A Könyvhéten egész nyárra össze lehet szedni az olvasnivalót (sőt, talán még a Könyvfesztiválról is maradt valami), úgyhogy menjetek ki a Vörösmarty térre, vegyetek fantasztikus könyveket! Segítünk választani – szokás szerint a teljességre nem törekedve.

A Könyvhét a mai naptól kezdődik, és a Kultnapló összeszedett minden hasznos tudnivalót sci-fi és fantasy témában, onnantól kezdve, hogy melyik standot hol találjátok, milyen programok, dedikálások várhatóak.

Magyar megjelenések

17juniusikonyvek1

Ian McDonald: Luna: Újhold

A brit díjhalmozó szerzőtől szokás szerint elképesztő alaposságra és szerteágazó kulturális utalásrendszerre számíthatunk. A vállalati dinasztiák uralma alatt álló Holdon senki sem lehet nyugodt a holnap miatt, még az üstökösként felemelkedő Corta család örökösei sem, hiszen épp a legrégebbi családtól, a Mackenzie-ektől szerezték meg az üzemanyagüzletet. Game of Domes a Holdon.

Gabo.

James S. A. Corey: Babilon hamvai

A hatodik Térség-könyvben az Öv borítja fel a hosszú ideje billegő asztalt, és a Szabad Hadiflotta ténykedése nyomán végleg káoszba süllyed az egész Naprendszer. Csak az új világok jelenthetnének menedéket a menekülteknek – igen ám, de a Medina Állomás is az övbéliek kezében van, így aztán Holdenékre vár a feladat, hogy eljussanak oda és megmentsenek néhány millió emberi életet.

Fumax.

Veres Attila: Odakint sötétebb

A Black Aetherben már bemutatkozott szerző első regényében fura csápos izék jelentek meg a nyolcvanas évek Magyarországán. Különösebb vizet nem zavartak, de mára csaknem kiirtották őket, és csupán olyan telepeken foglalkoznak a tartásukkal, ahova Gábor érkezik dolgozni. A nyári táborozás szép lassan szürreális rémálomba fordul.

Agave.

Anthony O’Neill: A sötét oldal

Damien Jusuts, a bukott zsaru a Hold árnyékos oldalán nyomoz egy mocskos gyilkossági ügyben egy nem kevésbé mocskos határvárosban, Purgatóriumban. Hard-bolied és kalandregény sok akcióval.

Agave.

17juniusikonyvek2

Wesley Chu: Időrabló

Az emberiség a külső-Naprendszerben nyomorog, és időutazókat küld a múltba, hogy elveszett technológiákat csempésszen át észrevétlenül a jelenbe. A kronoembereknek tilos bolygatni a múltat, de persze Griffin-Mars egy nő miatt mégis megteszi, és ezzel azt a keveset is kockára teszi, ami az emberiségnek még megmaradt.

Agave.

Joe Abercrombie: Pengeélen

Joe Abercrombie egy kötetben gyűjtötte össze tizenhárom, Az Első Törvény-trilógiához kapcsolódó novelláját. Visszatérnek a korábbi regényeiből ismerős alakok, hozzájuk pedig nem kevésbé emlékezetes szereplők csatlakoznak – kalandok, káromkodások, kardok minden mennyiségben!

Könyvmolyképző.

Gaura Ágnes: Túlontúl

Gaura Ágnes ezúttal elszakad Boritól és a vámpíroktól, hogy Tündérföldre kalauzoljon el minket. Új regényében magyar tündérmesék kerülnek a középpontba, az olvasót pedig egy fiatal lány, egy szerelem és egy titokzatos világ várja.

Delta Vision.

A Mandiner sci-fi oldalon megtaláltok minden aktuális sci-fi, fantasy, spekulatív fikciós megjelenést.

Angolszász megjelenések

ruinifangelsMax Gladstone: The Ruin of Angels 

Érkezik a lazán összefüggő regényekből álló, zseniális Craft-sorozat hatodik kötete (az első, a Three Parts Dead / Nagyrészt halott magyarul is megjelent az Agave kiadónál tavaly), ami szokás szerint a klasszikus fantasy toposzait és modern világunk alapvetéseit ötvözi pompás egyvelegben, és ismét teljesen új szegletet mutat be ebből a folyamatosan bővülő, roppant világból. Agdel Lex metropoliszát az istenekkel vívott háborúban földig rombolták, és hiába folyik nagy erőkkel a újjáépítés, ha az utcák még mindig hajlamosak néha saját akaratukból elmászkálni: a szereplők között akadnak építőipari konszernek, harci könyvtárosok, angyalok, démonok, rémálom-művészek – Gladstone minden jel szerint nem vett vissza a tempóból.

Steven Brust: Vallista 

A magyar felmenőkkel büszkélkedő Steven Brust Vlad Taltos-sorozata több évtizedes múltra tekint vissza, de most hosszabb kihagyás után új regény jelenik meg a hosszúéletű, tündérszerű dragaeraiak uralta királyságban ügyködő, örök kívülálló Taltosról. A tizenötödik kötet talán már nem annyira fantasy-noir, mint az első néhány, de a fülszöveg komoly válaszokat ígér régi, nagy kérdésekre.

oathbringerBrandon Sanderson: Oathbringer 

A Stormlight Archives még a rendkívül termékeny Brandon Sandersontól is ambiciózus vállalkozás. A mind világában, mind léptékében grandiózus fantasy-ciklus a tervek szerint tíz részes lesz, amiből eddig két regény jelent meg, címenként szolid ezerpárszáz oldalas terjedelemben – most pedig végre érkezik a hasonlóan féltégla harmadik és folytatja a gigászi történetfolyamot.

Catherynne M. Valente: The Refrigenerator Monologues

Női szuperhősök, szuperhősök barátnői, feleségei, akiket örökké elrabolnak, megölnek, vagy a szuper erejük csak akkor kerül elő, amikor a cselekmény megköveteli. Valente egy novellafüzérben mesél hat ilyen nőről.

Rich Horton: The Years’s Best Science Fiction and Fantasy 2017

Nálunk csak tavaly óta jelenik meg a Gabo jóvoltából Jonathan Strahan éves novellaválogatása, az angolszász piacon viszont több párhuzamos Best of válogatás-sorozat is létezik, ezúttal Rich Horton válogatásában olyan nevekkel, mint Seth Dickinson, Kameron Hurley, Lavie Tidhar, Genevieve Valente.

Terry Brooks: The Black Elfstone: The Fall of ShannaraYoon_ha_lee_Raven_strategem

40 év után a végéhez ér Terry Brooks kklasszikus high-fantasy regénysorozata, de azért ez a vég nem olyan gyors, mert egy négy kötetes tetralógia formájában érkezik, amelynek most jelenik meg még csak az első kötete.

Yoon Ha Lee: Raven Stratagem

A Ninefox Gambit tavaly zajos sikert aratott, sokan az idei SFF-díjak közül többre is esélyesnek tartják, és itt is van a folytatás. Lee világában a társadalmi és hitrendszer a felsőbb matematika útján egyúttal a fizikai törvényeket is meghatározza. És itt a második kötet, amelyben folytatódik Cheris, a brilliáns matematikus és egyben elmebeteg tábornok története.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon