Az 1987-es Predator megmutatta, hogy miként lehet egy szokványos kommandós filmet sci-fi elemekkel megbolondítani. A 2014-es Jade Sky című regénnyel az írója, Patrick Freivald bebizonyította – legalábbis nekem biztosan – hogy a nagy csihipuhikból is sokkal többet lehet kihozni. A kommandós műfaj és a zsáner összeboronálása ez esetben is jól sikerült.

Acover közeli jövőben az emberek felturbózása különböző súlyos mellékhatásokkal jár: a szuperképesség az úgynevezett Gerstner-technológia elterjedésével olcsón megszerezhető, ezért rengetegen lesznek aug-ok: mellékvesevelő működését serkentő szerek, gyors regenerálódást elősegítő készítmények, izom- és idegrendszer-fokozók, fotografikus memóriát előidéző drogok állnak rendelkezésre. A bökkenő ott van, hogy az augok idővel kontrollálhatatlan, dühöngő őrültekké válnak, úgynevezett bonkokká, akik megszállottan csak gyilkolni akarnak. Ezek a nem ritkán három méteresre nőtt, Doom-szerű humanoidok megfékezésére az ENSZ és a NATO létrehozza az ugyancsak speciálisan felturbózott katonákból álló ICAP-ot (International Council on Augmented Phenomena).

Főszereplőnk Matt Rowley őrmester, egy ilyen kisebb, néhány fős osztagnak a vezetője. Különleges kiképzése miatt jelentkezik nála a késői prekog-hatás, vagyis egy-két perccel a jövőben bekövetkező események villannak fel neki. De még őt fenyegeti a lehetőség, hogy egyszer csak bekattan és bonkká válik, de ennek kicsi a valószínűsége. Amúgy hétköznapi ember, szabadidejében feleségével tölti az időt, segít neki leküzdeni a depressziót, amit nyolc évvel ezelőtti vetélése okoz – csak most sikerült újra teherbe esnie.

Ezzel a nem egyszerű világ- és otthoni háttérrel éri Rowleyt új küldetése: be kell menniük egy új-mexikói barlangba, ahonnan bonkokat jelentettek. Amikor viszont behatolnak, egy szektával találják magukkal szemben – és egy angyallal, amely mintha eszüket venné, hogy imádják és szolgálják. Úrrá lesznek pillanatnyi elmezavarukon, és teljesítik az akciót, viszont nem hagyja őket nyugodni a jelenség, amellyel találkoztak. Egy társuk ráadásul nem bonkosodik, de gyilkossá válik, és a háza alatti titkos helyiségben szörnyűségekre találnak. Többek közt vérből készült tetoválásra, a “Legyetek készen! A mester közel.” felirattal a Máté könyvéből, és olyan porra, amely látszólag egy 1950-es évekbeli, drezdai háborús bunkerből származik.

A helyzet egyre bonyolódik: egy Dawkins nevű drogkereskedőre csapnak le Közép-Afrikában, mert ő gyártja a jade nevű kábítószert. A jade használata szinte minden esetben megőrüléssel végződik, mégis, milliók élnek vele. Elkapják a drogbárót, de Rowley számára hamarosan kiderül, hogy az ICAP hazudott neki, hazudott az egész világnak.

Egy csinos, misztikus és fantasztikus összeesküvés szálai bontakoznak ki, melynek köze van egy több ezer éves apokrif történethez, Hitler übermensch terveihez és olyan apokalipszist ígér az emberiség számára, amely a legvadabb rémálmaiban sem szerepel. (Ritkán olvasni ennyire igazán világvégét beharangozó ötletet. Borzongató az a pár sor.)

freivaldA Jade Sky bűnös élvezetet nyújtó, adrenalinnövelő regény. Az akciójelenetek kellemesen pergők, az új információk egyre jobban begyorsítják a történetet, ahogy a tétek is már ez egekig érnek. A főszereplő és társai nem összetett figurák, de jól esik izgulni értük.

Ami miatt Patrick Freivald könyve kiemelkedik az átlagból, az pontosan a mixelt jellege. Egyszerre kommandósregény, sci-fi, fantasy és horror; a legügyesebb pedig az, ahogy ezeket a hozzávalókat egybeöntötte és elénk tálalja. A regény is olyan, mintha a jade-n át olvasnánk: őrülten száguldó és veszélyesen letehetetlen.

A Jade Sky egy ötrészesre tervezett sorozat első kötete, a második része Black Tide címmel idén áprilisban jelent meg.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 2 hozzászólás.

  1. Attila szerint:

    „Többek közt vérből készült tetoválásra, a “Legyetek készen! A mester közel.” felirattal a Máté könyvéből, és olyan porra, amely látszólag egy 1950-es évekbeli, drezdeni háborús bunkerből származik.”

    Ez a drezdeni azért erős volt.

  2. sfinsider szerint:

    Upsz, ez a szó tényleg beangolosodott… kösz az észrevételt, javítottam.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon