treesWarren Ellis számtalan független- és szuperhősképregény írója (Transmetropolitan, Authority, Planetary, Red, Ministry of Space, Global Frequency, stb.) 2014-ben több új képregénybe kezdett az Image Comics égisze alatt (hol máshol?), ezek egyike a Trees (Fák) című sci-fi sorozata, amely engem már a felütésével először találkozva érdekelni kezdett.

A történet jelene előtt tíz évvel különös és hatalmas, idegen építmények jelentek meg a Föld számtalan pontján, és alapjaiban forgatják fel a bolygó életét. (Valamirevaló sci-fi kedvelő pedig imádja a Big Dumb Objecteket, ugye.) Legtöbbjükből csak hatalmas, égbe nyúló oszlopok látszanak, amelyek csak a lábai a tetejükön lévő objektumoknak, el is nevezik őket Fáknak. Senki nem tudja, micsodák, hogy kerültek ide, és egyáltalán mit is akarnak, de árnyékukban a világ szép lassan megváltozik. A nyitójelenetben a Rio de Janeiro fölé magasodó Fából hatalmas mennyiségű, savszerű trutymó folyik a városra, ez még inkább nyomasztóvá teszi a jelenlétüket. Ráadásul a jelek szerint, az évek során, szép lassan megváltozik körülöttük az éghajlat, az időjárás, gyakorlatilag a teljes ökoszisztéma.

A cselekmény több szálon indul el: Tian Chenglei, a fiatal festő fiú Shu városába érkezik, amely egy elkülönített kulturális zóna a kínai Fa lábai alatt, ahol fiatal művészek egy egészen sajátos, de felügyelet alatt tartott közösségben élhetnek a Fa közelében egyfajta kísérlet részeseiként.

Szicíliában, a Cefalú nevű tengerparti városkában, szintén egy Fa árnyéka alatt egy Elígia nevű lány egy helyi fasiszta gengszterszervezet fontos tagjának a szeretője/szexuális tárgya, aki megpróbál kitörni a helyzetéből, és ebben egy titokzatos öregembertől kap segítséget, lehetőséget.

A Spitzbergákon, messze, északon, a Jeges tengerben található szigetcsoporton, a Blindhill kutatóállomás nemzetközi tudóscsapatának tagjai az ottani Fa titkait próbálják megfejteni, és felfedezik, hogy az objektum lábánál különös, fekete virágok nőnek, amelyek leveleiben fém vezetékszálak találhatók.trees1Szomáliában található a legalacsonyabb Fa, amelynek nem csak a lábai, hanem a teteje is látható, és helikopterekkel is elérhető, mivel nincs 1 km magas sem. Csakhogy ez a Fa Szomália és annak északi, önálló régiója, a ’90-es években elszakadt Puntföld határán fekszik. Szomália elnöke, Caleb Rahim az ország szempontjából stratégiai fontosságúnak tartja a Fát, és rakétákat telepít  tetejére…

Ezek a szálak kezdenek el bonyolódni, és nekem nagyon tetszett az a visszafogott és intelligens történetmesélés, amely nem harsánysággal akar megnyerni magának, nem akar káprázatos akciókkal és tempóval lenyűgözni, helyette veszi a fáradságot, és elkezdi felépíteni a karaktereket, mélységet ad a Fák passzív jelenléte okozta bizonytalanságnak, majd az egész egy brutális fináléba torkollik. Howard szálkás rajzstílusa ráadásul nagyon passzol Ellis sztorijához. Végül egyedül a szicíliai szálat nem tudtam hová tenni, ugyan érdekes volt, de így önmagában nem igazán értettem, mi akart ez lenni azon túl, hogy fontos információk is kiderültek.

trees3-600x910Az első gyűjteményes kötet, az In shadows az első nyolc füzetet tartalmazza, amely így együtt alkot egy kerek fejezetet a Trees történetéből, mindhárom fő karaktert története lezárul, vagy legalábbis látszólagos nyugvópontra jut a végére (a szomáliai inkább egy világbefolyásoló közjáték, ahogy az elején és a végén a Manhattanben felvillanó, leendő polgármester is inkább a következő rész fő cselekményét lebegteti meg), némelyik igencsak kegyetlen véget ér, de az események még csak most indulnak be igazán.

Bízom benne, hogy mielőbb folytatódik a sorozat, mert a rejtély rejtély maradt, és a végén éppen történni kezdett valami, ami felforgathatja az egész felállást, sőt, a karaktereket sem kímélte, úgyhogy remélhetőleg a 2. kötetben tovább bogozza a szálakat. A hírlevelében, még novemberben Ellis azt írta, hogy hamarosan nekiáll a folytatásnak, így van azért némi remény.

Annak ellenére, hogy egy nagyon izgalmas koncepció, amely rendkívül finoman szövi a cselekményt, ha csak egy hajszálnyival is, de azért mégsem győzött meg teljesen a Trees, és még az erős finálé ellenére is maradt bennem egy erős hiányérzet, mert a várt, elborult események még csak éppen elkezdődtek. Sok függ a második kötettől, hogy abban merre kanyarodnak a szálak, és felsejlik-e végre a Fák rejtélye, de ennek ellenére az alapötletben még rengeteg a potenciál, emiatt várom már a következő kötetet, ugyanis a Trees az a fajta, felnőtteknek szóló, komoly témákkal foglalkozó képregény, amit pont nekem találtak ki.

trees-650

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon