Lazarus3Elöljáróban annyit, hogy számomra a Lazarus az utóbbi évek legjobb képregénye, sőt, egyben az utóbbi évek egyik legjobb sci-fi története is.Az Image Comics képregénykiadó számtalan, elképesztő minőségű szerzői képregényeinek egyike, Greg Rucka író és Michael Lark rajzoló munkája, és készül belőle a tévésorozat, amelytől a szintén az Image Comicsnál futó, The Walking Deadhez hasonló sikert várnak. Azt gondolom, hogy a mostanság beharangozott SF-tévésorozatok közül ez az, amelyik talán a legizgalmasabb lehet, ha valóban megvalósul.

A Lazarus világképe végletekig precíz és húsba vágó, amely ráadásul a ma divatos disztópiákkal szemben egy valóban borzongatóan valósághű jövőbeli világot tár elénk az élelmezési és vízproblémákkal küzdő, globális felmelegedéssel sújtott, saját mocskában rekedt Földről, ahol tizenhat, nagyon gazdag család kezében lévő gigakonszern birtokolja a világ termőföldjeit, fél kontinensnyi területeket felügyelve. És ők rendelkeznek az emberek felett is.

A Föld népessége gyakorlatilag három társadalmi rétegre oszlik. Vannak a családok, néhány elképzelhetetlen hatalommal rendelkező taggal, akik köré egy szolgákból álló személyzet/hi-tech hadsereg épül, akik a szolgálatért cserébe jólétet és a családjaik számára biztonságot nyernek cserébe. És vannak a hulladékok, az értéktelen emberek, akik ugyan jó esetben szerződés alapján használhatják, művelhetik a földeket, de a termény jelentős része a családoké.

A családok a közeljövő szupertechnológiáit használják, modern fegyvereket, szuperszonikus repülőket, géntechnológiát, míg a puszta földeken szinte semmi nincs, maximum minimális, a régi időkből megspórolt üzemanyag, haszonállatok azoknak, akik egyáltalán tudnak földet művelni. És ez az igazi disztópia, olvasás közben a zsigereimben érzem a realitást, hogy akár még ez is megtörténhet.

Lazarus-rainA világa mellett a másik, ami miatt kiemelkedő a Lazarus, az a karakter- és sztorikezelés. Profin felépített történetfolyam ez, élő, érző karakterekkel, akik soha nem feketék és fehérek. A Lazarus cím az egyes családok genetikailag továbbfejlesztett szupertestőreire utal, akik látszólag családtagok, stratégiai vezetők, tanácsadók és legyőzhetetlen harcosok is egyben. Akiket ha mégis legyőznek, akkor gyakorlatilag regenerálják őket.

A képregény eddig zömében a Carlyle családdal foglalkozik, akik Észak Amerika és Kanada nyugati felét birtokolják, Lazarusuk Forever Carlyle, egy fiatal, de testileg cseppet sem törékeny, csupa izom lány, akit kiskora óta a család szolgálatára készítenek fel, mind testileg, mind lelkileg kőkemény próbákon és nevelésen/agymosáson megy keresztül. Forever feltétel nélküli hű támogatója a családnak, amelyet a magáénak hisz, azonban lassan majd mégis elkezd meginogni a családba vetett hite.

A Carlyle család bonyolult kapcsolatban áll a világ többi részét uraló családokkal, és ezt az első kötettől nagyon alaposan építi fel Rucka, de csak a harmadik kötetben csúcsosodik ki, amikor egyszerre csak az egykori Nagy-Britannia partjainál, az Északi tengeren úszó városszigeten találjuk magunkat (egy mélytengeri fúrótoronyra emlékeztető luxus-épületkomplexum), ahol összegyűlik a családokból álló, úgynevezett Konklávé, hogy eldöntsön a Carlyle család, valamint a Hock család (USA keleti felét, valamint Kanada és a Karibi-térség egy részét uraló család) közti konfliktust, és itt egy Trónok harcát idéző összeesküvés veszi kezdetét, egymásra mosolygó, szövetségeket felrúgó, egymást manipuláló hiéna családokkal, és az egyébként egymással barátkozó Lazarusaikkal. A Hock család egyetlen tagja, Jakob Hock gyógyszermágnás pedig egy igazi rohadék, aki a Szép Új Világra és az 1984-re emlékeztető gyógyszeres és propaganda agymosást végez az óceán által félig elárasztott New York romjain lévő főhadiszállásának szolgáin.

Lazarus_2Emellett azonban nem csak a családok életébe nyerünk betekintést. A második kötet egyik fő szála a hulladékként földet művelő Barret családdal foglalkozik, akik egy árvíz miatt elveszítik a termést, ezért mindent egy lapra téve fel, a gyerekeik jövője érdekében elindulnak az 500 mérföldnyire lévő Denver felé, ahol a Carlyle család éppen Felemelést tart, amely során az odasereglő hulladék emberekből alapos vizsgálatok alapján kiválasztják azokat, akik a szolgálatra érdemesek, és ezzel életre szóló jólétet és biztonságot nyernek maguknak és családjuknak.

Lovakon és lovak által húzott régi autómaradványon utaznak, hiszen annyi üzemanyaga senkinek sincs, hogy ekkora távot megtegyen, és a pusztaság olyan, mintha Cormack McCarthy Az útja elevenedne meg, sosem lehet tudni, hogy kikkel találkoznak út közben, de itt aztán hatványozottan igaz a Ne bízz senkiben! mondás. Ez a rész különösen tetszett, mert részleteiben megmutatta, hogy az átlagember számára milyenné is vált a világ, és a Barret család minden egyes tagja is kidolgozott, mély és érző, kétségekkel küzdő karakter.Lazarus-15-fightA harmadik, ami miatt kiemelkedő a képregény, az a vizualitás. Michael Lark részletekbe menően realisztikus rajzai szinte filmszerűvé teszik a képregényt, emellett hihetetlen mélységgel jeleníti meg a legapróbb arckifejezéseket, amelyek miatt annyira működnek a karakterek, mert amit mondanak, az ott van a rajzolt arcukon is.

A történet most három gyűjteményes kötetnél és 15 résznél jár (plusz az első kilenc füzetből egy keménykötetes kiadásnál), és önállóan is működő fejezetekre bomlik. Az első kötet (4 füzet) – Family címmel – inkább egy felvezetőnek tűnik, bemutatja a világ Carlyle családot, valamint az apa, Malcolm Carlyle és négy gyermeke közötti bonyolult kapcsolatot, ellentéteket, amelynek közepén Forever, a Lazarus áll. A második kötet (5 füzet) – Lift – a denveri Felemelés körül bonyolódik, míg a harmadik kötet (6 füzet) – Conclave – kitárja a látómezőt, és megmutatja az egész világot uraló családokat, felvillant megannyi izgalmas karaktert és konfliktust, hogy alig várom már a folytatást.

Ez az igazi disztópia, szerintem néhány év, évtized múlva könnyen lehet, hogy felkerül a kultikus disztópiák igen előkelő listájára.

Lazarus-interior-5-Forever-and-Joacquim

lazarus-07-pg1Lazarus-Cover-7

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon