Peter Jackson 1997-ben kezdett el dolgozni A Gyűrű Szövetsége storyboardján, így mondhatjuk, hogy most egy tizenhét éves, filmtörténeti jelentőségű projekt zárult le Az öt sereg csatájának bemutatójával.

THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

A film rögtön az események sűrűjébe visz, érezhető a szándék, hogy majd egyszer egy maratoni A hobbit filmnézés keretében egyszerre letoljuk a három részt, mert A Smaug pusztasága cliffhangere után Az öt sereg csatája, lényegében zökkenőmentesen indít és 15 perc alatt rövidre zárja azt a szálat, amelyet az előző rész utolsó órájában felvezetett, majd ismét hosszú építkezés következik, ezúttal a grandiózus fináléhoz.

hobbit_the_battle_of_the_five_armies_ver9_xlgA harmadik film talán a legfeszesebb a három A hobbit-rész közül, és korántsem csak a címadó csata tölti ki (bár jókora játékidőt elfoglal belőle), hanem az ahhoz vezető feszültségeket is megmutatja – ha mégoly röviden is –, és az Ereborért vívott harc háttere előtt szép ívben csúcsra járatja, majd lezárja Tölgyfapajzsos Thorin történetét. Richard Armitage szép játékkal ábrázolja Thorin színeváltozását, elhatalmasodó önzését, amelyhez Martin Freeman Bilbója kínál emberi ellenpontot. Kettejük jelenetei, a karaktereik közti viszonyból fakadó feszültség a film szíve, amely mellett a többi szál – a tóvárosiak viszontagságai, Tauriel és Kili szerelmének meséje elhalványul (vagy kibontakozni sem tud igazán), Tóváros urának talpnyalója, Alfrid viszont aránytalanul nagy szerephez jutott a többi karakterhez képest.

the-hobbit-the-battle-of-the-five-armies-thranduil-featureBár Az öt sereg csatája tisztességes lezárása a trilógiának, és egyúttal átvezetést is kínál A Gyűrűk Urához, nem mentes némi aránytévesztéstől, hatásvadászat oltárán feláldozott szép jelenetektől (számomra különösen fájó volt az a jelenet, amelyben Thorin egy ellensége képével szembetalálva magát mintegy tükörbe néz, ám ennek finom szimbolikáját a rendező sajnos rögtön szét is rombolta egy akcióval). Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy amikor Peter Jackson inspiráció gyanánt a könyvért nyúlt, a polcról egy ízben tévedésből a Dűnét emelte le (ez pedig rögtön más megvilágításba helyezi, hogy Legolas barna szeme A hobbit filmek idején kéken ragyog).

the-hobbit-3Leginkább azt éreztem a film közben, hogy bár mindig is megvolt Jacksonban a geek kisfiú, aki újabb és újabb jónak tűnő ötletekkel rukkolt elő kikacsintás gyanánt, pontosan értve, mire vágyik a mai közönség, senki nem szólt rá, hogy talán kicsit érdemes lenne visszafognia magát, nem kell rálicitálni A Gyűrűk Urára, fél másodperces snittekben, mellékgondolatként kinyírni olyan lényeket, amelyek megjelenése egykor egy-egy jelenet csúcspontját jelentették, nem szükséges még arcátlanabbul hihetetlen harci jeleneteket kitalálni, és inkább azokból a képekből, jelenetekből kellett volna több, amelyek a világ és a benne mozgó hősök lényegét mutathatták volna be. Gyönyörű volt a trailer alatt Pippin dala – ilyen felemelő és heroikus megoldásokból vártam volna többet, mert így az öt sereg csatája az XL-re járatás mellett sem volt annyira magával sodró, mint Faramir rohama.

Az öt sereg csatája az a film, amellyel kapcsolatban két fő csapásirányt tudok elképzelni reakciók terén: akik örömmel üdvözölték A hobbit felnőttebb, akciódúsabb változatát, azok most látványos lezárást kapnak, ahol a csata hullámai tökéletes időzítéssel követik egymást – akik pedig eddig is fanyalogtak az alapanyag átdolgozásán, most új muníciót kapnak (főleg, amikor jönnek a fremenek orkok).

The-Hobbit-Battle-of-Five-Armies-tapestry_featuredHa A hobbit trilógiájának ereje nem is fogható A Gyűrűk Urához, jó felvezetés és előzmény, amely gördülékenyen és egységes hangulatban visz el a korábban forgatott filmekhez, hogy a hat filmmel együttesen grandiózus és lenyűgöző sagát kapjunk. A magam részéről alig várom, hogy újranézhessem a teljes sorozatot.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon