Új könyvajánló rovatunkban havonta megpróbálunk a magyar és az angolszász SFF megjelenések közül szemezgetni, természetesen a teljesség igénye nélkül:

Magyar megjelenések:

Május a Könyvfesztivál és a Könyvhét között csendes hónap a hazai könyvkiadás terén, de azért találni néhány figyelemre méltó olvasnivalót. Véget ér a vörös lázadás, valakit újra figyel az ég, az óceán mélyén pedig még mindig ott fodrozódik egy titokzatos gömb.

majusikonyvek

Pierce Brown: Hajnalcsillag

Befejezéséhez közeledik a Vörös lázadás-trilógia, amely szerzőjének – kezdő íróként – rögvest világhírnevet, eladott filmjogokat és egy újabb három kötetre szóló szerződést eredményezett. Darrow tovább menetel, hogy lerombolja a kasztokra épülő space-fantasy világot.

Hackett írt a sorozat első két kötetéről itt és itt.

Agave. Várható megjelenés: 2016. május 10.

Philip K Dick: Figyel az ég

Felújított kiadás a szerző viszonylag korai, 1957-es regényéből. A protonsugárdeflektor-balestetet szenvedett szereplők szinte mindent a nyakukba kapnak, amiben Dick erős: alternatív/szubjektív valóságok, transzcendens hatalmak, és az a paranoia, amely a McCarthy-érát jellemezte, ám a szerzőtől egyébként sem állt túlságosan távol.

Agave. Várható megjelenés: 2016. május 18.

Michael Chrichton: A gömb

1992-ben már megjelent magyarul, 1998-ban pedig mérsékelten eltalált film készült belőle, amelyet Dustin Hoffman, Samuel L Jackson és Sharon Stone szereplése szépített. Ugyan a horrorba hajló feszültség a regény sajátja is, ám Chrichton munkája a feldolgozással ellentétben valódi, átgondolt chrichtoni sci-fi, amely az utolsó lapokig tartogat izgalmakat.

Kossuth. Várható megjelenés: 2016. május 30.

Angol nyelvű megjelenések:

A tor.com havi rendszerességgel gyűjti a fantasy, a science fiction és a zsánerek közt egyensúlyozó megjelenéseket, ezekből szemezgettünk. Lesz új Dan Wells regény, Neal Asher, Terry Brooks, és kiemeltünk néhány ismerősebb írót, sorozatot:

The Lost Stars: Shattered Spear (Lost Stars #4)—Jack Campbell (May 3, Ace)
Idehaza Jack Campbell a Gabo kiadónál tavaly indult, hat kötetnél járó military sci-fi sorozatának, a Rendíthetetlennek még éppen a második kötetét várjuk, de angol nyelven a sorozat és világ tucatnyi regényre és több spin-off sorozatra ágazott szét (Beyond the Frontier, jelenleg 6 kötet, The Lost Stars, jelenleg 4 kötet, és készül a The First Stars című trilógia is).
A The Lost Star a szindikátusi világok összeomlása után játszódik, a Midway rendszerben, és szindikátusi nézőpontokat hoz be a történetbe. Artur Drakon és Gwen Iceni CEO-k Midway érdekében kényszerű szövetséget köt egymással, és kikiáltják Midway függetlenségét, de szembe kell nézniük az újraformálódó Szindikátus kegyetlenségével, sőt, egy ennél sokkal komolyabb fenyegetéssel is.

Central StationLavie Tidhar (május 10, Tachyon Publications) Tidhar_Central_station

Lavie Tidhar új regényének miliője egyszerre különleges és ismerős: a Tel-Aviv űrállomása körüli lepukkant tér, ahol koldusok és robotnyikok tengődnek (olyan kiborg katonák, akik a háború végeztével némi energiáért és alkatrészekért cserébe végeznek kulimunkát) lehetne bármilyen ütközési zóna a csúcstechnológia és a múlt századi nyomor határán, de a Tidharra jellemző bizarr ötletek itt is felbukkannak. Egyelőre még csak várjuk a regényt, de az előzetesek egészen érdekes atmoszférájú, közel-keleti sci-fit ígérnek.

The Wolf in the AtticPaul Kearney (May 10, Solaris)

1929-et írunk. A tizenegy éves Anna kis-ázsiai görög menekült: édesanyját és bátyját elvesztette, Oxfordban él megkeseredett édesapjával. A helyi gyerekek kiközösítik, nincs senkije, csak Pie baba… míg egy napon nem találkozik Lucával, a különös, sárga szemű fiúval. Ennyiből persze nehéz eldönteni, hogy rossz-e a könyv, de az előzetes kritikák alapján akár jó is lehet. Két dolgot emeltek ki mindenhol: hogy nagyon éles a váltás a könyv lassú és olykor céltalanul ténfergő első és a durván pörgős második fele között, és hogy Kearney már-már túlzottan szépen ír. Márpedig Oxford és a modoroskodás akár jó párosítás is lehet.

Guy Gavriel Kay: Children of the Earth and sky, (május 10, Penguin)Gavriel_kay_Children_of_earth_and_sky

Új Guy Gavriel Kay regény! Új Guy Gavriel Kay regény! Azt hiszem, ennél több indoklás nem is kell, hogy miért várom ennyire ezt a könyvet. Ráadásul Kay visszatér arra a fél-ál Európába, amit még a hozzá tartozó fél-ál Kínánál is jobban ír: a regény Dubrovnik pontatlan másában játszódik, és alighanem pontatlanul, de hűen felidézi az adriai városok mozgalmas és drámai múltját.

Joe Hill: The Fireman (május 17, William Morrow)

Joe Hill az utóbbi pár évben szorgos munkával küzdötte be magát azon szerzők közé, akikre mindenképpen odafigyelek, bármivel is álljanak elő – ráadásul Hillnél sohasem lehet tudni, mivel fog foglalkozni legközelebb. Írjon akár urban fantasy képregényt varázskulcsokról és lovecrafti szörnyekről (Locke & Key), lebilincselően izgalmas horrort egy furcsa autó vámpírszerű tulajdonosáról (NOS4A2) vagy ördögszarvakat növesztő átlagemberről (Horns / Szarvak), mindig valami egészen új ötlettel érkezik. Ez a hamarosan megjelenő regény a közeljövőbe kalauzol, ahol egy furcsa járvány miatt spontán öngyulladással égnek hamuvá az emberek. A tomboló apokalipszisben, ahol nem lehet tudni, ki veszélyesebb, a betegek vagy a rájuk vadászó egységek, egy fertőzött kórházi nővér a regény címét kölcsönző titokzatos elmebeteg után ered, aki állítólag képes uralni a kórságot. Hill_firemanMivel Joe Hill mesterien ért ahhoz, hogyan kell hihetően ábrázolt, hús-vér karaktereket írni egy nem mindennapi környezetben, nagyon várom, mit hoz ki ebből.

Roses and Rot, by Kat Howard (május 17, Saga Press)

Howard első regényében a „varázsiskola” toposzát csavarja újra: a főszereplő testvérpár, Imogen és Marin felvételt nyernek egy elit művészeti akadémiára, ahol a művészetnek szó szerint ára van. A könyv szépen körüljárja a testvérrivalizálás témáját és azt is, mit – vagy éppen kit – hajlandó feláldozni az ember azért., hogy igazán kiemelkedő lehessen, emellett pedig még tündérek is vannak benne.

Paul Cornell: Who Killed Sherlock Holmes?

Cornell Londonban játszódó, Shadow Police gyűjtőnéven is emlegetett regénysorozatának most érkezik a harmadik része. Az első könyv még kőkemény, modern angol kriminek indult egy London külterületén ügyködő droghálózat felderítésével, hogy aztán egy ponton Quill felügyelőt és csapatát elnyelje a helyi természetfeletti világ. A második regény már nem húzta az időt, és rögtön ezzel a másik Londonnal kezdett, miközben továbbra is maradt igen valóságos alapokra építkező brit krimi (és szerepelt benne Neil Gaiman, mint… Neil Gaiman). Habár személy szerint Ben Aaronovitch Londonos-mágikus-rendőrnyomozós történeteit (London folyói és a többi rész) sokkal erősebbnek érzem mind sztoriban, mind karakterekben, Cornell  világa jóval sötétebb, amit ügyesen és szépen, fokozatosan épít, mélyít, ezért mindenképpen érdekel, mit hoz ki a kísértetekből és underground varázslókból.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek, irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon