Úgy érzem, itt az SFmagon – néhány kivételtől eltekintve – ritkán írunk könyvsorozatok második-harmadik részeiről, esetleg tévésorozatok második-harmadik-sokadik évadairól. Ez részben érthető is, hiszen ritkán lehet annál többet elmondani, mint amit már először leírtunk, vannak azonban olyan esetek, amikor igenis írni kell a folytatásokról.

A Sense8 egy ilyen eset.

Sense8-1

Adott nyolc ember a világ nyolc tájáról, akik kapcsolatban állnak egymással, pedig még sosem találkoztak, és nem is olyan régen még nem is tudtak egymásról. Van köztük egy chicagói zsaru, egy berlini lakatos/kasszafúró, egy indiai gyógyszerész, egy nairobiból származó buszsofőr, egy izlandi DJ, egy spanyol színész, egy dél-koreai kickboxos és egy San Franciscó-i hacktivista/blogger. Közös látomásban megtapasztalják egy nő, Angelica öngyilkosságát, és szépen lassan rájönnek, hogy ők nyolcan érzelmi és mentális kapcsolatban állnak egymással – bármikor képesek kommunikálni a másikkal, képesek megosztani a tudásukat és tudnak beszélni a másik nyelvén. Miközben felfedezik különleges helyzetüket, megpróbálják megvédeni egymást a sorozat főgonoszától, egy Whispers álnevű fickótól, aki a hozzájuk hasonló sensate-ekre vadászik.

Az első évad el is telik azzal, hogy magyarázatot keresnek mindarra, ami velük történik, közben pedig élik az egyébként sem unalmas mindennapjaikat – küzdenek, szeretnek, örülnek, bánkódnak, az élet értelmét keresik, és persze tanulnak egymástól. Hogy is ne tanulnának? Hiszen nyolc különféle kultúrából származnak – akarva-akaratlanul is kitárul előttük a világ.

A második évad aztán még mélyebbre visz minket. Jó és rossz értelemben is. (Most egy kicsit spoileres leszek.)

1200

Az évad kezdetén Sun, a dél-koreai kickboxos csaj éli mindennapjait a börtönben, ahova bátyja bűnei – és lássuk be, a saját ostobasága – miatt került. Bátyja elől azonban nem menekülhet… Lito, a spanyol színész saját homoszexualitásával küzd, vagyis inkább azzal, hogy annak felvállalása miképp változtatja meg a körülötte élők viselkedését, és miként kerül veszélybe a karrierje. Nomi, a San Franciscó-i hacktivista és barátnője, Amanita tovább menekülnek a kormány emberei elől, közben pedig a sensate-ek, a homo sensorium evolúciós eredetét kutatják. Wolfgang, a német kasszafúró megpróbálja távol tartani magát a szervezett bűnözéstől, de Berlinben ez nem olyan könnyű. Kala, az indiai gyógyszerész a házaséletet ízlelgeti – több-kevesebb örömmel, miközben férje egyre különösebb ügyekbe keveredik. Capheus, a nairobiból származó matatu sofőr találkozik egy riporternővel, aki fenekestül felforgatja az életét, ennek köszönhetően Capheus apja nyomdokaiba lép. Will, a chicagói rendőr, és Riley, az izlandi DJ pedig Whispers elől bujkálnak, amit mindketten megsínylenek, de főleg Will, akinek nem tesz jót a heroin, amellyel kizárja elméjéből Whisperst.

Minden egyes rész nagyon komplex, hiszen rengeteg karakterrel operál a sorozat, ehhez képest pedig csak tizenegy, körülbelül negyvenöt-ötven perces részről beszélhetünk, tehát a legtöbbször nagyon rövid jelenetekben kell sok mindent megmutatni. Ennek ellenére beleférnek olyan akciódús, vagy egyszerűen csak szép részek is, amelyek nem hogy elvennék az időt a lényegi történések elől, hanem még építik is a világot, és előrelendítik a cselekményt. A második évadban például igazán kiaknázzák a nyolc karakterben rejlő lehetőségeket – a harcok könnyedén lealázzák a nagyobb hollywoodi akciófilmekben látott jeleneteket; az évadzáró első húsz perce például úgy a képernyő elé szegezett, hogy szinte levegőt venni se tudtam. (És szurkoltam, hogy megöljék azt a rohadékot!) Ezzel együtt pedig az is érződik, hogy a karakterek egyre jobban ismerik egymást, egyre többet tudnak a rajtuk kívül létező sensate-csoportokról, és egyre inkább kezdik felfogni, mi mindenre képesek, és hogy a BPO (Biological Preservation Organization) miért akarja begyűjteni őket.

sense8-season-2-review-netflix

Az első évad alatt és után rettegtem egy kicsit, hogy ez a sorozat a Lost-féle repülőgép-katasztrófához fog hasonlítani (főleg, amikor megláttam Sayid, azaz izé Naveen Andrews fejét, ráadásul megint egy ilyen falkaparóan titokzatos szerepben), és több kérdést vet majd fel, mint amit ténylegesen megválaszol, de mennyire örülök, hogy ezek teljesen alaptalan félelmek voltak!

Igen, rengeteg a kérdés, rengeteg mindent nem tudunk, ráadásul a második évadot egy olyan rohadt nagy cliffhangerrel hagyták abba, hogy én megőrülök, ha két évbe telik elkészíteni az új évadot. Értelmes, sőt, egyre komplexebb a világépítés, már nem botladozik; érthetők a karakterek motivációi, sőt, a karakterek zseniálisak, talán csak Capheus az, aki még mindig nem nyűgözött le, bár a színészváltás határozottan jót tett. (Ebben az évadban nálam Kala és Sun lettek a kedvencek.) És ugyan vannak néha bakik (pl. amikor Will szakálla két vágás között látványosan megnő), azok teljes mértékben megbocsáthatók, és nem rontják az élményt.

What's_Up_Nomi_and_Riley

Azt hiszem, az a Sense8 legfőbb erőssége, és azért érdemes újra és újra beszélni róla, mert olyan hihetetlen mértékű emberség árad belőle, amelyre nagy szükség van. Nem szájbarágósan, de arról is mesél, hogy kicsit nyitottabban, elfogadóbban éljünk, hátha akkor minden jobb lesz egy picit. (De persze a bűnözőkre azért mindig legyen időnk lesújtani.)

Az pedig egészen biztos, hogy nagyon, de nagyon nehéz lesz elbúcsúzni ezektől a karakterektől, amikor valaki egyszer úgy dönt, hogy itt a vége.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Eddig 3 hozzászólás.

  1. Belánszky István szerint:

    Továbbra is néhány másodpercenkénti kapkodós vágás zajlik vég nélkül, mint az első epizódokban? Amennyit végig bírtam nézni a sorozat indulásából, az alapján az ADHD-generációt megcélzó terméknek tűnt.

  2. Duplavid szerint:

    Pont ma reggel jott a hir, hogy elkaszaltak: http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/sense8-canceled-at-netflix-1009404 :(((

  3. solymosgyu szerint:

    nektek a szektor krónikái felbukkanás címu regényről kéne írnotok. mert nagyon izgalmas.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon