Hatalmas akciójelenettel indít a film, és tempóból és pörgésből később sem lesz hiány. Épp ellenkezőleg – bár az Ultron kora így is igen szórakoztatóra sikerült, ha véletlenül húsz-harminc perc robbanás!!!mészárlás!!!vértűzvértűzvéééér!!!-t vágtak volna ki azok helyett a dramaturgiailag fontosabb és érdekesebb jelenetek helyet, amikről tudni lehet, hogy nem kerültek be a filmbe, talán egy kissé koherensebb, és soványabb csihipuhival is izgalmasabb filmet kapunk.

sf elo a2aou06Nem mintha panaszkodni akarnék, az Ultron kora sokat markol, de azt többnyire sikerül is átdobnia a nézőnek. A szokásos világmegmentésen túl belefér rengeteg kedves kis ugratás a csapattagok között, egy szerelmi szál és némi személyes dráma is. Bár a fő ellenfél ezúttal korántsem olyan elbűvölő, mint Tom Hiddleston Lokija volt, a külföldi kritikákat és pár barátom meglátásait figyelembe véve ebben sajnos a magyar szinkron és a magyar szöveg is ludas. Míg nekem a magyar változat alapján Ultron egy kicsit buta, nagyon tahó, inkább rémségesen iritáló, mintsem ijesztő nyomoroncnak tűnt (jó, hát Tony Stark a példaképe, csak nincs meg benne Robert Downey Jr. sármja, szóval tulajdonképp tényleg ilyennek kéne lennie), angolul állítólag félelmetes és idegen, amiben sajátos mondatalkotási szokásai is nagy szerepet játszanak. Elhiszem, hogy ezt közel lehetetlen lett volna épkézláb magyar szinkronba gyömöszölni, így viszont nálam borult a film egyensúlya. Szerethető gonosz nélkül nem igazán működik ez a műfaj, és Ultron legfeljebb idegesített.

Ultron: a humortalan Vasember

Ultron: a humortalan Vasember

A történet ettől persze szépen elpörgött magában, egyik válság érte a másikat, és a folyamatos világvégét többnyire jó ritmusban törték meg az élcelődések és a lelkizések. Ha nem lenne Thor elég kurtán és értelmetlenül félbevágott szála a látnok-forrással, nem lehetne érezni, hogy közel egy órát vágtak a filmből, de ott ostobán nagyot döccent az olló. Thor átruccan Angliába, hogy választ kapjon a kérdéseire, eljutunk valami ködös és kék és sziklás (oké, értem, misztikus) helyre, Chris Hemworth ledobja a felsőjét, beandalog a vízbe, és… fél órával és végtelenül sok, végtelenül unalmas üldözéses-robbantásos izével később berúgja az ablakot, és közli, hogy a látomásban megfejtette, de az egész multiverzumot. Én pedig nem értem, miért volt fontosabb lerobbantani még három bekötőutat, mint megmutatni az egyik főszereplő történetfordító, értelmező látomását.

Pietro és Wanda, a két szláv

Pietro és Wanda, a két szláv

Ezt kiegyensúlyozandó persze voltak tökéletesen felvezetett és pont jókor lecsapott apróságok is, például az élcelődés a legelején Thor pörölyével, ami a végén nagyon szépen ívelt át abba, végül mi igazolja, hogy az utoljára érkezett csapattárs valóban megbízható és közéjük való. Szép volt a romantikus szál is, bár nem tudom, az internet népe hogyan heveri majd ki, hogy ezek szerint létezhet férfi és nő között barátság, és a legnépszerűbb ship, a rajongók által a történethez költött kapcsolat bizony nem járás típusú. Szépen volt felvezetve a rajongói vágyálmot másik irányból ellehetetlenítő szál is, az első telefonbeszélgetéstől kezdve a kicsi ügynökök érkezéséig, és nagyon kellett az a kis belassulás a film közepére. Ezúttal sokkal kiegyensúlyozottabb volt a hat Bosszúálló szerepe, én például nagyon örültem, hogy Sólyomszem is mutatott olyat, amit senki más, és végre nem csak úgy lifegett a többiek emberfeletti hőstettei mellett.

A történet szépen illeszkedik az egyes Bosszúállók eddigi filmes kalandjain kívül a Marvel filmuniverzum többi darabjához is, szépen utalgattak a Galaxis őrzőire, és rengeteg mindent felvezettek a már bejelentett címek várható történetéből. A film végén egyetlen egy kis meglepetés-jelenetecske van, a lila fejű főgonosz után nyugodtan ki lehet sétálni – sőt, ami azt illeti, előtte is, elvégre az már a végtelen kövek felsorakoztatásánál kiderül, hogy igen, ez a mindenség, ahol a mosómedvés társaság már megoldotta a lila bizsu gondját.

Összességében nagyon kellemes kis film az Ultron kora, és telhetetlenség volt azt várni, hogy annyira magával ragadó lesz, mint az első Bosszúállók, vagy a Galaxis őrzői. De nehéz volt nem azt várni.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 5 hozzászólás.

  1. solymosgyu szerint:

    Honnan tudjátok hogy érdekesebb lenne ha nem vágtak volna bele? Ti már láttátok az egy órát? szerintem sufni film. És én 2020-ban már otthonban leszek. Tehát nem látom a végét. A képregénykiadásra kéne nagy figyelmet fordítani.

  2. Narmi szerint:

    Még friss az élmény, spoileres:
    Már az elején feltűnt, hogy a trükkök nem az igaziak, ez nagyon ritkán később is észrevehető.
    Bár a film hosszú, két alkalommal is nagyon éreztem, hogy itt bizony ,kivágtak valami fontosat. Nem túl jó érzés beülni egy filmre, ami nincs teljesen kész. Valószínűleg érdemes lesz várni a bővített verziót, abban talán lesz elég idő a karakterekre is, itt nem volt. Mark Ruffalo fogyott, ami nem tett jót a karakterének, de ez hamar megszokható. Ami rosszabb, hogy Robert Downey Jr. unja a szerepét. Rutinból hozza, ezzel megmenti a helyzetet, még nem látványos, hogy elege van belőle.
    Sok a poén, kevés ami igazán jó. Az első rész Hulk VS Loki jelenete Ultronnal is meg lett ismételve. Ugyanilyen repetitívnek érzem a névtelen és súlytalan gonosz hadsereggel szembeni küzdelmet, bár ez az első részben kevésbé zavart, valószínűleg azért, mert ott volt egy igazi színész, aki eljátszotta a közös ellenséget.
    A legutóbbi részben felvezetett szerelmi szál hirtelen kivágása az ablakon, Sólyomszemnek a semmiből előrántott családja és egy új románc beleerőltetése a filmbe nem volt jó ötlet.
    Ultron szinkronja szvsz jól sikerült, Hirtling István tehetséges és jó szinkronszínész, én az időhiányt okolnám ebben az esetben is. A címszereplő gonoszkodik, fenyeget, cinikus, ironizál, manipulál. Egyáltalán nem egydimenziós, csak nem lehetett kibontakoztatni. Itt jegyezném meg, hogy nekem az első verzióban Bolba Tamás hangja is tetszett. Bár szokatlan volt, pont arra kaptam fel a fejem, hogy nem a szokásos Stohl András – Csőre Gábor vonalon kaptunk egy unalomig ismert hangot.
    Az első rész jobban sikerült, de most sem sajnálom a mozijegy árát, hisz profik készítették a filmet, így minden hibájával együtt is szórakoztató.
    A film utáni egyetlen jelenetet nem érdemes megvárni, a legvégén pedig _nincs_ plusz jelenet. Engem is kiröhögött a takarító személyzet, ti az időtökkel együtt ezt is spóroljátok meg.

  3. e(x) szerint:

    A baráti kör sajátosságaiból fakadóan másodjára nézve is rendben lévőnek láttam, a bővített kiadást pedig érdeklődve várom. Számomra is szimpatikusabb karakter, szerethetőbb gonosz volt Loki, de, Ultron motivációját logikusabbnak látom, s emellett én is azt gondolom, a biológiai fázis csak egy fontos, bár rövid időszaka az értelem evolúciójának. Ezzel szemben Lokitól elvették kiskorában a homokozólapátot, elnyomta a bátyja, és ezért most csak akkor bizsereg neki, ha térdelnek előtte – hát, nem túl fantáziadús.
    Én Jeremy Renneren véltem látni valamilyen megereszkedettséget, talán nem előnyére változott. RDJ visszafogottságát észleltem, némileg csalódást is okozott, de inkább gondolok tudatos háttérbe léptetésre. Az első filmet nagyjából ő vitte el a hátán, az Avengers első részét mindig is olyan Vasember filmnek tekintettem, aminél beugrottak a haverok is asszisztálni és a végén faragott húst enni az arabnál.

    Ötletes volt a végefőcím első része, és elgondolkodtató, kik is voltak a kompozíció központi figurái.

    Szóval nekem bejött, a megítélésében pedig megfordítanám a helyzetet: ha – természetesen logikai egységességhez szükséges részekkel kiegészítve – ez lett volna az első Avengers film, ezután hogyan állna helyt a Lokis epizód?

    (A galaxis örzőit viszont érdektelennek, hiteltelennek, súlytalannak, unalmasnak láttam, erről csak részben tehet a vonatkozó előzményfilmek hiánya. Értem én, hogy a beszélő, génmanipulált, implantált mosómedve pont olyan hiteles, mint Hulk, a sétáló fa meg mint Thor, de akkor sem.)

  4. e(x) szerint:

    Spoiler.

    A szerelmi szálat nem gondolom eröltetettnek, Nat víziója után látva Sólyom hátországát, könnyen felerősödhetett benne a vágy valami hasonló iránt. (A kis ügynökökről a leárulózásból ítélve nyilván jóideje tudott.)Viszont a vallomással felérő beszélgetésben SJ játékát sutának éreztem, bár lehet, egy bérgyilkos személyiségéből ez fakad. Jobban belegondolva, sosem volt még bérgyilkos barátnőm..

  5. solymosgyu szerint:

    Ez sosem lesz befejezve. És nézni kell a shield ugynökeit is hozzá. És ha még így sem lenne jó akkor síratni kéne az amerikai filmgyártást. Sajnos magyar tv még nem adja a sorozatot.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon