Az idei évben az USA Networkön debütált Colony című sorozatról nem sokat tudtam, mielőtt belekezdtem volna. Az évadot látva szerencsére egy érdekes és elgondolkodtató sorozattal találkoztam, ami sokkal inkább a dráma és akció, mint a sci-fi, utóbbi inkább csak a hátteret adja. A készítők között találjuk Carlton Cuse-t, aki olyan alkotásokkal tette le a névjegyét mint a Lost, a Bates Motel vagy a The Strain/Kór. A soroazat zömében jó fogadtatást kapott, és akadtak ugyan gyengeségek, de a második évad is elrajtolhat jövőre.

Col_3

A történet központjában egy család áll, Katie (Sarah Wayne Callies) és Will Bowman (Josh Holloway) a fallal körbevett Los Angelesben élnek, és viszonylagos nyugalomban nevelgetik kamasz fiúkat és a kisiskolás lányukat. Eredetileg három gyerekük van, de az idegenek érkezésekor a középső csemete Santa Monicában ragadt, amit szintén falak vesznek körbe. A katonai és FBI-os múlttal rendelkező családfő elhatározza, hogy átszökik a városba, és hazahozza a fiát. Sajnos az ellenállás keresztülhúzza a tervét, Will börtönbe kerül, és kénytelen alkut kötni a vezetéssel (Authority): ha beáll a Homeland Securityhez nyomozónak, akkor megkímélik a családja életét, illetve megkeresik a fiát. Ugyan Will nem lelkesedik túlzottan az ötletért, mégis rábólint, hisz a családja az első. Az ötletet a felesége sem támogatja, hiába érvel a férje azzal, hogy a gyerekeik életéről van szó – a felesége szerint ezzel ők is csak a gyűlölt kollaboránsok közé fognak tartozni. Az asszonynak aztán Will döntése adja meg a végső lökést, hogy az ellenállás aktív tagja legyen. Will úgy hiszi, bízhat a feleségében, így tudtán és akaratán kívül információkat ad át az ellenállásnak.

Colony - Season 1

A sorozatban nem magyarázzák el igazán a világot, a nézőkre van bízva, hogy mit látnak meg benne, és ezt az ábrázolást igen érdekesnek találtam. Annyi biztos, hogy a földönkívüliek (Hosts) már egy éve itt vannak és a kiváltságos keveseken kívül senki sem láthatja őket. Los Angelest és több más nyugati parti várost óriási falak vesznek körül, de hogy mi van Amerika többi részén, azt csak egy-egy megjegyzésből tudjuk. Az idegenek kiválasztották a képviselőiket, akik irányítják ezeket a fallal körülvett városokat. Az Amerikára jellemező általános jólétnek nyoma sincs, és bár az emberek normális körülmények között, mégis erősen korlátozott szabadságban élhetnek. A lények érkezése után elkezdték összeszedni azokat, akiknek FBI, CIA stb. múltjuk van, igaz néhányukat  békén hagytak, hisz hasznosak lettek az új rendszerben. Ám vannak olyanok, mint Willék, akik álnéven élnek, hogy ne kapják el őket. Az idegenekkel szövetkezők (a hatalmi pozícióban lévők, a katonák, az egyszerű emberek, akik egyetértenek az idegenek jelenlétével) a kollaboránsok, akiket általános gyűlölet övez. A lázadók között ugyanúgy találunk robbantgató terroristákat mint a szavakkal harcoló propagandistákat. Ha bárkit elkapnak valamiért, az mehet a Gyárba, amiről az emberek rettegve beszélnek, hisz bárki bekerülhet ide, életkorra és nemre való tekintet nélkül.

 Hogy az idegenek mit akarnak a lezárt városokkal, a szétszabdalt társadalommal? Nem igazán tudni. Vajon elmennek, ha megszerezték, amiért jöttek? Vagy egy célzott átalakítás miatt vannak itt? Vagy valami mást terveznek? A nézőre van bízva, hogy gonosz megszállókat vagy segítőket látnak a titokzatos vendégekben. Mi lehet a falak másik oldalán? Egyszerre minden és semmi. Az L.A.-t körülvevő fal egy része pont a belváros mellett halad el, félig-meddig tönkrement épületeket látunk a távolban, de ember egy szál se… Minden úgy maradt, ahogy azt az utolsó használó hagyta a távozáskor, jelentsen az deportálást, kivégzést, eltűnést vagy bármi mást. Talán sose tudjuk meg, mi lett a sorsuk azoknak, akik a falak másik oldalán álltak. Mi is az a rejtélyes Gyár? Mit csinálnak ott? Ugyan egy adott epizódban ellátogatunk oda is, konkrét válaszokat nem kaptunk minden kérdésre, de érzelmileg elég felkavaró volt a bentlakóknak és a nézőknek is.

 Mind a két szülő a család érdekeire hivatkozik, amikor csatlakozik a számukra kijelölt oldalhoz. Vajon meddig lehet elmenni, hogy az ember megvédje a családját? Will ügyesen lavírozik a hatalom és a saját céljai között, ő is tudja, hogy hibát követett el a csatlakozással, de az eltűnt gyereke mindennél fontosabb számára, és szerencsére kap egy lehetőséget, hogy megkeresse őt. Eközben felesége egyre jobban bekapcsolódik az ellenállás ügyeibe, és elvakítja őt az ügy, amiért harcol. Ezek a kérdések majd a második évadban lesznek fontosak, hisz össze kell szedni a családot és újra kell kezdeniük.

Col_1

 Vannak-e a sorozatnak hibái? Igen, vannak, néha elcsépelt lett egy-egy fordulat, és több a családi dráma, mint az akció. Sokan egy idő után emiatt pártoltak el a sorozattól, hiszen a drámázás miatt leült a cselekmény. Viszont elég érdekessé tudták tenni a sztorit azzal, hogy sok mindent a nézőre bíznak, és érthető, érdekes világot alkottak meg az idegenekkel, a terroristákkal és a kollaboránsokkal együtt. A sorozat nem feltétlenül látványos, inkább a személyes kapcsolatok, az egymás elleni trükközések a fontosak. Izgalmas volt látni, hogy vajon az ellenállás vagy a nyomozók járnak-e előrébb, illetve milyen apróságok tárulnak fel erről a furcsa társadalomról. A színészek jól hozták a rájuk bízott karaktereket, mindegyik karakterhez tartozik valami plusz, valami olyan apróság, amin lehet egy kicsit gondolkodni. A két főszereplőn kívül meg kell még említeni Peter Jacobsont, aki az L.A. blokk vezetője volt, valamint Carl „Apollo Creed” Weatherst, aki Beau-t, Will szárnysegédjét játszotta.

A második évadban mindenképp a Bowman család lesz a hangsúlyos, mindegyik családtag érintetté vált valamiben (gyerekmentés, letartóztatás, vallásos agymosás), emellett a csapatnak a hatalmi változások okozta felfordulásokkal kell majd megküzdenie. Talán egy kicsivel többet is megtudunk a világról, főleg a Gyárról. Akik szeretik, hogy az eseményeket csendesebben bontják ki, azoknak valószínűleg tetszeni fog a Colony, és remélhetőleg a második évad is hasonlóan fordulatos lesz, mint az első.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon