Az idén debütáló, kitűnő című Famous Men Who Never Lived kitűnő példázata két jelenségnek is. Az első, hogy a science fiction zsánerben mennyiféle regény fér bele, esetünkben egy nem a technológiára fókuszáló. A másik tanulság, hogy még a legjobb ötletet is el tudja téríteni a megírás módja attól, hogy instant klasszikussá váljon.

Chess első regényéből megtudjuk, hogy (ahogy természetesen a zsáner olvasói mindig is sejtették) létezik egy párhuzamos Univerzum. Abban viszont a földi történelem egészen 1909-ig teljesen ugyanazon a vágányon halad, mint a miénk, utána viszont elágazik: például Dél-Amerika nagyhatalom, a horogkereszt pedig a béke szimbóluma, amit az emberek szívesen tetováltatnak magukra. A 2010-es években azonban az Egyesült Államok egy pusztító atomháborúban találja magát. Mielőtt a sugárzás és az atombomba hatásai teljesen lehetetlenné tennék a helyzetet, tudósok egy csoportja megépít egy Kaput, amellyel embereket lehet átküldeni a mi világunkba, New Yorkba. A kiválasztás egy lottószerű sorsolás segítségével történik. El is kezdenek áramlani a másik világ menekültjei, összesen 156 ezer ember, mielőtt végleg bezáródna a Kapu. (Itt megdöbbentő hasonlóságot mutat az ötlet Michael Swanwick 1998-as Radiant Doors című, Hugo-díjra jelölt és Nebula-díjat nyert elbeszélésével.)

A regény főszereplői, Hel és Vikram szeretteiket és régi életüket hátrahagyva lesznek UDP-k (Universe Displaced Person). A világunk lassan megszokja, majd közömbössé válik a menekültek iránt. A kezdeti szimpátia eltűnésével a 156 000 sorsa a haza és kultúra nélküli emberek életmódjává válik: régi hazájuk szakmai tudása semmivé foszlik, orientációs tanfolyamokon próbálják a mi történelmünkben és szokásainkban meggyökereztetni őket.

A főszereplő Hel legerősebb kapcsa az óhazával egy magával hozott science fiction regény, a mi világunkban a felnőttkort nem megélő Ezra Sleight posztapokaliptikus története, a The Pyronauts. A regényből nem található több példány a világunkban – a menekültek kevés tárgyat hoztak magukkal – épp ezért az események mozgatórugója az lesz, amikor egy fogadáson a féltve őrzött kincs elvész, és senki sem tudja, hová tűnhetett. Ezek után Hel őrültként próbál a kötet nyomára bukkanni.

A Famous Men Who Never Lived sokkal erősebb ígéret, mint megvalósítás.

Legnagyobb előnye az, hogy a sokféle értelmezési keretet jelentő menekült/migráns kérdéskört a sci-fi lencséjén megtörve mutatja be. Brandon Hackett ezt a Xenóban az idegenség megélésével ábrázolta kitűnően, és tényleg a zsáner erejét dicséri, hogy K. Chess egy másik utat is felvillant. Menekültnek lenni azt is jelenti, hogy a kultúrád elenyészik: először a tárgyak, az ezt hordozó emlékek tűnnek el, majd a memóriából kopnak ki a sorok, majd a felejtés óceánjába merül minden, ami a régi életből ismerős volt. (Erről az élményről szól egyébként Márai Sándor felejthetetlen verse, a Halotti beszéd is.)

E regény írója ezt az életérzést ragadta meg elképesztő ügyességgel. Nem akart tanmesét a befogadásról, az empátia hiányáról, nem ragadt bele a mindig is hiányos párhuzamok beerőltetésénél. Ettől egyedi a regénye.

Kevésbé jól sikerült viszont a regény zsánerszerűsége. A szórakoztató jelleg imitt-amott megbicsaklik, sokszor nem történik semmi. Mel és Vikram érdekes, de nem teljesen eredeti figurák, a próza pedig nem árul el túl sokat arról a másik világról. Egy rejtély szerepel a műben, de annak megfejtése sem egy nagy durranás. Paradox módon a regény a regényben, a The Pyronauts című eposz szuper kis darab lenne, ha elolvashatnánk, mert az ízig-vérig keményvonalas sci-finek tűnik.

Ettől eltekintve K. Chess regénye kitűnik a kínálatból, mert átélhetővé teszi, hogy milyen menekültnek lenni – akkor is, ha fehér vagy és értelmiségi, nem pedig egy harmadik világbeli, kétkezi munkás.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Belánszky István szerint:

    „Itt megdöbbentő hasonlóságot mutat az ötlet Michael Swanwick 1998-as Radiant Doors című, Hugo-díjra jelölt és Nebula-díjat nyert elbeszélésével.”

    Továbbá az egyetlen évad után elkaszált The Crossing tévésorozattal is.
    https://www.imdb.com/title/tt6461824/

  2. solymosgyu szerint:

    Na ekkor lenne káosz.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon