A Marvel-Disney első női szuperhősfilmjét hatalmas várakozás, na meg frusztráció és gyűlölethullám is kísérte részben félresikerült és félremagyarázott nyilatkozatok miatt, és mert hát mi az már, hogy ilyen női főhősöket erőltetnek a világra.

Szerencsére mindenki megnyugodhat, a Marvel kapitányt bemutatták, az első hétvége a valaha volt hatodik legnagyobb világszintű bevételt érte el, maga a film pedig a szokásos formulát hozza, nem rossz, nem kiemelkedő, számomra az utóbbi évek Marvel-filmjei közül inkább a jobbak térfelén tartózkodik. Én már azt is pozitívumnak tartom, hogy ezt a mozit 5 perc után  nem felejtettem el teljesen, hanem még másnap is eszembe jutott – igaz, főleg az Bosszúállók: Végjáték erőviszonyai kapcsán.

Na de mi újat tud felmutatni egy már tucatszor látott eredettörténet? A Marvel kapitány megpróbál egyedi lenni, visszamegy a ’90-es évekbe, bemutatja ikonikus karakterek fiatal változatait (Samuel L Jackson CGI megfiatalítása döbbenetesen zseniális, Coulsoné ugyanakkor döbbenetesen borzasztó), és érdekesen megvariálja az unalomig ismert kliséket egy flashbackekkel játszadozó szerkezettel, valamint a megszokottnál több szintű felismerésekkel teli kiteljesedéssel. Ettől még azonban nem lesz egyedi, mert ugyanúgy a megszokott sémákat követi, a karakterek ugyanolyan egyszerűek, mint mindig, és nem tudja elkerülni, hogy helyenként ne üljön le a történet, és néha ne legyen kényelmetlenül szirupos.

Vers, avagy az emlékeit vesztett földi tesztpilóta, Carol Danvers, a kree birodalom különleges alakulatának tagja, és társaival a skrullok elleni háború résztvevője, ráadásul  természetfeletti képességekkel is rendelkezik, de hogy miért és honnan, eleinte nem is fontos, csak az, hogy a kree parancsnoka arra tanítja, hogyan uralja ezt a képességet. Egy félresikerült bevetés után aztán Vers máris a Földre kerül, ahol lassan kiderül a múltja, hogy mit akarnak a Földön rejtőző, alakváltó skrullok, és belefér pár ügyes, de kiszámítható csavar is, mire eljutunk a végkifejletig, ahol megszületik maga Marvel kapitány. Valójában egy szórakoztató, biztonságos szuperhősfilm ez, végtelenül egyszerű cselekménnyel, csipkelődő és a 90-es éveket cikiző retró poénokkal, jobb és rosszabb utalásokkal (honnan ered az Avengers név), na meg egy zseniális macskával – csak úgy, mint a Marvel-mozik általában.

Viszont ez a film szerintem legalább egy évtizedet késett. Nyilván nem tegnap találták ki, hiszen sok-sok éve benne van a nagy Marvel-ütemtervben, de mégis csak, ez már a huszonegyedik Marvel-moziverzumos film a sorban. Még a szuperhős franchise építésben rejlő hatalmas pénzgyár lehetőségére alig pár éve ráébredt, de a lényeget egyelőre még mindig nem értő DC/Warner is előbb rántotta elő a farzsebből Wonder Womant, és tarolt vele a kasszáknál. Úgyhogy ez nem egy bátor lépés a Marvel-Disney részéről, hanem inkább a világ után kullogó lépés. A bátor az lett volna, ha ez a film mondjuk 2010-ben elkészül, és akkor talán nem is beszélne ma senki arról, hogy női szuperhős, női főszereplő.

Ugyanakkor az hatalmas pozitívumnak tekintethető, hogy ha a Marvel moziverzum világában nézem a filmet, értsd, jelenleg a jelenlegi, két részes Thanos vs Avengers filmeposz közötti szakadék mélyén járunk, a totális bukás és megsemmisülés hangulatában, akkor Marvel kapitány mostani megjelenése egy kifejezetten jó időzítés.

Hiszen függetlenül attól, hogy csak minimális utalások vannak arra, hogyan kapcsolódik majd a karakter a Thanos elleni háborúba, azért ez a film, és magának a karakternek a kiteljesedése önmagában is reményt ad a megtört és megsemmisített Avengers tagoknak és a nézőknek is. És a film végén lévő erődemonstrációban felvillan az a hihetetlen potenciál, amire valószínűleg hatalmas szükség lesz Thanos ellen.

Úgyhogy, Marvel kapitány ha minden szempontból megkésve is, de még nem elkésve végre megérkezett a Marvel szuperhős univerzumba. Bő egy hónap múlva pedig kiderül az is, hogy miként fog debütálni a megtépázott Avangers tagjaként.

(Azért az ilyen filmekben mindig sajnálom az olyan remek és karizmatikus karakterszínészeket, mint Lee Pace, Djimon Honsu vagy Ben Mendhelson, hogy csak ennyi jut nekik, sokkal-sokkal izgalmasabb szerepeket érdemelnének. És akkor Anette Benningről ne is beszéljünk.)

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film, Képregény

Eddig 6 hozzászólás.

  1. tlinger szerint:

    Nem kellett félremagyarázni, amiket a színésznő összehordott. Aki szerint 40 éves fehér férfi nem tud felfogni egy filmet az egyszerűen ostoba, arrogáns.

    https://www.irishtimes.com/culture/film/brie-larson-is-sick-of-being-interviewed-by-white-dudes-1.3792529

    “I don’t need a 40-year-old white dude to tell me what didn’t work about A Wrinkle in Time,” Larson said. “It wasn’t made for him! I want to know what it meant to women of colour, biracial women, to teen women of colour.”

    Amúgy sem terveztem moziba menni a filmért, +ahogy elnézem eddig írtakat, még a többi szuperhős filmnél is laposabb.

  2. Murányi Pál szerint:

    Nem láttam a filmet, de nagyon sok review alapján egy lapos, vagy jóindulattal is közepes film, ami szuperhős film helyett egy politikai propaganda-anyag.
    Ráadásul az „erős nő” sem sikerült jól, mint a Wonder Woman pl, hanem leginkább a feminizmusnak a „légy férfi és ne nő” vonalán mozog (még az index szerint is „légy fiú” a mondanivaló)
    https://www.youtube.com/watch?v=bcgYuPZSwAM

  3. hackett szerint:

    Murányi Pál:
    Meglepő módon konkrétan egy mákszemnyi politikai, propaganda, kiszólás, semmi nem volt benne, ez a film a légynek sem akart semmi ilyet üzenni.
    A közepes értékelés abszolút stimmel, viszont szerintem még ez is a Marvel-filmek jobbik felébe helyezi sajnos.
    Nekem mondjuk jobban bejött, mint a Wonder Woman, még ha nem is sokkal, de ott a bajszos Árész sajnos elvitte a legrosszabb főgonosz, legrosszabb final act, legrosszabb végső csata és sok egyéb címet.

  4. tlinger szerint:

    Wonder Woman sem volt egy nagy szám, pár jó jelenet volt benne, pl amikor nem tudta megmenteni falut, az emlékeztetett rá, hogy mégiscsak I VH. Meg hogy összeomlott a kis naiv világképe.

    (Röhej, hogy Hugot kapott, amikor Blade Runner ott volt a listán…)

  5. ice99 szerint:

    „az első hétvége a valaha volt hatodik legnagyobb világszintű bevételt érte el”
    Nagyon rossz hír azoknak, akik valódi sf filmeket szeretnének látni a mozikban, nem a szuperhősös baromságokat. Ezek szerint tovább fogják nyomni ezeket orrvérzésig. Eljön az az idő, amikor ingyen sem fogom megnézni már ezeket a filmeket, nemhogy pénzért moziban, pedig nagyon szeretek moziba járni.

  6. Buzér Róbert szerint:

    Én támogatom a gendert!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon