznie. A Nekromongerek (vagy másnéven Halálkufárok) lerohanják őket, és csak két választást hagynak nekik; vagy felveszik a halálimádó vallásukat, vagy lemészárolják az egész bolygó lakosságát. Nem tűrnek meg semmilyen más kultuszt sajátjukon kívül. Némi túlzással úgy is lehet értelmezni a történetet, hogy ezúttal a muzulmánokat akarják erőszakkal áttéríteni más vallásra, mivel a hódítók úgy hiszik, hogy az ő hitük felsőbbrendű. A Nekromongerek ördögi hordája nagyon jó fantasy elemként szolgál ebben a sci-fi környezetben; az űrhajóik kriptákra emlékeztetnek, a vezetőik nekromantákra, az angol szinkronban Underverse-ként említik az általuk felfedezett misztikus túlvilági dimenziót, a páncélos katonáik pedig lelketlen élőhalottak. Ennél a civilizációnál az volt az érzésem, hogy ettől még jobban is ki lehetett volna dolgozni őket; nem tudjuk honnan erednek, hogyan építették fel a gigantikus űrhajóikat és mióta járják az univerzumot hódítás céljából.

A fanokkal egyetértek abban, hogy a harmadik rész, a Riddick (2013) nem volt egy nagy szám, legalábbis én sokkal többet vártam tőle. Nem kapcsolták össze jól a második részt a harmadikkal, csak pár percnyi jelenet tanúskodik arról, hogy a két filmnek bármi köze is van egymáshoz. Az volt az érzésem, hogy nem méltó folytatása ez a sötétség krónikájának. Ha ezt a filmet készítik el legelőször, vagy a Pitch Black után, szerintem jobban megállta volna a helyét, de így, hogy a Nekromonger humanoid faj keveset szerepelt benne (akik a 2004-es filmben fontos szerepet játszottak), hiányérzetem volt, mivel nem rendezték el megfelelően a cselekmény szálakat. A 2013-as Riddick az első részre, a Pitch Black-re hasonlít a legjobban, viszont abszolút nem érte el azt a hangulati hatást, mint elődje, egyszerűen a nyomába se ért. Nagyrészt azzal ment el a játékidő, hogy Riddick előbb a bolygóval és élőlényeivel küzd, mint egy posztmodern hajótörött, majd az ellene küzdő fejvadászokkal gyűlik meg a baja. Míg az első rész sci-fi horror volt, a második fantasy és sci-fi közötti átmenet, addig a harmadik csak egy akciófilm sci-fi elemekkel, és egy nagy csapat Alien-hasonmás versenyen dobogós helyezést elért gyíklénnyel. A 2013-as Riddick-et az egyszer nézős kategóriába érdemes sorolni, attól semmiképpen se jobb. Sokak szerint David Twohy azon próbálkozása, hogy franchise-t építsen, elég felemásra sikerült, a filmek változó sikere miatt.

A Riddick sorozatban nekem kifejezetten tetszett a világépítés. Bár nincsenek benne magas intelligenciájú nem humanoid földönkívüli fajok, de vannak itt érdekes emberszerű civilizációk (a nekromonger/halálkufár és elementál/elemlény fajokra gondolok), és alienekre emlékeztető iszonyú szörnyszülöttek is. Szerintem az is jó ötlet volt, hogy ebben az univerzumban léteznek a nagy világvallások, mivel elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőbeli emberi civilizációk is megőrizhetnek konzervatív elemeket a kultúrájukban. A Helion Prime bolygón muzulmánok laknak, erre utal a város neve, Új-Mekka, illetve az imám karaktere, akit az első és második részben is láthattunk. Természetesen más sci-fi történetekben is olvashattunk ilyesmit, például Dan Simmons: Hyperion könyveiben, mindenesetre jó ötletnek tartom a vallás bevonását a tudományos-fantasztikus irodalomba.

Mély filozófiát nem érdemes várni ezektől a filmektől, de kellemes kikapcsolódást tud biztosítani a nézőknek. Meg kell említeni, hogy több rövidebb videó is része a franchise-nak, például a 2004-es The Chronicles of Riddick: Dark Fury, amely a Pitch Black (2000) és a Chronicles of Riddick (2004) között játszódik történetileg, de ez csak DVD-n jelent meg. Elkészült még a 2000-ben a Pitch Black: Slam City és az Into Pitch Black rövidfilm, illetve a 2013-as Riddick: Blindsided, melyek több ponton is kiegészítik a történetet. A fent említett három film esetében is érdemes lehet a rendezői-, valamint bővített kiadások felkutatása, hogy jobban értsük a történetet, mivel sokszor fontos jeleneteket vágtak ki a moziba vagy TV-be szánt változatokból.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 5 hozzászólás.

  1. Ice99 szerint:

    Nekem tetszettek ezek a filmek. Egyedi hangulatuk és látványviláguk miatt. Bőven átlag felettiek, különösen a 2. rész, ami kifejezetten jó akció sci-fi.
    Kár, hogy a cikkben nem szerepelnek az esetleges jövőbeli részek…

  2. anarion szerint:

    Nekem is a második rész a kedvencem. Nem is értem, miért tartják sokan a legrosszabb résznek, és hovatkoznak rá mint bukta.

    Pedig egy jó összerakott sci-fi.

  3. Soltész Tamás szerint:

    Az esetleges folytatásokról inkább akkor írok, ha azok elkészülnek :). Mindenképpen kell nekik posztot szentelni, csak nekem zavaros volt, hogy a 4. Riddick film, a Fúria most készül-e, egyelőre csak bejelentették-e, vagy csak a forgatókönyvet írták meg, de mindenképp írni fogok róla, ha elkészül és megnézem.

  4. VinRiddick szerint:

    A Pitch Black Eredetileg az Alien filmek 5.része lett volna, mikor is ellátogatnak az Alienek bolygójára aztán ez sosem valósult meg lett helyette Riddick.

  5. Naraku szerint:

    Szerintem az alien 3 és a dűne egy részes (nem a r részes csodára gondolok) Hybridje.
    A 22 évente sötétség meg kissé b kategóriás, amolyan 2020 a tűz birodalma az űrben.
    Bár néha az egyik epizód elején odakapom a fejem, hogy a szintén b kategóriás The thing folytatása vagy egy riddick krónika megy e éppen.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon