A CBS csatorna a Salvation első évadát 2017 nyarán mutatta be, és a tévésorozat megosztotta a nézőket, tipikusan az a fajta történet, ami vagy azonnal berántja a nézőt vagy már az elején elmegy a kedve tőle. A leírások alapján egy Deep Impact-hez hasonló világmegváltó sorozatra számítottam, ahol az emberiség végre összefog az űrből érkező, kihalással fenyegető aszteroida ellen. De nem így történt, hiszen kiderült, hogy a legnagyobb fenyegetést mi, emberek jelentjük. Ez lett a sorozat legnagyobb szerencséje és egyúttal rákfenéje is, mert egy olyan sztorit sikerült összehozni, ahol az aszteroida csak egy mellékszereplő az összeesküvések mellett.

Sal_1

A történet szerint a világ mit sem sejt arról, hogy egy aszteroida tart a Föld felé, amely kb. fél év múlva csapódik majd be, globális pusztítást okozva ezzel. Csak egy tehetséges MIT-s diák, Liam észleli a veszélyt, amelyet rögtön megoszt a professzorával. A prof. azonban eltűnik, Liam szerencsére nem marad egyedül, ugyanis pártfogásába veszi Darius Tanz, a világhírű feltaláló. Dariusék eljutnak a kormányhoz, akik azonban már tudnak a veszélyről, de mivel egyáltalán nem akarnak globális válságot kirobbantani, így a titkot megtartják maguknak. Mégis kénytelenek együttműködni a minden lében kanál Dariusszal, ugyanis az aszteroidát eltérítő technológiát vele tudják megalkotni. A titok a kormányon belül is viszályt szít, Grace, a Pentagon szóvivője, hamarosan a kereszttűzben találja magát, amikor szembeszáll a feletteseivel és kedvesével Harris Edwardsszal, a helyettes védelmi miniszterrel, hogy Dariusnak segítsen, aki egy saját tervet is meg akar valósítani az emberiség érdekében. Sajnos azonban a világ megmentése háttérbe szorul a kicsinyes politikai manőverezések miatt, amelyekben a két szemben álló világhatalom egymást akarja legyőzni, úgy, hogy közben őket is ki akarja játszani egy forradalmár hacker csoport.

A történet messze nem csak az aszteroida körül forog, sőt egy idő után a politikai játszmázásoké lesz a terep. A politikus csapatban Harris Edwards a főszereplő, mint helyettes védelmi miniszter. Elsőre úgy tűnhet, hogy ő csak a protokoll szerint akar cselekedni, és akár szembegy a családjával is emiatt. Lassan rájön, mi folyik körülötte, ám mégis fel kell áldoznia a kapcsolatát Grace-szel, akit akaratlanul is Darius Tanz felé sodor.  A tudományt Darius  képviseli, ő Elon Musk és Tony Stark keveréke, a poénok legtöbbjét ő szállítja a sorozatban. A karaktere ugyan kiszámítható, ő az ügyeletes hős, aki megoldja még a legkényesebb helyzeteket is. Grace a karrierjét építő nő, aki egyben családanya, és a világ sorsáért aggódó főhősnő és mivel nem nagyon vannak hibái, ő a legklisésebb karakter.  A könnyedséget Liam és Jillian, a szárnyait próbálgató írónő hozta el.

Sal_2

A Salvation pont annyira merül bele a technikai részletekbe, amennyire egy sorozatban érthetőnek kell lennie. Ami pozitív, hogy létező technológiai megoldást találtak a becsapódás megakadályozására, ez pedig a gravitációs vontató. A tudományos közeg is ezt javasolná a valóságban is, ha közeledne egy aszteroida. A vontató mellé az elektromágneses hajtóművet  használják, amely manapság még kísérleti fázisban van. Más kérdés, hogy a sorozatban mindezeket rohamtempóban kellett összerakni, és elég könnyedén megoldották a felmerülő problémákat.

Többször is felmerült a kérdés, hogy mi történne, ha mégis becsapódna az aszteroida? Van B-terv, Darius részéről mindenképp, ennek kibontása viszont a második évadra marad. A kormányok részéről pedig, hogy van-e B-terv? Igazából mindegy, csak pusztuljon el a nagy ellenfél és azok szövetségesei. Sajnos ez is láthatóan el lett túlozva, hisz egy becsapódás nemcsak adott vidéket, országot érint, hanem az egész világot, mert a következményekkel mindenki szembesül valahogy…

Sal_3

A kormányzat/politikusok képviselik az abszolút negatív oldalt a sorozatban, hiszen eléggé sarkítva, de egy amerikai-orosz szembenállás bontakozik ki. Mindkettőnek az a célja, hogy a másikat megelőzve előálljon a saját világmegmentő tervével, és ezzel együtt kiiktassa a másikat. A 2013-as cseljabinszki meteorrobbanást is felhasználták, mint az összeesküvés elmélet egyik alapja. Az amerikai kormányon belül is állandó hatalmi harcok folynak, de természetesen a pozitív szereplők mindig megtalálják a megoldásokat. Az biztos, hogy aki kedveli az összeesküvés elméleteket, itt bőven talál csemegéznivalót és csak remélhetjük, hogy nem válik komolytalanná.

Akinek bejött a Holnapután, az Armageddon, vagy a 2012, és akik bírják az összeesküvés elméleteket is, azoknak mindenképp megér egy próbát a sorozat. A második évadot berendelték, lesz még mit megmutatni, de túl sokáig sem lehet húzni, hisz előbb-utóbb a konspirációk is nevetségessé válnak, és a lehetséges katasztrófát is kezelni kell, mindezt úgy, hogy a nézők idegeit se borzolják fel eléggé.  Az biztos, hogy a valóságban remélhetőleg nem így zajlana le egy esetleges világvége esemény, de a sorozat nem akar tanítani, se tudományoskodni, csak szórakoztatni és ez a legfontosabb.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon