Snyder és Murphy a Vertigo sorozatban megjelent, idén Eisner-díjat nyert képregény-minisorozata, a The Wake (nemrég jelent meg kemény kötetes gyűjteményes kiadásban is),  az óceán mélyére visz el bennünket, mégpedig igencsak egyedi megközelítéssel.

A történetet gyakorlatilag A mélység titka/Waterworld/Prometheus kombinációnak is lehetne nevezni, de ennyire azért nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis a történet részről részre más-más alzsánerré változik: hol pszichológiai horror, hol meneküléstörténet, majd óriás szörnyes/kaiju-, posz-tapokaliptikus-, kalóz-, sőt, még egyfajta származástörténet is fellelhető benne.

The-Wake-5Az első öt rész központi szereplője Dr. Lee Archer tengerbiológusnő, akit egy titokzatos amerikai kormányügynök szervez be egy tengeralatti küldetésre több tengermélyi szakértővel egyetemben, mint például Dr. Marin, aki az óceánparti népek folklórkutatója és Meeks, alias Leonard Meeker, a briliáns mélytengeri mérnök és híres, hírhedt vadász is, aki a tenger mélyén talált kincseket és ritka életformákat a feketepiacon értékesítve tett szert hatalmas vagyonra. Saját építésű otthona a nemzetközi vizeken hajózik, Meeks így kivonja magát mindenfajta ország törvénykezése alól.

Dr. Archer és társai egy kormánytulajdonban lévő mélytengeri állomásra utaznak, ahol egy különös vízalatti lényt tartanak fogva: egy sellőt. Aki azonban nem a Disney-mesék kedves és szépséges teremtménye, a feje inkább hasonlít egy hegyes fogú murénára, ujjai közt úszóhártya feszül, deréktől lefelé, akár a cápa, és meglehetősen agresszív, emellett hipnotikus-telepatikus képességekkel is rendelkezik. A tudósok megpróbálják megfejteni a származását, szóba kerül egy aquamajom elmélet, amely szerint a majomősök egy ága a klímaváltozás miatt elkezdett egyre több időt újra a vízben tölteni.

The-Wake-6Aztán a lény megszökik, és odalent hamarosan elszabadul minden, a mélytengeri állomásba a jól ismert forgatókönyv szerint betör a víz, és közben kiderül, hogy a sellőnek több ezer, több százezer társa is van, akik egy világméretű eseményre várnak, amelynek most érkezett el az ideje, és amely elsöpri a felszíni civilizációt.

A második öt rész már 200 évvel később játszódik, egy olyan poszt-apokaliptikus világban, ahol a tengerpartok nagy részét ellepte az óceán, ahol megszűnt az ismert civilizáció, új hatalmak, új városok jöttek létre, de leginkább azok is csak vegetálnak, és az emberek a múltra már nem igazán emlékeznek. Ennek a résznek a főhősnője a fiatal Leeward és delfin barátja, Dash, akik mégis kapcsolatba kerülnek a múlttal, és nyomozni kezdenek Dr. Lee Archer után…

Az a poszt-apokaliptikus világ, amelyet Snyder és Murphy vizualizálnak, elképesztően gyönyörű, nem teljesen lepusztult, van azért bizonyos fokú technika, vannak szervezett városok. Ez a rész az egyik legszebb tönkrement és megváltozott klímájú vízbe fúlt világábrázolás, amit láttam.

wke_6_5-6Eleinte nem tetszett ez a történetvezetésben bekövetkezett éles váltás és időugrás, meg kellett szokni, mert valójában semmi sem véletlen, és ahogy ez a rész elkezdett lassan összefonódni, visszacsatolni a képregény első feléhez, minden apróság értelmet nyert, és a történet megoldása, az emberek és a sellőfaj kapcsolatának magyarázata meglepően borzongatóra sikerült.

Sajnos a 10 rész erősen korlátozta a lehetőségeket, emiatt a karakterek egyik idősíkban sem tudtak kellő mértékben kibontakozni, inkább megmaradnak ügyesen felrajzolt kliséknek, ráadásul a poszt-apokaliptikus részben néha nagyokat ugrik a történet, sőt, a végén a szerzők csak elmesélik a nagy titkokat, amelyek azonban így is nagyon érdekesek, csak azt éreztem, hogy itt ezt most le kellett zárni, ennyi terjedelmet vállaltak, vagy kaptak. Pedig néha egy-egy képkockán annyi ötlet villan fel erről a furcsa világról, amelyek bőven megértek volna még néhány oldalt.

screen-shot-2014-03-29-at-8-27-43-pm

Összességében a The Wake egy nagyon szépen rajzolt, eredeti és intelligens képregénysztori, amely eredeti ötleteivel és egyedi világával a hibái ellenére is egy emlékezetes sci-fivé válik, néhány rajza egyenesen beleég az olvasó agyába, annyira szép és hangulatos. Ahová pedig a történet kifut, egészen újszerű megközelítésbe helyezi az úgynevezett pánspermia-elméletet.

További információk:

  • Sean Murphy nemrég egy 7 oldalas miniképregényt rajzolt Absolute Zero címmel Christopher Nolan Interstellar mozijához, amelyben Dr. Mann viszontagságait meséli el a féreglyuk túloldalán
  • Scott Snyder jelenleg többek között a DC Comics aktuális és nagyon sikeres Batman képregénysorozatának az írója

the-wake-laser-time-scott-snyder

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon