Mindjárt itt a karácsony, mint minden évben ezúttal is szeretnénk az SFmag stábjából néhányan megosztani Veletek pár ötletet, amiket a fenyőfa alá ajánlunk, természetesen, mint mindig, most is messzemenőikig teljesség legkisebb igénye nélkül szemezgetve. Viszont rengeteg szuper könyv, képregény jelent meg idén is, úgyhogy bőven van miből válogatni.

Farkas Balázs (fbdbh)

Év vége felé esett be, de talán az idei egyik legfontosabb könyvmegjelenése Ursula K. Le Guin kétkötetes novellaválogatása, a Valós és valótlan I-II, amely többféle ízlés- és zsánerszempont alapján is remek ajándék lehet, szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki ne találjon benne olyan erős novellát, ami egyébként passzol is a személyiségéhez. Emellett nagyon, de nagyon szép kiadás, a fa alatt a helye.

Tavaly még nem mondtam volna ennyire biztosra, de a komolyabb játékosoknak jelzem, hogy ha van egy kis tartalék és feleslegesen szórható pénz (nyilván nincs, de) most már lassan érdemes beszerezni egy akciós PlayStation VR-szettet. Végre nem csak egyszerű leselkedős appokat meg olcsó horrorhullámvasutakat támogat, hanem olyan nagy méretű, teljes terjedelmű játékokat is, mint a Skyrim VR. Ha valaki nem PlayStation-vonalon gondolkodik, nagyon sok PC-s játékot találhatunk Oculus és HTC Vive támogatással, ezek mondjuk drágábbak is. Nyilván, a VR még luxustermék, de valamilyen szinten most érett meg arra, hogy szélesebb körben elterjedjen.

Markovics Botond (Hackett)

Megjelent Dan Simmonstól az Olümposz, aki olvasta az Iliont vagy a Hyperion-ciklust, annak nem kérdés, de egy Ilion-Olümposz kettős igazi élmény lehet a karácsonyfa alá, kedvenc görög és trójai hőseinkkel, Akhilleusszal és Hektórral, akik nekirontanak a kvantumteleportáló olümposzi isteneknek, plusz a Sheakespeare-ről vitatkozó moravecekkel, meg az időben és térben is eltévedt Odüsszeusszal, valamint a földi emberiség maradékának tudatlanságból eszmélő tagjaival.

Aztán tematikus csomagban gondolkodva, ajánlok még két, Holdon játszódó sci-fit is. Ian McDonaldtól a Luna egy kőkemény sci-fi, amire tényleg igaz a mondat, hogy Trónok harca az űrben, már ha McDonald karakterekkel való bánásmódjára értjük. Gazdag családok marakodnak a Hold és a hélium-3 feletti befolyásért, de hogyan! Nagyon jó könyv, ki ne hagyjátok! Mellé itt van Andy Weirtől az Artemis, ami szintén a Holdon játszódik, csak kevésbé szerteágazó és fajsúlyos, viszont Andy Weiresen szórakoztató és laza, ráadásul előbb-utóbb valószínűleg film is lesz belőle.

Ha pedig képregényt szeretnétek magyarul, akkor itt van a frissen megjelent Az Incal első kötete a hatból. Az ára az angol egybegyűjtött kiadáshoz képest nekem kicsit drága (de különbontva sajnos ennyi mindenhol), viszont ajándéknak kitűnő. Jodorowsky és Moebius az elvetélt Dűne-projektjük szinte minden hasznosítható elemét belepréselték ebbe a monstre transzcendentális űropera kalandba, gyönyörű rajzok, fantasztikus ötletek, és kicsit kapkodó történet, skiccelt jellemű karakterekkel, de ettől még jó és szórakoztató klaszikus sci-fi.

Szabó Dominik

Úgy érzem, karácsonyra nagy, vastag, súlyos könyveket kell adni, hogy kiszemelt áldozatunknak sokáig legyen mit olvasnia – ennek szellemében szerintem Az idő gyermekeinél nincs is jobb választás. A leírhatatlan nevű Adrian Tchaikovsky regénye tökéletes ajándék lehet minden sci-fi rajongónak: hatszáz oldalnyi tömény élvezet, tele fenomenális ötlettel, és olyan igazán földhöz vágó, emlékezetes fináléval. Ja és pókokkal! Nagyon-nagyon sok pókkal. De aranyosak ám!

Hogy a féltégláknál maradjunk, A Mandible család sem lehet mellélövés. Lionel Shrivert ugyan szépirodalmi szerzőként ismerjük, de legújabb regénye kőkemény, brutálisan hiteles gazdasági sci-fi. Nem is tudom, korábban előfordult-e velem olyan, hogy egy szakasznyi olvasás után, a tömegközlekedésről leszállva csodálkozva vettem észre, hogy nahát, itt még boldogok az emberek! Nem rettegnek, nem estek még kétségbe, és képesek vásárolni! Shriver nagyon a hatása alá vont, ráadásul annyira intelligens a szöveg, hogy úgy éreztem, muszáj folyamatosan vigyorognom. Pedig egy apokalipszisről szól!

Végezetül azért egy fantasy-t is bedobnék, bár nem olyan vastag, cserébe iszonyúan élvezetes. Charlie Jane Anders-től a Minden madár az égen az idei év egyik legszerethetőbb, legzseniálisabb, legérdekesebb – és persze: legfurább – élményeként marad meg az emlékezetemben, úgyhogy azóta is bátran javaslom mindenkinek, hogy vesse bele magát ebbe a világba, ahol egy egy kislány madarakkal beszélget, egy kisfiú pedig összerakott egy két másodperces időgépet. További hívószavak: szerelem, világvége, hipszterek, madrigálok, bérgyilkosok és tanárok. Tényleg fura.

Pusztai Dániel (Archnihil)

Nem kell feltétlen hihetetlen összegeket beruháznunk ahhoz, hogy valakinek örömet okozzunk karácsonykor. Elég néha tű, cérna, anyag, meg azért némi idő és lelkesedés, és bárki varrhat szuperhősbabát az egyik szerettének. Ez lehet a mindig snájdig Amerika Kapitány, a szarkasztikus Vasember – mellé azért nem árt néhány játék palackot is beszerezni az autentikusság végett -, vagy, mint az a képen is látható, akár a Mágnesesség Mesterével is megajándékozhatunk másokat.

https://www.pinterest.dk/pin/493777546620492378/

Kleinheincz Csilla (Hanna)

Philip Pullman sorozata, Az Úr Sötét Anyagai (most Északi fény) igazi klasszikus. Jó néhány év eltelt a dicstelen filmfeldolgozás óta, amelyik tökéletesen félreértette a regényeket, és felnőtt egy újabb generáció, amelyik még nem ismeri Lyra és Will történetét Minden túlzás nélkül alapmű minden fantasy olvasónak, amely idén új borítókkal és egy előzménykötettel kiegészülve jelent meg. Igazi karácsonyi ajándék fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Ugyan a boltokba idén már nem biztos, hogy eljut, de már előrendelhető Terry Pratchett új könyve, a Télkovács. Sajogi Stefánia tinédzser boszorkány története egyszerre okos, szívbemarkoló és szórakoztató, és amint a címéből is sejthető, igazi téli olvasmány.

Juhász Viktor:

Mivel lelkes novellaolvasó vagyok, antológiákkal fogom kezdeni az ajánlómat – ideális ajándék a fantasztikummal ismerkedőknek és vájtfülűeknek egyaránt, esetleg saját maguknak. A GABO kiadó idén is jelentkezett Jonathan Strahan antológiasorozatának aktuális kötetével, de  a tavalyit szintén nyugodtan merem ajánlani, mert a 2016-os és a 2017-es év angolszász fantasztikus novelláinak legjobbjai kerültek egymás mellé. A történetek mindkét antológiában rettentően változatos palettán mozognak, a fantasytől a sci-fin keresztül az egészen besorolhatatlan fantasztikus elbeszélésekig, ismert nagyágyúktól és feltörekvő tehetségektől egyaránt.

Ted Chiang zseniális novelláskötete, az Érkezés – Életed története és más novellák (Agave kiadó) nem idei darab, de ha valaki lemaradt róla, érdemes pótolni (vagy  megvenni ajándékba annak, aki még nem ismeri). Chiang a kispróza mestere, minden története akár egy precízen megtervezett gépezet, ötletei pedig a keményvonalas scifi iskolapéldái.A Delta Vision Mesterművek sorozata idén sajnálatos módon kissé mintha parkolópályára került volna, de a klasszikus sci-fi rajongói örömmel fogadhatják Stanley G. Weinbaum: Kalandok a Naprendszerben című gyűjteményét. Az egykori pulp-magazinok hőskorában született történetekben felfedezők és tudósok járják a Naprendszer csodálatos bolygóit a vénuszi dzsungelektől a jeges óriásbolygókig – kell ennél többet mondani?A végére pedig egy regény, sőt regénysorozat maradt. Nem először, de rendületlenül ajánlom továbbra is a brit Ben Aaronovitch Peter Grant-sorozatát, az urban fantasy és a krimi ötletes, szórakoztató és igényes kombinációját.  Ünnepek alatt pont végig lehet venni a londoni közrendőr és varázslótanonc magyarul megjelent történeteit (eddig három regény jelent meg itthon, a London folyói, a Soho felett a Hold és a Föld alatti suttogás).

Pintér Bence

Annyi mindent lehetne mondani, de a legtutibb karácsonyi ajándék idén egyértelműen Csepella Olivér évek óta várt képregénye, a Nyugat+Zombik. Csepella még 2014-ben szedett össze egy rakat pénzt arra, hogy egy évig csak a képregényed oldogozzon, aztán… Aztán késett vele. És még tovább késett. Aztán mikor már mindenki nagyon türelmetlen volt, késett még egy kicsit. 2017 decemberére azonban megjelent a 264 oldalas képregény, amelynek az a lényege, hogy a New York kávéházban épp Babits születésnapját ünneplő nyugatos költőket/írókat megtámadják a zombik. Babitsék pedig a kávéház pincérnőjével karöltve felveszik a harcot a természetfeletti ellen. Megérte várni: a rajzok csodásak, a történet pazar, a humor észveszejtő, a negyedik falat pedig mindig a legjobb helyeken üti át Csepella. A történet mind a fantasztikum rajongóinak, mind képregényolvasóknak, mind irodalom szakos bölcsészeknek remek ajándék lehet. Viszont vigyázat, tizennégy éven aluliaknak kevésbé ajánlott, explicit tartalom!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Belánszky István szerint:

    Andy Weir – Artemis könyvismertetőm, kifejezetten az eredeti angol nyelvű könyvről (amennyit az itteni kiadásból is elolvastam, az alapján arról csak még vitriolosabbat tudnék írni):
    http://lfg.hu/81587/ismerteto/artemis-gta-a-holdon/

  2. solymosgyu szerint:

    Az ölomposz-nál a második kötetnél tartok. nagyon jó.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon