A két nagy könyves esemény között a hazai kiadás takaréklángon üzemel, de néhány figyelemreméltó darabot azért tudunk ajánlani az angolszász megjelenések mellett is – mint mindig, a teljesség igénye nélkül.

Hazai megjelenések

Joe Hill: Spóra

A 2016-is The Fireman magyar megjelenésében ijesztő járvány tizedeli a lakosságot: furcsa kiütésekkel kezdődik, majd spontán öngyulladással zárul. A civilizáció megroppan, halálosztagok mészárolják a megbetegedetteket. Létezik azonban egy ember, a Tűzoltó, aki képes úrrá lenni a belőle előtörő tűzön. Stephen King fiának új regénye.

Európa.

eltekozolt_hamiltonPeter F. Hamilton: Eltékozolt ifjúság

A Nemzetközösség-regények (Pandóra csillaga és Júdás elszabadul) előzménykötete visszavisz a világűr meghódítása előtti időkbe, a Földre, a fiatalító kezelések kifejlesztéséig, amely később a Nemzetközösség lényegi részévé válik. Amikor azonban 2040-ben a hetvernnyolc éves Jeff Baker kidolgozza a fiatalító eljárást, és átesik rajta, ez végérvényesen felforgatja a családi és emberi kapcsolatait, és hamarosan rá kell jönnie, hogy semmi sincs ingyen. A szöveg az átszerkesztett amerikai kiadás alapján készült.

Delta Vision.

aliencovenant

Alan Dean Foster: Alien: Covenant

A héten mutatják be Ridley Scott új Alien-filmjét, ami úgy tűnik, nem fog segíteni az egyre inkább halványuló filmfranchise-on, de itt a regényváltozata is, hátha az jobban sikerült. Döbbenetesen eredeti módon a Covenant telepeshajó jelet fog a bolygóról, amelyen leszállva nem csak a Prometheus túlélőjének nyomaira bukkannak, hanem persze alienekre is.

A film hivatalos regényváltozata.

Szukits.

Külföldi megjelenések

M.R. Carey: The Boy on the Bridge

Mike Carey némi kitérő után visszatér az apokalipszis utáni Nagy-Britanniába, ahol a nagy sikerű The Girl with All the Gifts is játszódott (ismertetőnk itt), viszont ez egy különálló, mind időben, mind földrajzilag máshol játszódó történet. A regény az összeomlott, kihalt Skóciába kalauzol, ahol egy páncélos kutatójármű legénysége egy tizenöt éves zsenivel az élen próbál válaszokat találni arra, mitől lett a népesség nagy része zombiszerű, emberevő szörnyeteg. A regény elméletileg a Girl… előtt játszódik, és ha ez igaz, kérdés, mennyire lesz képes majd újat mondani azok után, amit ott megtudtunk, de kifejezetten érdekesnek tűnik.

Robert Jackson Bennett: The City of Miracles

Végre megérkezett a Divine Cities-trilógia utolsó része. A magyarul is megjelent első két regény hagyományait követve (City of Stairs, City of Blades / Lépcsők városa, Pengék városa – ismertetőnk az első regényről itt) a történet ezúttal is ugrik valamennyit az időben, helyszínt és főhőst vált, de természetesen a Kontinenst és Saypurt felforgató korábbi sorsdöntő események láncolatát folytatja. Ezúttal Sigrud kerül a fókuszba, akinek vissza kell térnie Bulikovba, hogy kiderítse, mi történt Sharával, régi harcostársával és felettesével, viszont ezzel ő is belekeveredik az évtizedek óta zajló titkos háborúba, és még egy új istennel is meggyűlik a baja.

Jack Campbell: Vanguard

Magyarul még csak Campbell Az elveszett flottájának második regényénél tartunk, de angolul már tetemes mennyiségű spin-off és előzményregények születtek: itt van a Beyond the Frontier, egyelőre 5 regénnyel, ami Az elveszett flotta utáni eseményeket követi, aztán itt van a The Lost Stars-ciklus, amely szintén Az elveszett flotta-sorozat után játszódik, de a Szindikátusi világokra fókuszál. És most elindult egyújabb ciklus, a The Genesis Fleet a Vanguard című nyitókötettel, amely a távoli múltba, a kolonizálás kezdetének zavaros idejére vezet vissza, és Geary admirális őse az egyik központi szereplő. Talán egyszer eljutunk ide magyarul is.

Robin Hobb: Assassin’s Fate (Fizs and the Fool series 3.)Hobb_Assassins_fate

Hobb Látnok-ciklusa több, mint húsz évvel ezelőtt indult útjára, és a több, mint tizenöt köteten átívelő történetfolyamban  most a legújabb, Fitz és a Bolond-trilógia lezárásához érkeztünk.

Gregory Banford: The Berlin Project

Benford alternatív múltban játszódó regényében (létező fizikusok és történelmi személyiségek szerepeltetésével) az atombomba előbb készül és a nyugati fronton kerül ledobásra, a D-napon, 1944 május 9-én.

Murakami Haruki: Men without Women

Az örök irodalmi Nobel-díj várományos Murakami, az 1Q84, A kurblimadár krónikája, vagy a Világvége és a keményre főtt csodaország szerzője egy hét szürreális történetből álló kötettel jelenetkezik angol nyelven olyan férfiakról, akik váratlanul egyedül találják magukat a világban.

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon