2018. december 8-án került megrendezésre a II. Világok Találkozása, a Próza Nostra zsánerirodalmi magazin rendezésében. A rendezvény célja az, hogy a hazai fantasztikus szakmai közösség minél szélesebb körben képviseltesse magát, így mutatva meg a beszélgetésekben, milyen sokrétű szempontok szerint lehet beszélni a sci-fi, fantasy és horror hazai és nemzetközi helyzetéről. Ezen felül ismét kiosztásra került a Hexa-díj, amelyet évente kap meg a hazai zsánerirodalom egy-egy kiemelkedő személyisége.

A beszélgetéseket a tavalyi rendezvény után az Ekultura.hu idén is rögzítette, és alább mindegyiket megtekinthetitek.

Az első előadás témája az idén elhunyt Ursula K. Le Guin, az amerikai fantasztikus irodalom egyik legfontosabb írónőjének munkássága. Ursula K. Le Guin hat évtizeden át alkotott, művei pedig világszerte ismertté tették a nevét, legyen szó idegen bolygókra látogató felderítőkről vagy sárkányokkal találkozó varázslókról. Mély emberismerete és lírai írásművészete olvasók millióiban hagyott nyomot. A Szigetvilág varázslója cikluson túl a Gabo kiadó jóvoltából két vaskos gyűjteményes kötet is lehetőséget nyújt az írónő műveivel való ismerkedésre.

Résztvevők: Benczik Vera (adjunktus, ELTE), Borbíró Aletta (kritikus, Próza Nostra). Moderált: Takács Gábor (kritikus, Próza Nostra).

A következő előadás résztvevői a díjak hazai és külföldön betöltött szerepéről beszélgettek. Az apropó, hogy idén N. K. Jemisin történelmet írt: ő az első szerző, aki egymást követő három évben is Hugo-díjat kapott regényeiért. Ekapcsán szóba került a díjak szerepe, jelentősége és problémái, szó volt többek közt a Hugo-díj körüli korábbi botrányokról, a hazai szépirodalmi díjakról, valamint a magyar science fiction irodalom, hányattatott sorsú Zsoldos Péter-díja körüli problémákról is, amelybe idén kényszerrel és az írók kérése ellenére neveztek regényeket, amelynek következtében a győztes regény, a Xeno írója, Brandon Hackett/Markovics Botond nem is vette át az elismerést.

Résztvevők: Járvás Péter „Kuszma” (Merítés-díj), Pintér Bence (újságíró, Spekulatív Zóna), Takács Gábor (Moly SFF lista, Hexa-díj). Moderált: Gaborják Ádám (szerkesztő, Próza Nostra).

A Fantasztikum és játékvilág című előadás témáját az adta, hogy napjainkban egyre több videojáték használja ki a fantasztikus zsánerek nyújtotta lehetőségeket. Mit tanulhatnak az írók a videojátékokból, és a játékok az íróktól, hol ér össze irodalom és interaktivitás, passzív és aktív befogadás? Játékfejlesztők, írók és hardcore gamerek ültek egy asztalhoz, hogy körbejárják a témát. Szó esett többek közt két fontos, az utóbbi másfél évben megjelent, erősen történetközpontú, különleges videojátékról, a Detroit: Become Haumanről és a Hellblade: Senua’s sacrifice-ról.

Résztvevők: Farkas Balázs (író, játékfejlesztő), Felkai Ádám (újságíró, Geekz), Megellai Gábor „Megsz” (játékfejlesztő), Moskát Anita (író). Moderált: Jancsovics Klaudia (újságíró, Próza Nostra).

A Hagyományos fantasy irányzatok George R. R. Martin után előadás azt a kérdést tette fel, hogy mit vegyen a kezébe az, akit nem érdekel Westeros, de valami újdonságra vágyik a fantasyben, viszont idegenkedik a weird bizarr furcsaságaitól is? Mi lehet a vonzereje például a flintlocknak, a fantasybe a puskákat beemelő irányzatnak, hogyan igyekeznek a szerzők új színt vinni a régi toposzokba, lehet-e fantasyt írni gőzgépekkel, és hosszú távon is életképes lehet-e ez az alzsáner? Szó esett többek közt Brian McClellan Lőpormágus-trilógiájáról, Ed McDonald nemrég megjelent Éjszárny című, frissen megjelent fantasyjéről Django Wexler Árnyháború-trilógiájáról és Naomi Novik sárkányok a Napóleoni-háborúkban témájára épülő Tremeraire-ciklusáról.

Résztvevők: Fekete I. Alfonz (író, kritikus, Próza Nostra), Horváth Vivien (kritikus, szerkesztő), Keserű József (docens, Selye János Egyetem), Limpár Ildikó (adjunktus, PPKE). Moderált: Szabó Dominik (kritikus, ekultura.hu).

Nemrég jelent meg a Gabo kiadó, valamint Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor szerkesztők jóvoltából Az év magyar science fiction és fantasy novellái 2018 antológia, amelyben befutott és kezdő, zsánerben ismert és zsáneren kívül alkotó írók novellái érdekes képet rajzolnak ki a hazai SFF irodalomról. Merre tart a fantasztikus novella műfaj itthon? Mit lehet megállapítani ezekből a művekből, és mi érdekli magukat a szerzőket? A kötet 19 szerző novelláját tartalmazza, közülük heten, valamint az egyik szerkesztő, Kleinheincz Csilla meséltek a novellák keletkezéséről, terveikről, valamint a kötet összeállítási szempontjairól.
Résztvevők: Kleinheincz Csilla (szerkesztő, GABO) és a kötet szerzői: Baráth Katalin, Erdei Lilla, Kis Gabriella, Rusvai Mónika, Sepsi László, Sziács Viola, Veres Attila. Moderált: Borbíró Aletta, Gaborják Ádám.

Az est végén másodszor került kiosztásra a HEXA-díj, amelyet évente a hazai zsánerirodalom egy-egy kiemelkedő szakmai képviselője vehet át. A díjra ezúttal is a ViTa meghívott szakmai közössége jelölhetett.

Az idei jelöltek a következők voltak: Csurgó Csaba és Varga Bálint, az Agave Kiadó alapítói; Görgey Etelka (Raana Raas) fordító, író; Kornya Zsolt, író, fordító, szerkesztő; Kánai András, író, szerkesztő; Markovics Botond (Brandon Hackett) író; Pintér Bence, újságíró, kritikus; S. Sárdi Margit, az ELTE egyetemi oktatója; Szabó István Zoltán, a Próza Nostra főszerkesztője; Tomasics József, The Black Aether főszerkesztője; valamint Varga Bea (On Sai), író, szerkesztő.

A díjat Kornya Zsolt kapta, akinek mi is gratulálunk.

Kornya Zsolt munkásságával jelentősen hozzájárult a kilencvenes, majd a kétezres évek zsánerirodalmi kultúrájának kialakításához, író, fordító, szerkesztő. A Raoul Reiner néven erre a világra írt regényei, A vér városa és a Sötét Mersant-ciklus a magyar dark fantasy irodalom klasszikusai. Számos Robert E. Howard és H. P. Lovecraft mű fordítását köszönhetjük neki, ezen túl a Rúna fantasy magazin és a Delta Vision Mesterművek sorozata is a nevéhez kötődik, valamint részt vett a legnagyobb magyar szerepjáték, a M.A.G.U.S. világának alakításában.

(Zsolt néhány írását az SFmagon is publikáltuk, ilyenek például a planetáris románcról, Alan Burt Akersről, vagy Edgar Rice Burroughs: A Mars hercegnőjéről írt esszéi.)

Zárásként a szervezők bejelentették, hogy a magyar fantasztikum népszerűsítése és előmozdítása céljából a hazai SFF közösség tagjai (írók, szerkesztők, szervezők, kutatók, kritikusok és rajongók) közös elhatározásából létrehozzák a Spektrum Egyesületet. Az Egyesület működése során különféle projekteket indít és támogat majd ezen cél érdekében. Az Egyesülettel kapcsolatos részletekről és tevékenységéről a hivatalos ügyek lezárása után tájékoztatják az érdeklődőket.

Az idén is sikerrel zárul rendezvénynek köszönhetően a szervezők a folytatás mellett döntöttek, ezért jövőre az év közbeni kisebb programok mellett újra megszervezik a Világok Találkozását.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Szabolcs szerint:

    Köszönjük a felvételeket, jó volt hallgatni mindet, mindenkit! 🙂

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon