A Neil Gaiman és számos kiváló rajzoló által jegyzett legendás Sandman képregénysorozat 2009-es magyar kiadásának kezdete a hazai képregénykiadás egyik mérföldköve, négy kötet utáni félbeszakadása pedig a legfájdalmasabb sebek egyike. A Fumax kiadó pedig most elhozza magyar nyelven a Sandman világának legnépszerűbb karakterének, Halálnak a történeteit egy gyönyörű, méltó kiadásban.

Van az úgy, hogy egy történetből nem a címszereplő lesz a közönség kedvence, hanem – ahogy Halál annyiszor Álom hóna alól – előbukkan egy háttéralak, és elcseni a műsort.

Így járt Neil Gaiman is, aki hiába írta meg képregényes főművét az Álmok fejedelméről, a nyolcadik füzetben szárnyakat bontott Morpheus nővére, és máris ő, vagyis Halál vált az egyik legkedveltebb szereplővé.

Látjuk őt később is, de legközelebb a huszadik számig (ez a magyarul megjelent harmadik kötet vége) kellett várni, hogy újra egész történetet kapjon.

De ez sem volt elég, és csakhamar megjelent a Az élet mindig drága, majd nemsokára követte a Time of Your Life minisorozat is – ez a két történet adja a magyarul is hamarosan megjelenő kötet gerincét. Ehhez járul hozzá a magyarul már megjelent nyolcadik és huszadik Sandman füzet története, valamint pár rövidebb történet különböző kiadványokból, no meg a borítók és képek galériája (Dave McKean!) – a háromszáznál több oldal halálos adag.

Ezért is veszély vállalkozás kijönni ezzel a kötettel: ha a Sandman legjobb szereplőjének legizgalmasabb epizódjait összegyűjtjük, mi értelme kiadni a sorozat maradékát?

Az Élet mindig drága még a Halál-történetek közül is kiemelkedik. Talán éppen azért, mert mintha nem lenne valódi tétje, örömmel szegődünk Sexton Furnival mellé, aki már majdnem tizenhat, és úgy érzi, ő az első emberi lény, aki már majdnem tizenhat éves lett. Őt kíséri egy éjszakán át egy bolondos gót lány. A történet úgy marad életigenlő, hogy elkerüli a szájbarágást, és persze nem Gaiman írná, ha nem szőnék át utalások, ki- és átkacsintások minden egyes oldalát. Például itt tűnik fel először Donna Cavanagh és majdani párja Hazel McNamara.

Velük találkoznánk az ötödik, magyarul még ki nem adott Sandman kötetben, és az ő történetük folytatódik a The Time of Your Life-ban. Ez már hardcore Gaiman: akkor működik igazán, ha a szereplőket már ismered, és minden különösebb bevezető nélkül tudsz aggódni értük. Ilyenkor nem zavar, hogy sokszor csak beszélő fejeket látsz, hogy néhol a szöveg agyonnyomja az oldalt.

Igen, van, ahol nem öregedett szépen a kilencvenes évek képregénye, és ezen csak a Sandman-szeretet gördíthet túl. Éppen ezért érdekes lesz elolvasni a Halál az életről beszél című pár oldalas közszolgálati képregényt: az azóta eltelt két évtized alatt jelentősen nőttek a HIV fertőzöttek túlélési esélyei, cserébe visszatért a szifilisz, extra gyógyszerrezisztenciával. Fura utakat jár a halál.

Hogy mennyit változott maga a képregény, érdemes a korai történetek mellé tenni a Halál és Velencét. Ez a történet 2003-ban, majdnem hat évvel a Sandman történetek vége után jelent meg az Endless Nights című antológiában, ahol Gaiman visszatért hőseihez, hogy jobbnál jobb rajzolók idézzék őket újra fel. Halált például P. Craig Russel. Ugyanúgy megtaláljuk az utalásokat, a címtől kezdve az önidézetekig és a rejtett adaptációkig, de ez már egy kevésbé szószátyár író munkája arról, milyen várni, milyen osztani, és milyen elkerülni a halált.

Mindezzel az öregedéssel együtt is élvezetes történetek csokra a kötet. A történeteket nagyon jó rajzolók kapták, a szövegek a tájszólásokkal, lerajzolt szóviccekkel feladják a leckét, de bízhatunk benne, hogy a fordítógárda (Bayer Antal, Benes Attila, Holló-Vaskó Péter, és Totth Benedek) megbirkózott vele. Minden adva van egy ragyogó élményhez.

A Halál és ankhja épp úgy szól az elmúlásról mint a születéstől. Az Élet mindig drága volt a DC „felnőtt” alkiadójának, a Vertigónak az első saját címe. Most pedig ezzel a kötettel éleszti újjá a képregénykiadóként indult Fumax a történetmesélő képregények kiadását. Ez a kötet, ilyen kivitelben meg már szinte több, mint egy izgalmas sorozat ígérete.

Az ismertető a két minisorozat, valamint emlékek és álmok alapján készült. A magyar kiadás itt előrendelhető.

Itt pedig egy beleolvasó

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon