A „Ghost in the shell” cím eredetileg egy 1989-es japán mangát rejtett, amiből később (1995-ben) egy anime, még később pedig egy kisebb franchise nőtt ki. Az anime aztán kultstátuszt ért el a rajongók körében, elsősorban azért, mert rendkívül sikeresen ötvöz akciódús sci-fi/cyberpunk elemeket komoly filozófiai kérdésekkel. 2017-re azonban utolérte a népszerű franchise-okra jellemző sors és megtalálta Hollywood, és Scarlett Johansson főszereplésével elkészült a filmváltozat is.

Miről szól?
ghost in the shell 1
A történet szerint Őrnagy (Scarlett Johansson) egy terroristatámadás egyetlen túlélője. A film első perceiben láthatjuk, hogy a fiatal lány agyát áthelyezik egy mesterséges testbe, mivel mást nem sikerült megmenteni.  A Hanka Robotics, mint ügyeletes multi azonban nem ingyen adta az átépítést: a lányt beléptetik a helyi rendőrség egyik különleges osztagába, hogy elit ügynökként kamatoztassa emberfeletti képességeit. Új életével azonban nincs megelégedve: családja soha nem lehet, magányosan él funkcionális, rideg lakásában. Ráadásul emlékei finoman szólva hézagosak, bár időnként különös látomások kísértik. Aktuális rosszfiú is feltűnik a városban: Kuze (Michael Pitt), akiről senki sem tudja, hogy kicsoda/micsoda, de robotokat programoz át, melyek segítségével meghackeli az emberek elméjét, azután megöli őket. Ám olyat is látunk, hogy hamis emlékeket, motivációkat táplál beléjük és irányítható rabszolgává teszi őket. Szép lassan aztán érezhető lesz a film egyik központi kérdése: mitől leszünk emberek? Az emlékeinktől (ami Őrnagynak is megvan, bár géptestben él) talán, amiket egy Kuze jellegű valaki bármikor átírhat?

Film vs anime – a történet
ghost in the shell 2(Előre jelezném, hogy kizárólag az animét láttam, a folytatásait nem, a mangát sem olvastam.)
Az animét látott fanok szívében elkerülhetetlen a ketrecharc az anime és a film között, amiből szinte biztosan az utóbbi kerül ki vesztesen. Első sorban azért, mert az animéből kiindulva olyan elvárásokat támaszthatunk, aminek a film nem tud, nem akar megfelelni. Bár a tematika hasonló, más megközelítéssel dolgozik. A cyberpunk köntös mögött mindkét médium esetében felvetődik a kérdés, hogy mitől leszünk emberek. Az anime Őrnagy/Motoko valamint Kuze/Bábjátékos karakterein példálózva filozofál, de a központban maga a nagybetűs kérdés áll, ami legalább olyan fontos, mint a karakterek maguk. Az anime közben a dialógusok bennem is elindítottak némi töprengést a témában. A filmben ezzel szemben „amerikai” módon maga az individuum, Őrnagy áll a középpontban. A film első sorban az ő személyes története, az ő szűrőjén keresztül konfrontálódik a néző is a kérdéssel. Fontos különbség még, hogy az anime inkább rávezetni próbál a válaszokra és folyamatosan feszegeti az emberi lét korlátait (főként a testetlen Bábjátékos által), míg a film sokkal inkább arcba tolja mind a kérdést mind a konkrét választ („a tetteid határoznak meg Harry…izé…Őrnagy”).

ghost in the shell 5A hangsúlyeltolódás miatt a filmben sokkal többet tudunk meg Őrnagy múltjáról, ami nekem kimondottan tetszett. Végül teljesen máshogy alakul a történet, mint az animében-  egy-egy jelenet bevillanhat a japán eredetiből, de még a végkifejlet is más lesz. Mondhatni, hollywoodosabb. Ennek megfelelően kapunk egy  utálható főellenséget is a gonosz multi Hanka Robotics és morális szabadesésből jeles megbízottja, Cutter személyében. Más a mozi tempója is. Az animében akár egy percig is bámulhattuk az esőt a nagyvárosban, a film viszont egy igazi 2017-es akciómozi: pörgős, nincs sok idő bámészkodni.

Film vs anime – a karakterek
ghost in the shell 4A karakterek kapcsán megemlítendő az a nagyszabású picsogás, amit a casting nyilvánossá válásakor sokan műveltek, mivel egy amerikai(!!!) színésznő játssza a japán kiborgot (azzal valamiért nem foglalkoztak, hogy az animék főszereplői sokszor jobban hasonlítanak európaiakra mint japánokra). Én ezen nem háborogtam, mivel egy amerikai feldolgozásról beszélünk, amit nyugaton is el kell adni. A színésznő ismertsége ezen felül nyilván megdobja a nézettséget. Scarlett alakítása nem rossz, de sajnos nem éreztem, hogy passzolna hozzá a szerep. A karakter maga viszont emberibbnek, élőbbnek tűnik, mint az animében – érzékenyebb, kevésbé rideg. És akit a hidegrázás kerülget a főhősnő neve miatt: a Motoko név is előkerül a film során, nem is akárhogy.

ghost in the shell 6A másik karakter, aki relatív jól sikerült, az Dr. Ouélet (Juliette Binoche). Ő nem szerepelt az animében: ő az orvos, aki létrehozta Őrnagy kiborgtestét. Részben egyfajta anyafigura, de sötét titkokat is őriz a lány múltjáról. Nagyon hangulatos lett még az osztag japán vezetője, Aramaki (Kitano Takesi), aki angolul ugyan mindent megért, de mindenre japánul válaszol, és öreg kora ellenére igencsak badass.

Sajnos azonban a karaktereknél több pozitívumot nem lehet elmondani. Annyira Őrnagyra fókuszáltak, hogy néhány hangulatos mellékszereplőn túl mást nem tud a film felmutatni. Batou (Pilou Asbaek), Őrnagy melák társa kemény, laza és szerethető figura, de nem hozza az anime szintjét: az Őrnaggyal való viszonya nem kerül olyan szinten kibontásra, mint az animében (ehhez kellene az anime zárójelenetében feltett kérdés is, ami itt nem hangzik el) és hiányzott a klasszikus pisztolya is.  A kibervermentes fiatal Togusát nagyon lebutították, a filmben nem jelent többet biodíszletnél. A legnagyobb problémám a Bábjátékossal volt.  Elvileg Kuze néven szerepel a filmben, de teljesen más karakter. Nagyon titokzatosan fel van vezetve, de sokkal súlytalanabb, mint az animében. A japán eredetiben igazi szürke eminenciás, elhiszed, hogy képes szinte mindent mozgatni a háttérben, míg a filmben szép lassan eljelentéktelenedik – érezhető a hangsúlyeltolódás, hogy mindenre Őrnagynak kell rájönnie. A Bábjátékos módszere, mint túlélési alternatíva Őrnagy tudatának, ugyan a filmben is előkerül, de sokkal kevésbé hangsúlyos.

Konklúzió
Összességében azt tudom mondani, hogy a Páncélba zárt szellem nem egy rossz film. Az animével összevetve bizonyos aspektusokban kimondottan gyenge (karakterek), más aspektusokban pedig egyszerűen csak különböző (filozófiai háttér). Önmagát mint alkotást nézve azonban több, mint egy unalmas egyszer nézős film. Kerek egészet alkot, pörgős és hangulatos. De ha valaki még nem látta az animét, inkább a mozi után nézze meg.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 2 hozzászólás.

  1. e(x) szerint:

    Namost, ha én nem láttam az eredeti mangát, és a filmet is csak S. J. kisasszony stilizált, de azért impozáns keblei látványáért, illetve a japán környezetért nézném meg, akkor logaritmikus tizes skálán mérve számomra hány százalékban javasolt a film megtekintése, illetve valószínűsíthetően javít-e az élményen, ha a pattogatott kukorica leple alatt nézőtérre csempészett sushi tálat eszem közben? (Wasabival és kovászolt gyömbérrel, természetesen.)

    Köszönöm.

  2. hackett szerint:

    Attól függ, kit kérdezel.:)
    Engem az anime sem nyűgözött le, ahogy ez a film sem. Az elvileg előny, ha nem ismered az eredeti sztorit, szerintem popcornt rágcsálva közepesen fogyasztható, de aktuális hangulat függvénye, hogy mennyire fog tetszeni.:)) Számomra inkább a haloványabb sci-fi filmek táborát erősíti.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon