Az egész a Writing Excuses című podcasttal kezdődött, ami 2008-ban indult, akkor még Brandon Sanderson, Dan Wells és Howard Tayler, 2011-től pedig Mary Robinette Kowal közreműködésével. A résztvevők a hetente megjelenő epizódokban az írói hivatással kapcsolatos kérdéseket tárgyalják meg, többé-kevésbé tizenöt perces időtartamban. Szó esik a karakterekről, a történetstruktúrákról, a humorról, az ötletekről, a világépítésről, a szerkesztésről, és minden olyasmiről, amelyről érdemes hallania egy kezdő, vagy akár tapasztaltabb írónak is. Ami pedig a legjobb: minden epizód végén van egy-egy írói gyakorlat, mint például: „Írj technoblablát, és magyarázd meg, a teknősök hogyan léphetnek be a hipertérbe.”

shadowsbeneath cover

Ez a négy jó ember azonban nem elégedett meg ennyivel: amellett, hogy immár harmadik éve tartanak élő műhelymunkát egy sétahajón, amelyre elegendő pénz és néhány tisztességes írás birtokában bárki jelentkezhet, 2014-ben megjelentették első közös antológiájukat is, Shadows Beneath címen.

Kettős céllal készült a válogatás – egyrészt eljuttathatták néhány novellájukat az olvasóknak, másrészt pedig bemutathatták a munkamódszerüket, és hogy mennyi módosításon megy át egy-egy írás, amíg kikerül a kezük közül.

A kötet elején olvashatók az elkészült írások, utána pedig fejezetekre bontva a különböző fázisok: az ötletelés, az első változat, gyakran a második változat, a műhelymunka során kapott kritikák, az utolsó előtti és a végleges verzió közötti változásokat mutató szerkesztett szöveg, és egy-két alkalommal az adott történet írásával kapcsolatos rövid összefoglaló. Ezeket természetesen nem kötelező elolvasni – az ötleteléssel és a műhelymunkával kapcsolatos részek valójában a Writing Excuses vonatkozó epizódjainak átiratai, így azokat akár meg is lehet hallgatni.

Mary Robinette Kowal: A Fire in the Heavens. A történet főhőse Katin, egy papnő, aki hajóra száll és átutazik a nagy óceánon, arra a kontinensre, ahol még a szent szövegekben szereplő Hold is látszik, writingexcuses bannerhogy megkeresse népe őshazáját. Hite vezeti őt, a tengerészek és a kapitány szkepticizmusának ellenére. Az őshazában azonban nagyon hamar bajba kerülnek, és kiderül, hogy az Öt Nővér, Katin hitének alapítói talán nem véletlenül keltek át az óceánon…

Érzésem szerint nem ez Kowal legsikerültebb novellája – a rövid terjedelem ellenére túl sok mindent szeretett volna megmutatni, amitől néha kapkodós lett a cselekmény, és ez sajnos kihatott a lezárásra, valamint a sztori mélyebb tartalmára is. A hibák ellenére a történet elkészültével kapcsolatos fejezetek érdekesek és informatívak – ezek mentik a kicsit gyengébb kezdést.

Dan Wells: I. E. Demon. Mi lenne, ha az amerikaiak gremlineket zárnának be az afganisztáni terepjárók aljába, hogy azok – hiszen köztudottan szeretnek tönkretenni dolgokat – semlegesítsék az utakon elhelyezett pokolgépeket? És mi lenne, ha egyikük kiszabadulna? Hogyan lehetne megállítani, ha egyszer minden technikai eszköz tönkremegy, ami a közelébe ér? Dan Wells novellája szórakoztató, és egy kicsit őrült katonai történet, amely nem fél kifigurázni az amerikai katonai kultúrát, illetve dúskál a hadsereg nyelvében is gyakran alkalmazott betűszavakban.

sixthofthedusk coverHoward Tayler: An Honest Death. Howard Tayler az, akit a Writing Excuses négy tagja közül a legkevésbé ismerhetnek a magyar olvasók. Illusztrátor, író és blogger – 2000 óta rajzolja humoros képregény-űroperáját Schlock Mercenary címen, de írt már steampunk kisregényt és fantasy novellákat is. Az itt szereplő története érdekes sci-fi gondolatkísérlet arról, hogy mi lenne, ha az orvostudomány egy halhatatlanságot előidéző gyógyszer kifejlesztésének küszöbén állna, ám az örök élet lehetséges következményei nem igazán tetszenének magának a Halálnak. Azaz inkább egy idegen fajnak, amely pont úgy néz ki, mint amilyennek a Halált képzeljük. Hátborzongatóan sötét novella, a kötet egyik legjobb írása.

Brandon Sanderson: Sixth of the Dusk. Egy sziget, ahol egyes madarak különleges képességekkel ruházzák fel gazdájukat – ha veszély leselkedik rá, holttestének képével figyelmeztetik őt, valamint védik a ragadozóktól, amelyek megérzik prédájuk gondolatait. De mi van akkor, amikor Dusk, egy magányos vadász elkezdi mindenhol a saját, élettelen testét látni? Vajon mennyi titkot kell elmondania a nőnek, aki társaival meghozta a szigetre a technológiai fejlődést, és akinek sikerült egymaga túlélnie a dzsungelben, ahol minden lépés életveszélyt rejt? Dusk vajon miként mentheti meg Patji gyilkos szigetét az elkerülhetetlen pusztulástól, a civilizáció mocskától? Nagyszerű novella a változásról és a döntésekről egy különleges világban, amely része Sanderson Cosmere univerzumának.

A Shadows Beneath antológia beszerzése mindenkinek ajánlott, aki kedveli ezeket a szerzőket, szívesen olvasna tőlük valami rövidebbet, és ráadásként örömmel bepillantana az írói kulisszák mögé is.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon