Amikor 2015-ben bemutatták a 2016-os sorozatterveket, a Lucifert rögtön megjegyeztem magamnak, pedig csak egy rövid ismertetés érkezett hozzá. 2015 nyarán „véletlenül” kiszivárgott néhány pilot, a Lucifer is köztük volt, rögtön éltem is a lehetőséggel és megnéztem. Miután letelt a 40 perc, azonnal éreztem, hogy ez egy csodás barátság kezdete lesz. 2016 tavaszán, miután ledaráltam az évadot, azt gondoltam, hogy én ezt még nézném tovább is, annyira jól éreztem magam a sorozattal, és már most tűkön ülök, hogy végre elinduljon a második évad. Lucifer kalandjait magyar szinkronnal a Viasat 3 csatorna hozta el hazánkba.

L1

Ez a Lucifer a DC Comics teremtménye, először a Sandman képregényekben tűnt fel, amit Neil Gaiman írt, majd önálló sorozatot is kapott Mike Carey elbeszélésében. A képregényekből készült televíziós sorozatot a Fox csatorna jegyzi, Tom Kapinos vezetésével, a producerek között pedig Jerry Bruckheimert (Helyszínelők, Döglött akták) is megtaláljuk.

A történet szerint Lucifert száműzték a mennyországból, és a Pokol uraként bünteti az alvilágba kerülőket. Egészen addig, amíg rá nem un erre, és szabadságot nem vesz ki. Felköltözik az Angyalok Városába, Los Angelesbe, ahol démoni társnőjével, Mazikeennel nyitottak egy bárt és élvezik az életet. A jókedv és a bulik egy gyilkossági esetig tartanak, amelyben Lucifer is érintett, hiszen megölték egy hölgy ismerősét, akit ő indított el a sztárság útján. A nyomozás révén megismerkedik Chloe Decker nyomozóval, aki immunis Lucifer minden trükkjére. A férfi el sem tudja képzelni, hogy történhet ez, így elhatározza, hogy jobban megismeri Chloét, és mivel a nyomozósdi is bejött neki, csatlakozik hozzá szakértőként.

A fontosabb karakterek között ott van még Dr. Linda Martin pszichiáter, aki Lucifer lelkét ápolja, valamint Amenadiel, Lucifer angyali testvére, aki mindenáron vissza akarja küldeni őt a Pokolba. Chloe részéről Dant, mint ex-férjet és munkatársat kell megemlíteni, illetve közös kislányukat, Trixie-t, aki odavan Luciferért. Dan már nehezebben viseli el a családja körül okvetetlenkedő ördögi bártulajt. Mellettük az évad vége felé fontos lesz még Malcolm is, aki felkavarja hőseink életében az állóvizet.

L3

A sorozatot két részre lehet osztani: az első 6 rész inkább a csapat megismeréséről szól, az utolsó 7 epizódban már az átívelő szálat, a Chloét érintő Palmetto-ügyet bontják ki, és innentől kezdve Lucifer is kezdhet jobban aggódni Amenadiel miatt. Ez a különbség a sorozat tempóján is látszik: az első epizódok nem többek, mint egy hagyományos nyomozgatás, ám a humornak és a társaság jobb megismerésének kifejezetten jót tett ez a csendesség. Az évad második fele már sokkal lendületesebb, pont az átívelő szálak kibontása miatt. Itt indul be igazán a sorozat, vétek lenne az első pár epizód alatt félbehagyni. Az viszont látszik, hogy ha kimaradna a természetfeletti szál, akkor a Lucifer nem lenne több egy közepes színvonalú nyomozós sztorinál. De még így, a természetfeletti szállal együtt is valahol a Castle/Mentalista szintjén áll, csak az író és a médium helyett maga az Ördög segíti a nyomozást. Mindezek mellett a humor viszi a hátán az egészet, mert minden egyes részben van egy-egy emlékezetes jelenet, egy jó beszólás, ami a képernyők elé szegezi a nézőt. Minden egyes részen jókat derültem, még a vígjátékok közül is nagyon keveset tudnék mondani, ami ennyire megnevettetett volna. Nem veszi magát komolyan a sorozat, egyszerűen csak szórakoztatni akar, és ezt nagyon jól csinálja.

Ehhez nagyban hozzátett a színészek játéka is, a többségük telitalálat a szerepre, a kémia is működik közöttük, bizonyos karakterek talán túl kevés időt kaptak egymással, de az a kis idő is emlékezetes volt, ezekből lehetne majd több is a második évadban.

A főszereplő Tom Ellisnek nagyon jól állt a szerep, lehet, hogy nem a hagyományos „gonosz Lucifert” ábrázolják, hanem a „csábítóan ördögi Lucifert”, de mégis, mintha rászabták volna a figurát. Igaz, néha ripacskodott, de az egészet nézve lubickol a szerepben. A másik főszereplőt, Chloét alakító Lauren Germannél már jobban rezeg a léc, mert egy kicsivel több érzelmet is lehetett volna vinni a karakterébe, de hozta, amit kellett. Lesley-Ann Brandt (Maze), D. B. Woodside (Amenadiel), Rachel Harris (Dr. Linda) és Kevin Alejandro (Dan) alakítják a csapat többi részét, és ők azok, akik bármikor, bárkivel képernyőn voltak, mindig a legjobbat hozták ki magukból. Meg kell még említenünk Scarlett Estevezt (Trixie), aki a sorozat egyik üde színfoltja, és bár gyerekszereplő, egyáltalán nem idegesítő.

Felmerülhet a kérdés, hogy a sorozat mennyire bontja ki a természetfeletti elemeket, azonban erre nem olyan egyértelmű a válasz. A sorozat egészét látva megtalálták az egyensúlyt a nyomozás és a misztikum között. Ez a második évadban fordulhat meg, ugyanis az évadzáróban emlegetett Anyu kifejezetten érdekes karakter lehet Luciferék életében, és ez feldobhatja a misztikus vonalat is.

L2

Mi a helyzet magával Luciferrel? Ő ugyan nyíltan elismeri, hogy a Pokol ura, de ezt vagy nem veszik komolyan, vagy elsiklanak az információ felett. Az előbbi eset még ideálisnak tűnhet, mert ebből akad néhány vicces helyzet, de az utóbbi már kényesebb. Chloe sokszor szembesül Lucifer képességeivel, néha ugyan felmerül benne, hogy ki is ő igazából, de egész egyszerűen tudomásul veszi a nyilvánvalót, és nem tesz fel túl sok kérdést, pedig ilyen esetben milliónyi lenne bárkinek.

Egy vallásos szülőket tömörítő amerikai egyesület élénken tiltakozott a sorozat ellen, mert szerintük a sorozat túlságosan is pozitív képet fest Luciferről, és feltételezik, hogy így esetleg sokan elcsábulhatnak vele. Mindenki döntse el maga, igazuk van-e vagy sem, de én kifejezetten örülök, hogy egy „pozitív” Lucifert láthattam. A Lucifer/Sátán/ördög stb. témájú filmek, sorozatok többsége a horror műfajába tartozik, és ezért örülök ennek a nézőpontnak, hiszen ez egy könnyed, laza, nem kaszabolósan véres sorozat, amivel a hozzám hasonlóan kevésbé bátrak is nyugodtan megpróbálkozhatnak.

Az biztos, hogy a Lucifert nyugodtan lehet ajánlani, mert tökéletes kikapcsolódást nyújt mindenki számára. A második évad is ugyanilyen szórakoztató lehet, Anyu mindenképp felpörgeti az eseményeket, akit Tricia Helfer (Battlestar Galactica) alakít majd. Én mindenképp várni fogom a második évadot (és a többit is), mert igazán egymásra találtunk a csapattal.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: tévésorozat

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon