Logan

Közzétette: CaptainV 3 hozzászólás

Talán a gyönge női lelkem mondatja velem, de az is lehet, hogy nem, mert férfi kollégáim és a sajtó is ezt visszhangozták, csak kevesebb újszülöttes rácsodálkozással: a Logan egy már majdnem ingerküszöböt kiakasztóan erőszakos film. Ez dübörög bennem, az ehhez kapcsolódó hanghatások és képsorok maradtak meg legélénkebben a filmből, és szükség van némi tudatos erőfeszítésre ahhoz, hogy más is ilyen élénken jöjjön vissza a látottakból. Viszont nem az erőszak okozta sokk az, ami beszél most belőlem. Ez inkább az afelett érzett döbbenet, hogy mennyire megvolt ennek a helye a filmben, és hogy amiatt ironikus módon több és bátrabb lett, mint a legtöbb szuperhősös mozi.

Nem azt kívánom, hogy mostantól minden képregény-filmes rendező tegyen ekkora hentelést a filmjébe, mint amekkorát a Loganben látni, de arra, hogy ha van egy erőszakos karakterük, akkor ne féljenek erőszakosan bemutatni, abszolút buzdítom őket. A Farkast ismerjük, nem egy ártatlan virágszál, és egy megfáradt, megkeseredett szereplőt, akiben ennyi a felgyülemlett düh, hülyeség lett volna úgy búcsúztatni, mintha fehér köpenyes hős lenne. Szerencsére nem így történt, sőt, egy kicsit kicsavart módon még arra is utal a film, hogy ez, amit láttunk belőle, még mindig a kedves oldala, de ügyesen megmutatja a szerethető oldalát is. Számomra ő sosem volt olyan jelentős, mint amennyire az egész világ rajong érte, de be kell vallanom, ebben a tálalásban már én is értem, miért örvend ekkora népszerűségnek.

logan

A legmegkapóbb az, ahogy a forgatókönyv ügyesen kavarja egyszer apa/mentor, egyszer fiú/tanítvány szerepbe. Egyszer túl öreg és lerongyolódott ahhoz, hogy X-23, vagyis Laura óvóbácsija legyen, egyszer meg túl fiatal és cinikus ahhoz, hogy megértse Charlest, amikor az a nyugalomról és a felelősségvállalásról beszél. Látunk egy hősi (képregényszereplő) megközelítést, és egy brutális gyilkosra utaló húzást is. Ez az egy film magába sűríti mindazt, aminek ez a karakter tűnik, tűnhet, meg amilyen valójában. Bár nem most van a „karrierje” csúcsán, ennél árnyaltabban talán sosem volt még látható a vásznon.

A történet nagyjából az, amit a trailerek is elárultak. Ahhoz képest van még egy mélyebb sztori Laura körül, van egy rajongókat érzelmileg talán még mélyebben érintő dráma Charles körül, és bár előbbi adja a történet gerincét, a második tölti meg igazán lélekkel. Ami a mondanivalót illeti: elég explicit az „öregek leköszönnek, jöjjön az új generáció” üzenet – bár korábban elhangzik, nagyjából a háromnegyedétől fordul erre végleg a film, akkor enyhén meg is ül–, viszont sosem csap át giccsbe. Az érzelmeket szépen adagolja, nem teherautóval borítja a nézőre, hanem apránként dobálja felénk, hogy csak egy jobban belegondolás után érezzük csak igazán a lelki fröccsöt.Logan_pic

Ott helyben nehéz, mert mindenki visít, ordít, nyög, liheg – most kapásból három hosszabb csihi-puhis jelenetre emlékszem, és mind nagyon mozgalmasak, nagyon hangosak és nagyon gyorsak. Talán túl gyorsak, mármint nem is ez a gond, hanem hogy mintha a kamera nem mindig lenne jó helyen, mintha nem mindig látszódna pontosan, mi történik, mintha a káosz jobban eluralkodna ezeken a jeleneteken, mint a készítők szerették volna. Ugyanakkor Logan és Laura gyakorlatilag két élő hentesbárd, lehet, hogy nem lehet vagy kéne felróni, ha egy-két vércseppet nem látunk kristálytisztán. Adrenalin-löket minden ilyen szekvencia, minden tockos brutális erővel csapódik be, és egy idő után már csak vigyorogva hitetlenkedik az ember, hogy te-jó-ég, itt egy Marvel-film, ami nem a Deadpool, és mégis legalább tizenöt embernek szúrták át a fejét valami hegyessel. És ez csak az első fél óra. És nem is mindet okozza Logan.

Laura, a gyerekmutáns nem egy bonyolult karakter, de nagyon élő. Az eddig mindössze egyetlen tévés szerepet maga mögött tudó, 2005-ben(!) született Dafne Keen kitűnő munkát végez vele. Erről a lánykáról el lehet hinni, hogy képes hatással lenni egy olyan smirgli modorú fazonra, mint a Farkas. Patrick Stewart pedig továbbra is olyan Patrick Stewartos: hozza az erős jelenlétét meg szerethetőségét, és gyönyörű jeleneteket köszönhetünk neki.

És ez a végső szó: olyan akciófilm ez, amiben helyet kapnak a visszafogott, férfiasan tálalt, de igenis mély érzelmek, úgy adja meg az izgalmat és a mozgalmasságot a szórakozni vágyó nézőnek, hogy nem felejti el sem a célját, sem a mondanivalóját. Hogy ez lenne-e a legjobb X-Men, esetleg Marvel film? Mondjuk úgy, hogy a Logan ebbe a versenybe eleve be sem száll. Nem univerzumot tágít, nem folytat, nem előkészít, nem összeköt, hanem összefoglal és emléket állít.

loganmovie-205309

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 3 hozzászólás.

  1. solymosgyu szerint:

    Ugye nem véres?

  2. acélpatkány szerint:

    De, nagyon véres.

  3. solymosgyu szerint:

    akkor kihagyom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon