November 25-én, múlt szombaton került megrendezésre az első (és reméljük, nem az utolsó) Világok Találkozása (ViTa) a Próza Nostra szervezésében.

A rendezvény célja az volt, hogy a hazai fantasztikus szakmai közösség minél szélesebb körben képviseltesse magát, így mutatva meg a beszélgetésekben, milyen sokrétű szempontok szerint lehet beszélni a sci-fi, fantasy és horror hazai és nemzetközi helyzetéről. Ilyen módon a fantasztikum világai és a közeg különféle “világai” is találkoztak egymással.

Szavak helyett íme mind az öt, nagyon izgalmas beszélgetés teljes felvétele az Ekultúra.hu jóvoltából azok számára, akik nem tudtak ellátogatni a rendezvényre.

A ViTán idén első alkalommal emellett kiosztásra került a most létrejött Hexa-díj, amelyet a beszélgetésekben résztvevő szakmai meghívottak ítéltek oda szavazással. A díjjal járó oklevelet és üveg hexaédert (aka kockát) elsőként Kleinheincz Csilla szerkesztő, fordító, szerző, és nem utolsósorban az SFmag alapító szerkesztője vehette át, amihez ezúton is gratulálunk az egész SFmag nevében.

„Kiadó és olvasó között: közvetítők a zsánerirodalomban”: Bárány Tibor, Keserű József, L. Varga Péter, Pintér Bence és Szabó István Zoltán, moderál Sepsi László.

„Kézirattól a könyvig, avagy hogyan lesz a jó ötletből sikerkönyv”: Erdélyi István (Raon), Velkei Zoltán, Farkas Balázs és Gaborják Ádám, moderál Pintér Bence.

„Új irányzatok a modern fantasy-ben” Berke Szilárd, Juhász Viktor és Moskát Anita részvételével, Szabó Dominik moderálása alatt:

„A sci-fi útja: válság vagy kiteljesedés?” beszélgetés, Kánai András, Kleinheincz Csilla, Markovics Botond (Brandon Hackett) és Takács Gábor részvételével, Nyerges Csaba moderálásával:

„A rettegés kora, avagy a horrorirodalom helyzete itthon és külföldön” beszélgetés, Fekete I. Alfonz, Molnár András, Németh Vladimir, Sepsi László és Veres Attila részvételével, Szabó István Zoltán moderálásával:

A videókat és a linkeket köszönjük az Ekultura.hu-nak!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon