Talán kevesen hallottunk Héjja Attiláról (1954-2007), pedig az USA-ba emigrált hazánk fia 30 éven át a NASA és a U.S. Air Force hivatalos művésze volt, de dolgozott az ENSZ-nek, az Amerikai Postahivatalnak is, ő készítette a Star Trek – The motion picture moziplakátját, valamint több tucatnyi science fiction regény borítóját is.

Héjja két éves volt, amikor 1956-ben a szüleivel emigráltak az USA-ba. 16 évesen kezdett el festészetet tanulni, és később saját művészeti akadémiát is alapított New Yorkban. Festményei a világ számtalan múzeumába eljutottak egy-egy kiállítás erejéig, és a legtöbb Egyesült Államokbeli múzeumban megtalálható néhány képe, ahogy a Kennedy’s Space Center Múzeumban és a Pentagonban is.

Héjja számtalan, lélegzetelállítóan gyönyörű festményen vizualizálta a mérnökök és tudósok közel- és távolabbi jövő űrkutatására vonatkozó elképzeléseit. Álljon itt most néhány ízelítő a festményei közül:

Hejja_Ligthship

Hejja_newbird

Hejja_2001_and_beyond

 spshutt

Hejja_SF_covers

Popular_mechanics

Tomorrow

Riding_the_Laser

earth_light

Hejja_other_shuttles

wrong_end_of_time

(Forrás: a gizmodo.com vonatkozó cikke Nagy Attila tollából)

 

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: társművészetek

Eddig 3 hozzászólás.

  1. Kocsis Ferenc szerint:

    Ha jól emlékszem, tizenvalahány éve volt neki egy festmény kiállítása a Hadtörténeti múzeumban. És ő is ott lébecolt a képei közt, amikor megnéztük a barátnőmmel. Meg is dicsértem előtte hangosan a képeit, mert nagyon tetszettek, erre bemutatkozott. 😀 Aztán beszélgettünk egy kicsit. Tehetséges fickó!

  2. Sam Reed szerint:

    Sose gondoltam volna, hogy Eando Binder borítót látok az sfmag-on.

  3. Emil szerint:

    A Big Mac index után szabadon, akkor érték valami, ha megtalálható az E-bay-en. Érdekes módon fent vannak és csak nyomatként nem is olcsón árulják.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon