brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja_Time_Travel_YesterdayAnnak, aki a kezébe veszi Brandon Hackett az Agave kiadónál frissen megjelent regényét, Az időutazás tegnapját, nem árt felfrissítenie az előzményeket. Az időutazás tegnapja ugyanis (majdnem) pontosan ott folytatódik, ahol Az időutazás napja véget ért. (A cikk olvasása elsősorban az első könyvet ismerők számára ajánlott – a szerk.)

2021. november 5-én működésbe lép az első időgép, és ez fenekestül forgatja fel Beregi Ádám és családja (valamint az egész emberiség) életét. Fiuk, a nyolcéves Bálint rejtélyes körülmények között eltűnik az iskolából, szülei pedig a keresésére indulnak. A nyomozás során váratlan fordulatok követik egymást: a szereplők különböző időkbe jutnak el, valamint szerephez jutnak az „időn kívüli” mikrouniverzumok is. Kiderül azonban, hogy az időfolyam, amelyen belül az utazók szabadon közlekedhetnek az időben, egyre szűkül. Ráadásul az ismert technológia révén nem lehet visszajutni az időutazás napja (az időgép feltalálása) elé. Minden jel arra mutat, hogy az időutazás az emberiség végét fogja jelenteni.

Az időutazás tegnapjában sorra kibomlanak azok az összefüggések, amelyek az első regényben még csak jelzésszerűen voltak jelen. Ilyen például az időglobin elnevezésű technológia, amelyről már korábban kiderült, hogy lehetővé teszi az időutazás tegnapjaiba történő visszautazást. Nem kell csalódnunk: végre megjelennek az időglobin megalkotói, a Maxwell-démonoknak nevezett lények is, s a cselekmény újabb fordulatot vesz.

„A világvége úgy kezdődött, hogy eltöröltem a huszadik századot.”

A regény első mondata – amely legalább olyan jól hangzik, mint Az időutazás napja első mondata – megadja a regény alaphangját. Bár valamilyen oknál fogva én egy lassúbb tempójú elbeszélést vártam, a cselekmény továbbra is pörög rendesen. Az olvasó nem győzi kapkodni a fejét a sok időugrás közepette, és amikor már éppen kezdene fárasztóvá válni a dolog, mindig jön egy fordulat. Kiderül egy új összefüggés, ami új megvilágításba helyezi a cselekményt és a szereplők közti viszonyokat. Megtudunk egy újabb részletet az időutazás és a mikrouniverzumok természetéről. Vagy éppen bekövetkezik egy nem várt esemény, amely nem engedi, hogy félbehagyjuk az olvasást. Hackett jó érzékkel adagolja az információkat.

A regényben továbbra is nagy hangsúlyt kap az emberi tényező. Az időutazás tegnapja ugyan nem MarkovicsB_ff_smallválik lélektani drámává (szerencsére), de nekem kimondottan tetszett Rebeca vívódásainak bemutatása. Ugyancsak figyelmet érdemel egyes szereplők dinamizálódása. Erre Octavia lenne a legjobb példa: az elején még viszonylag kétdimenziós karakter (tipikus beképzelt liba) a későbbiekben elképesztő átalakulásokon megy keresztül. Jó poén továbbá a tudóscsapat megjelenítése, bár Einstein, Feynman, Wheeler és a többiek – talán Neumann János kivételével – megmaradnak a hangulatot fokozó háttérjelenségek szintjén.

Bizonyára sokan meglepődtek (velem együtt), amikor a szingularitás és a poszthumanizmus témái után Brandon Hackett az időutazás kérdése felé fordult. Mit lehet erről még írni Asimov, Baxter, Clarke, Heinlein, Jeschke, King, Wells stb. után? A két regény elolvasása után azt mondhatom, Hackett nagyon jól nyúlt a témához. Sikerült eredeti és működőképes koncepciót kialakítania, miközben nem maradt hűtlen azokhoz a kérdésirányokhoz sem, amelyek a korábbiakban foglalkoztatták. Bár az időnek kulcsszerepe van a két regényben, Az időutazás napját és tegnapját nemcsak időutazós sci-fiként lehet olvasni. Octavia cselekményszála például egy jellemzően poszthumán kérdéskört helyez középpontba, de ugyancsak fontos elem lesz az emberiség felelősségének hangsúlyozása is. Vagy említhetném a Maxwell-démonok kapcsán megfogalmazódó kérdéseket is – hogyan viszonyulnak egymáshoz az idegen civilizációk, képesek-e egyáltalán megérteni egymást  –, amelyek további jelentésrétegekkel gazdagítják az egyébként is gondolatébresztő könyvet.

Összességében elmondható, hogy Brandon Hackett regénye a legjobb sci-fi hagyományokat követi. A zsáner kedvelőinek melegen ajánlott olvasmány.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. solymosgyu szerint:

    Ezt viszem miskolcra.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon