Fiatal felnőttek útkeresése mágikus környezetben, talán ezzel lehetne a legjobban összefoglalni Lev Grossman: A varázslók című regénytrilógiájának a mondanivalóját. A könyvek elképesztő népszerűségre tettek szert, hogy a történet televíziós sorozatként is életre keljen.

A sorozatverziót a SyFy csatorna indította el 2015-ben, két évadot már bemutattak, a harmadik 2018-ban érkezik. A sorozatot mindenképp át kellett alakítani a regényeredetihez képest, és a változások többsége jót tett a sorozatnak. Szerencsére sok eredeti ötlet is van köztük, a poénok is a helyükön vannak, azonban mindkét évadban akadtak időhúzó részek, viszont eseménydúsabb lett a cselekmény. A szereplőkön öregítettek, hogy az alkohol és a szex is fontos szerepet kaphasson, de annak ellenére, hogy a készítők igyekeztek a fantasy elemekre is koncentrálni, érezhető,  hogy a sorozat sokszor nem több egy tinidrámánál.

the-magicians1A történet főszereplője Quentin Coldwater, egy visszahúzódó srác, aki egy kitalált világért, Fillory-ért rajong, és nem igazán találja a helyét a való világban. Hamarosan megtudja, hogy mágia nemcsak a könyvek lapjain létezik, hanem ő maga is varázsló, és felvételt nyer a titokzatos Varázskapu Egyetemre, ahol a társaival mágiát tanulhat a legnagyobb mesterekről. Hamarosan pedig felfedezi a nagy titkot, Fillory mégse a képzelet szüleménye és nem is olyan idilli, mint amilyennek tűnik.

A regényhez képesti legnagyobb és legjobb változtatás, hogy összevonták a könyvek cselekményét, így nemcsak Quentin, de a második kötetben hangsúlyosabb szerepet kapó Julia útját is az elejétől követhetjük. A másik legfontosabb változtatás, hogy a míg a regénybeli Quentinre inkább a “soha nem találom a helyemet és emiatt nagyon szomorú vagyok” 3 köteten át tartó hangulata volt a jellemző, a sorozatban egy kedves, néha ijesztően félénk srácnak tűnt, aki szép lassan, de magára talál. A regénybeli Julia, Elliot, Penny sorozatverziói bizonyos esetekben nagyon jól működtek, ha néha volt is megingás, az a színészi játéknak köszönhető. Margo (aki a könyves Janetnek felel meg) a második évadra érett bele igazán a szerepébe, és több más karakternek szinte csak egy arca, jellemvonása volt, és egy idő után mintha már maguk a szereplők is unták volna a szerepüket. A legnagyobb fejlődést Elliot és Julia járta be, az ő jeleneteik voltak a legjobbak, a többiek személyiségében a két évad alatt csak kisebb változások történtek.

Mag1A mágikus világ a sorozatban nem igazán jelent sok tanulást, helyette rengeteg bulit, mintha a Varázskapu Egyetemen oktatás se lenne, csak a folyamatos parti megszakítva néhány tanórával. Varázskaput a sorozat egy modern helynek ábrázolja, modern épületekben zajlik az oktatás, el lehet felejteni a régimódi, taláros boszorkákat, varázslókat, a tanárok is  kosztümben vagy öltönyben járnak, a diákok pedig lezser, utcai ruhákat viselnek. A professzorok közül Mayakovsky emelkedik ki, aki szerencsére nem csak a könyvben, hanem a sorozatban is telitalálat. A másik főszereplő, Julia, az ő világa a rideg valóság, aki nem a komfortos tantermekben tanulta a mágiát, hanem az utcán, olyan mágusoktól, akik adott esetben nem félnek feláldozni azt, aki elárulja őket. Az első évad érdekes párhuzamot von Quentin és Julia világa között: egyiküknek az egyetemista lét unalmas hétköznapisága (tanulás, csajozás, bulik) jutott, addig a másikuk sokszor az életéért küzd, és ez utóbbi volt az izgalmasabb történetszál.

Mag2Míg Filloryt csak az első évad vége felé ismerhettük meg, addig a másodikban már főszerepet kapott, és igyekeztek a lehető legérdekesebben ábrázolni, de a végeredmény külsőségekben nem adott újat más fantasy világokhoz képest. A regénybeli Fillory jóval komplexebb kidolgozásával szemben a sorozatban sajnos leginkább csak egy Narnia paródia.

Megpróbálták A varázslókat egy vagány sorozattá tenni, de sikerült túlzásokba esni. A szex, az alkohol mehet, de káromkodni nem lehet. Az angol eredetiben a f*ck szócskát folyton kivágták vagy elharapták a színészek, ami egy idő után különösen zavaróvá vált. Az erőszakot is sokszor öncélúan ábrázolták. A legszembetűnőbb változáson Julia karaktere esett át, hisz szövetséget kötött a legfőbb ellenséggel, és a nézőnek el kell gondolkodnia, hogy mit is jelent áldozatnak lenni, és ennek milyen következményei lehetnek.

Könyvből filmváltozatot készíteni mindig kockázatos, hisz a keményvonalas rajongóknak a legcsekélyebb változtatások sem esnek jól. A regénytrilógia már csak egy kötet erejéig nyújthat támogatást, alapot, de a harmadik évad még így is sok újdonságot mutathat be. A sorozat élvezhető könyv nélkül is, a lényeg enélkül is érthető marad, és ugyan jó pár részlet van, ami még a könyvet ismerőket is meglepheti (például hogyan kapja meg Alice az isteni erőt;  mi történt, ami tönkretette Fillory-ban a varázslatot). Ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jön be ez a fajta A varázslók verzió, de az biztos, hogy sikerült egy egész szórakoztató sorozatot összehozni.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Kiss Mária szerint:

    Lesz 4 évad?

  2. SFmag szerk. szerint:

    Már van 4. évad, és jövőre jön az 5. évad is.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon