Még egy utolsó pillantást vetünk 2016-ra, és a google analyticsből kigyűjtöttük, hogy mely SFmag-os írásokra kattintottatok a legtöbben a tavalyi év folyamán, ezekből olvashattok egy rövid blokkokból álló összefoglalót:

TheExpanse_gallery

A 2016-os legolvasottabb cikkünk a SyFy Expanse tévésorozatának első évadáról írt ismertetőnk volt,  The Expanse – az utóbbi évek legjobb sci-fi sorozata (ami dicséret és kritika is egyben) címmel, köszönhetően annak, hogy lassan itt is van a második évad, amely decemberben is rengeteg új olvasást hozott. A SyFy Főnixként feltámadva több éves ámokfutásából egy egészen nézhető és rendkívül igényes tévésorozatot készített a regénysorozat első kötetéből (Leviatán ébredése, Fumax), illetve annak kétharmadából. Sőt, ha csak a science fictionhöz való hozzáállást nézzük, akkor nem is nagyon emlékszem hasonló minőségű vizuális világalkotásra, és ennyire okos és átgondolt jövőkép ábrázolásra. Meglepő módon sok tekintetben a SyFy még túl is lépett a könyveken, és amit hozzátett a történethez a sorozatjelleg miatt, az egytől egyig kiváló döntésnek bizonyult.

Nagyon sokan olvastátok Farkas Balázs májusban egy három részben megjelent irodalmi toplistáját azokról a könyvekről, amelyek a fantasztikum klasszikusainak számítanak, ám különféle okokból mégsem jelentek meg magyarul. Első cikkben a gótikus irodalom és horrorral foglalkozott, a második cikkben a fantasy zsánerrel, a harmadik cikkben pedig a science fictionnel. Rengeteg, az angolszász irodalomban ismerős és híres név kerül elő, akiktől alig, vagy konkrétan semmit nem olvashattunk magyarul Shirley Jacksontól kezdve Stephen R. Donaldsonon át Christopher Priestig, valamint számtalan félbeszakadt sorozatig, elvetélt életmű kiadásig.fantasy

A Batman Superman ellen egy közepes, de az általános kritikusi konszenzusnál azért valamivel jobb szuperhősfilm volt, Hackett szembement a széllel, és nem döngölte a földbe, ugyanis a filmet a kategóriájában (szuperhősfilmek) és a Marvel-filmek zömével összevetve is abszolút vállalható alkotásnak tartotta, még ha rengeteg logikátlansággal is.

Idén kezdtük el a Havi könyvszemezgető-sorozatunkat, amelyben a magyar és angolszász friss megjelenések közül szemezgetünk, és ez a sorozat ezek szerint jó ötlet volt, mert szinte mindegyik havi cikk a legolvasottabb írások közé került. A havi listázást idén is folytatjuk, a december csak a karácsonyi holtszezon miatt maradt ki.

A mai könyvpiaci áradatban nem egyszerű feladat megtalálni azokat a köteteket, amelyeket valóban az adott év legjobbjainak tekinthetünk – és amelyek bátran ajánlhatóak bárkinek, aki kíváncsi egy jó sci-fi vagy fantasy regényre. 2016 elején moly.hu könyves közösségi oldal rendszeres sci-fi és fantasyolvasóiból álló csoportja elhatározta, hogy összeállít egy olyan listát, ami megoldás lehet erre a problémára. A sci-fi kategória esetén 15, a fantasy esetén 10 fős zsűri válogatta és értékelte a 2015-ben megjelent regényeket, míg végül kialakult mindkét zsánerben a 10 regényből álló lista, amelyet mi is leközöltünk, mert nagyon jó és előremutató kezdeményezésnek tartjuk.
jonathan-strahan-szerk-az-ev-legjobb-science-fiction-es-fantasynovellai-2016

A Gabo kiadó jóvoltából magyarul is megjelent, az USA-ban már szinte intézménynek számító válogatás, a 2016-os Az év legjobb fantasy és science fiction novellái antológia kiadása irodalomtörténeti pillanat és kötet volt egyszerre. Az ausztrál szerkesztő, Jonathan Strahan által összeállított, 2015 legjobb rövid prózáit tartalmazó kötetet két részben mutattuk be, SFinsider a kötet sci-fi novelláiról, Rorimack pedig a fantasy novellákról írt ajánlót. Ha a hírek igazak, idén a következő évi legjobb SFF írásokból álló antológia is megjelenik.

2011. július elején próbaképpen megrendeztük a Fantasztikus kéziratok éjszakáját, ahol novellákról, regényrészletekről mondtuk el a véleményünket, és azóta folyamatosan megrendezzük az egyre bővülő kis rendezvényünket, idén immár hatodik alkalommal véleményeztük a beérkezett kéziratokat. Hogy ne csak a résztvevők számára szolgáljunk hasznos tanácsokkal, néhány tanácsot is megosztottunk mindazokkal, akik írnak, vagy írni szeretnének. Farkas Balázs a problémás kézirattípusokról írt, Juhász Viktor pedig az olvasásról, mint az írók titkos fegyveréről.

covers_414865

Rengeteg könyvről írtunk 2016 folyamán, de született néhány könyvajánlónk, amelyet a többi könyvajánlónknál is többen olvastatok, ilyen például Jack Campbell: Rendíthetetlen, Ted Chiang: Életed története és más novellák, Orson Scott Card: Fhérgek, Peter F. Hamilton: Júdás elszabadul, Cixin Liu: A háromtest-probléma és Dave Eggers: A kör című regényéről írt cikkünk.

Minden évben összegyűjtjük, mely fantasztikus könyvek, képregények, filmek, videójátékok vagy más fantasztikumba tartozó alkotások nyerték el tetszésüket. Találhattok köztük ezévi megjelenéseket, de régebbi műveket is. A legolvasottabb cikkek listájára a 2016. évi listánk még túl friss de az azt megelőző évi, a 2015-ös év végi listázásunk felkerült.

SW_rogueonereview

A legolvasottabb cikkek között szinte kötelező helye van az aktuális Star Wars filmnek, a Zsivány Egyesnek, Hackett decemberben azt írta, 1983 óta nem látott ehhez fogható Star Wars mozit, és számára az Új remény egy négy órás megafilmmé nőtt (vagy az eredeti trilógia tetralógiává vált).

London sok szempontból tökéletes regényhelyszín, ha a valóságot akarjuk keverni a fantasztikummal. Kevés olyan nagyváros van, ami ennyi könyv, film, képregény helyszínéül szolgálna: rendkívül karakteres metropoliszról van szó, ezért a hétköznapok kulisszái, mint a londoni metró alagútjai, a vörös téglás házsorok vagy a turistalátványosságok kellően ismerősek ahhoz, hogy közéjük lehessen illeszteni a fantasztikus elemeket. Juhász Viktor a Londonban játszódó urban fantasy és krimi regényekről írt írásában Aaronovichtól Miéville-ig több izgalmas, magyar és angol kötetet ajánlott, amelyeknek London a helyszíne.

2015 őszén a Marvel univerzumban egy teljes reboot-esemény történt. Új sorozatok garmadája indult, amelyekben kifejezetten törekedtek arra, hogy ne kelljen hozzájuk ismerni minden apró-cseprő részletet – így nem is adódhat jobb alkalom arra, hogy egy kezdő olvasó csatlakozzon a Marvel-képregények elképesztően színes és sokrétű világába. MarveL_all_new_all_differentAzonban a választás nem könnyű, ugyanis a cikk megírásáig közel hatvan új sorozat indult el, a bődületes kínálatban pedig könnyű elveszni.

A legnépszerűbb cikkeink közé került Szabó Dominik négy részes gigacikke, amelyben áttekintette az új sorozatokat, hogy az is el tudjon indulni, akinek csak felületes ismeretei vannak (mondjuk, mert egyedül a filmeket látta eddig), de érdekelné ez a szuperhősös világ. Az All new All Different Marvel körkép cikksorozat első, második, harmadik és negyedik részében a teljes új Marvel univerzum szuperhősei és családjai felsorakoznak.

Az SFmagon idén elkezdtünk aktívabban foglalkozni a videojátékokkal, a két legnépszerűbb videojátékos cikkünk a decemberben kilenc év fejlesztés után végre megjelent, egyedi és hibái ellenére is lenyűgöző The Last Guardian, valamint egy régebbi Playstation3 exkluzív, a God of War III. PS4-re felújított változatának világáról született írásaink voltak.spaceodyssey

A legolvasottabb cikkek között régebben, néha több évvel korábban írt cikkeink is rendre felbukkannak, ha másért nem, mert a Google kereső  előkelő helyen listázza őket. Ilyen TOP100 sci-fi regény magyar megjelenési arányait elemezgető, sok éves és megjelenések tekintetében már talán kicsit el is avult cikkünk, ahogy Dan Simmons: Hyperionja, Peter F. Hamilton: Pandora csillaga, vagy a Retromozi sorozatunk egyes írásai is.

Idén pedig remélhetőleg hasonló lendülettel robogunk tovább, tervezünk néhány újfajta cikkformátum-sorozatot is, valamint rengeteg ajánlót, esszéket és átfogóbb ismertetőket is, úgyhogy tartsatok velünk 2017-ben is!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon