Daryl Gregory a megszállottság megszállottja. Már a 2005-ös Second Person, Present Tense elbeszélése is az agy furcsa tevékenységével foglalkozott, ez folytatódott a 2006-ban megjelent Damascusban, és ugyancsak a rögeszmésség került elő első regényében, a Pandemoniumban vagy a kitűnő, magyarul is megjelent Afterparty című regényében. A Gabo SFF új sorozatában megjelent Mind remekül megvagyunk ezt a hagyományt folytatja.

Az alapsztori számtalan reklám, vicc kiindulópontja: egy csapat „sérült” ember jön össze dr. Jan Sayer pszichológusnő hívására, hogy terápiás alkalmakon vegyenek részt. A plusz az alapfelállásban, hogy a három férfi és két nő különleges, természetfeletti események túlélői. Itt van Harrison, a Szörnydetektív, Stan, a kannibál család végtaghiányos áldozata, Martin, az augmented reality szemüvegéhez ragaszkodó, de anélkül is nem evilági figurákat látó fiatalember, a hallgatag, gótos beütésű Gréta, és a csontjaiban fájdalmas emlékeket hordozó Barbara.

A filmekből ismert jelenetet a karakterek dinamikája tölti meg élettel. Van itt nyitott, zárkózott, furcsa és félelmetes ember is. Olyasmiket láttak, amit a normális emberek nem, és olyan konfliktusokban volt részük, amellyel az átlagember sohasem találkozhat. Ahogy megyünk előre a történetben, kiderül, hogy van még egy nagyon is lezáratlan ügy, amelyhez lazábban vagy erősebben mindannyian kapcsolódnak. Ellenfelük nem emberi lény, és az őrület határán ki-be sétálva rájuk vár a feladat, hogy pontot tegyenek a történet végére.

Bármit is írnék a sztoriról, spoileres lenne. Legyen elég annyi, hogy a viszonylag rövid kisregény körülbelül a felénél felpörög, és a dialógusokból a tettek mezejére lépünk.

Mivel ez egy Daryl Gregory írás, ezért a megszokott színvonalat hozza: pergő és szellemes, és pont annyira furcsán őrült, ami még elviselhető. (Az író kreatív mondatfűzésére már a cím is remek példa: Mind remekül megvagyunk – miközben erről aztán végképp nem beszélhetünk.)

A kisregény elgondolkodtat, és ebben a már idézett korábbi Gregory-elbeszélések a példák, hogy a normalitás fogalmáról töprengjünk. Őrült az, akit nem értenek meg? Normális az, aki nem lát különös dolgokat? Mivel ez egy dark fantasy-horror, ezért nem kapunk tudományos magyarázatot a miértekre, de misztikusat igen. Daryl Gregory írásának világképében a minket körülvevő valóság iszonyatosan fenyegető, barátságtalan hely.

Őrültekre, csodabogarakra, meg nem értett szörnykergetőkre van szükség, hogy megvédjék az ártatlan, mit sem sejtő emberek életterét.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Belánszky István szerint:

    Köszi az ismertetőt!
    Egy javítanivaló: „Olyakat láttak,”

  2. solymosgyu szerint:

    Amíg ti a gabo-t vettétek górcső alá addig én a fumax-ot. Ott is szép regények vannak.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon