Múlt hét szombaton került megrendezésre a Port.hu Sci-fi nap, amelyen többen kint jártunk (részben nézőként, rézben előadóként is), és az előadásokon szokatlan tömeget és érdeklődést tapasztaltunk, amilyenre az utóbbi években nem volt példa. Többek közt erről is kérdeztük a rendezvény szervezőjét, Juhász Györgyöt, aki többek közt a legrégebbi (sajnos már nem üzemelő) hazai sci-fi magazin, az egykori Solaria.hu egyik alapítója, mondhatni régi motoros.

SFmag.hu: Honnan jött a PORT.hu részéről egy önálló Sci-fi Nap megrendezésének ötlete?

Juhász György: A PORT.hu részéről már megvolt a kész ötlet, amikor engem külsős projektmendzserként felkértek rá, hogy segítsek tartalommal megtölteni az eseményt. Kívülről nézve úgy látom, a PORT.hu kiadója tudatosan elindult a különféle rendezvények szervezésének irányába és itt nem csak a sci-firől van szó. Említhetném például a Jazznapot, vagy a már hagyománnyá vált Bóbita Családi Filmfesztivált, ami idén épp az előttünk álló hétvégén, november 21-23 között kerül megrendezésre.

Tavaly a Port.hu az Avana egyesülettel közös Hungarocon szervezésébe szállt be. Idén miért lett két különböző rendezvény?

A tavalyi közös esemény után 2014-re is együttműködést ajánlottunk az Avanának. Ők a közgyűlés elé terjesztették a javaslatunkat és szavazásra bocsátották. Ugyanakkor egy másik koncepció is az asztalon volt, és a tagok inkább arra adták a voksukat. Az egyesület elnöke tájékoztatott minket a döntésről, és arról is, hogy ez 2014-re vonatkozik, vagyis még előfordulhat, hogy együtt fogunk működni a jövőben.

Mire számítottatok egy héttel a Hungarocon utánra időzítve a rendezvényt, illetve miben tudtatok szerinted mást nyújtani?scifinap

Nem szándékosan időzítettünk egy héttel a Hungarocon utánra. Tárgyaltunk lehetséges helyszínekkel, mint ahogy az Avana is, és nekik épp a november 8 jött össze, nekünk meg a 15. Mi abban próbáltunk más lenni, hogy nem a megszokott rajongói tábort, hanem a szélesebb nagyközönséget igyekeztünk megcélozni.

Milyen tapasztalatok, érzések vannak Benned pár nappal a rendezvény után? Hogyan értékeled az első önálló PORT.hu Sci-fi napot?

Nagyon örülök, hogy érezhetően nőtt a részvétel az előző évhez képest, és úgy érzem, olyan közönséget is sikerült megmozgatni, akik nem szoktak sci-fi conra járni. Ez nagyon pozitív és előremutató. Arra motivál, hogy legközelebb még jobb legyen minden.

Mi volt a legnehezebb és a legkönnyebb része a szervezésnek?

A legkönnyebb Sixx megnyerése volt a comment:comtól. Írtam neki ismeretlenül egy emailt és perceken belül válaszolt, hogy vállalja a felkérést. 🙂 A legnehezebb a színielőadás feltételeinek a megteremtése volt, az előadók jogos igényei, a helyszíni adottságok és az egyéb programok között egyensúlyozva.

A felfokozott érdeklődés láthatóan Benneteket is alaposan meglepett, évek óta nem lehetett sci-fi tematikájú rendezvényen olyat látni, hogy százával tolonganak egy-egy előadás bejárata előtt, hogy aztán sokan be se férjenek végül.

A mainstream jegyében igyekeztünk több szempontból is kiegyensúlyozni a programot: egyaránt voltak filmvetítések, előadások, interaktív programok és vásárlási lehetőségek. Az valóban meglepő volt, hogy a fentiek közül az előadások iránt ennyire kiugró érdeklődés mutatkozott. A tavalyi tapasztalatok alapján a kisteremnek elégnek kellett volna lennie, de ezúttal nem így történt.

JGyMit tudsz mondani azoknak az érdeklődőknek, akik az előadásprogramok miatt jöttek, de végül helyhiány miatt nem jutottak be?

Azt, hogy a nagy érdeklődés láttán már rögtön az esemény közben végigvettük az összes lehetőséget, hogyan lehetne instant módon áthelyezni az előadásokat, de technikai okokból ott rögtön sajnos egyik megoldás sem volt járható – amit nagyon sajnáltunk. Az viszont teljesen egyértelművé vált, hogy jövőre egészen biztosan nagyobb hely kell az előadásoknak. De ha ezen kívül is van valakinek bármiféle észrevétele, javaslata, feltétlenül írja meg nekünk – mert olyan rendezvényt szeretnénk, ahol minél többen jól érezhetik magukat.

Hogy sikerült ennyi embert megszólítani, mi lehetett az oka, hogy ennyi ember eljött a rendezvényre?

Több dolog együttes hatását sejtem emögött. Egyrészt az aktuális tematikát, másrészt a sokféle vendéget illetve partnert, és végül, de nem utolsósorban pedig a PORT.hu marketing erejét. A magam részéről ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki a maga ötleteivel, munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Mi várható legközelebb, lesz-e jövőre is PORT.hu sci-fi nap, vannak-e már ötletek?

A dolgok jelenlegi állása szerint lesz folytatás 2015-ben. Ötletek természetesen már vannak. Szusszanunk egy kicsit, aztán belevágunk…

Sok sikert kívánunk hozzá!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: interjú

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon