Azt a fantasyirodalomból már pontosan tudjuk, hogy az erdők furcsák. Veszélyesek. Nem igaz, hogy a nagyváros nyeli el az embert – az emberekkel zsúfolásig megtöltött tereken, a fényárban úszó utcákon, a sötét kapuljakat is lefilmező kamerák árnyékában alig marad rejtély. (Vagy minimum egy China Miéville kell a mélyre ásáshoz.)

The Year of the StormAz amerikai John Mantooth tavaly megjelent első regénye az erdő mélységes, súlyos titokzatosságát még egy természeti jelenséggel fejeli meg. Az igazi, fatörzs-szaggató, elemi erejű viharral. De az olvasó felteheti a kérdést: ugyan mi történhet még a legvérmesebb égicsapásban is, amit nem láttunk volna már a katasztrófafilmekben?

Ó, azoknál sokkal baljósabb jelenségek léteznek.

A The Year of the Storm mában játszódó történetszálának főhőse, a csaknem harmincéves Danny például még mindig nem tudta túltenni magát gyerekkori élményein. Ellenszenves pszichoterapeutához jár, akinek legnagyobb bűne az, hogy nem hisz Dannynek. Pedig Dannyvel sok-sok évvel ezelőtt csoda történt.

Miután tizennégy évesen egy legendásan nagy viharban eltűnt édesanyja és autista húga, valami eltört a fiúban és az apjában is. Danny úgy érzi, a világ cserbenhagyta, kiszívta erejét, a minden gyereknek kijáró boldogság és az anyai ölelés nélkül kell átevickélnie a földi életútján. Apja ugyanúgy nem találja célját, megtört emberré vált. Nem épp szívderítő társaság egy fedél alatt.

Egy este azonban Danny – aki természetesen nem tud elaludni – furcsa idegent lát meg házuk ajtaja előtt. A cigerettázó, hosszú, ősz hajú férfi elég különös jelenség, tekintve, hogy még egy oxigéntartályt is magával hurcol légzési nehézségei miatt. A kisfiúnak természetesen nem kellene szóba állnia ezzel az alakkal – és jó hőshöz méltóan a kisfú természetesen szóba áll ezzel az alakkal, és derékba tört élete megváltozik.

A Walter Pike névre hallgató, lerobbant férfi ugyanis azt állítja: Danny anyja és húga él – és egy hihetetlen történet keretében el is mondja, hol találkozhat velük a kisfiú ismét.

A regény másik szála innen kezd kibomlani. 1960-ban járunk, és megismerjük a gyermek Walter Pike hányattatott sorsát, aki ugyancsak a boldogtalan kisgyermekek életét élte. Egészen addig a napig így volt ez, amíg össze nem barátkozott az iskolában kiközösítettnek számító Seth Sykesszal. Seth titka nemcsak mássága volt, hanem egy különös, viharvédett helye az erdőben… amely nemsokára összeköti Dannyt, Walter Pikeot, Seth-et és az eltűnt családtagokat is.Mantooth

A The Year of the Storm alzsánere a nálunk kevésbé elterjedt, nagyon is amerikaiasan hangulatos Southern Gothic. Ezúttal Alabamában járunk, és megköszönhetjük az első regényét nagy műgonddal prezentáló John Mantoothnak ezt a kimagasló művet.

Ez az a regény, amely nem a hatalmas ötletével tesz a rajongóvá minket. Egy igazi író igazi alkotásában merülhetünk nyakig vagy még annál is tovább, ahol igazi benne minden: a több síkú, mély karakterek, a mikrokörnyezet, a gesztusok, az erdő, a vihar, amelyek mind-mind nagyon élnek a könyv lapjain. Olyan néha a szöveg, mintha maga is egy felfedezésre váró erdő lenne: jól esik benne bolyongani, és élvezni, ahogy egy rendkívül felkészült író mesél nekünk.

Igen, ez a legnagyobb erénye: jó tempóban, de mégiscsak ráérősen-beleélősen, egy bölcs öreg mély hangján mesél nekünk az író, és mi örömmel hallgatjuk az alabamai éjszakáról, a felnövésről, a kitaszítottságról, az elidegenedésről szóló csodálatosan megkomponált mesét.

Ennél többet nem is lehetne elvárni egy spekulatív regénytől, amely a fantasy és a horror határán egyensúlyozva kap fel és visz máshová minket, mint egy hamisítatlan tornádó.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 9 hozzászólás.

  1. zriff szerint:

    Elsőre nekem holdstock hollowingje ugrott be róla.

  2. dbl szerint:

    Tudom, mint ügyeletes fekete báránynak, zavaróak a hozzászólásaim, de Robert Holdstock óta nincs miről beszélni erdős fantasyról… 🙂

    Természetesen az erdőről, mint entitásról szóló filozófiai vélemény tökéletesen igaz, de az nem irodalom…

  3. Hanna szerint:

    @dbl: Akkor várd a jövő heti ismertetőmet erdős fantasy témában… 😉

  4. dbl szerint:

    @Hanna… érdeklődéssel várom.
    Nehéz dolgod lesz a Mitágó erdő után… 🙂
    Legfeljebb, ha a Lavondyssről írsz…

  5. Hanna szerint:

    @dbl: Nem arról írok 🙂 És úgy gondolom, nincsen lestoppolt toposz.

  6. dbl szerint:

    Egy pillanatra sem gondoltam, és nem is hiszem, hogy így lenne. Mármint lestoppolt toposz…
    Inkább a hiány érzete, ami bennem van.
    Ha az elmúlt harminc évben kijött volna egy Holdstock kvalitású tematikus író, arról nagy valószínűséggel tudnék, és el is olvastam volna.
    Nincsenek felesleges ábrándjaim erről. Az a könyvkiadási irányzat, amelynek a Mitágó erdő kiadásához majd` harminc év kellett, egyébre is képes.
    Mondok erre egy ellentét példát. Van egy régi könyvem a fantasztikus zsáner világából. Ezt a könyvet 1913-ban adták ki Magyarországon. Abban az évben, amelyben az eredeti mű kijött, és bombasiker lett. Az akkori magyar könyvkiadás világa olyan volt, amely azonnal reagált erre.
    A mű: Bernhard Kellermann: Az alagút.

    Az ismertetődet különben érdeklődve várom… 🙂

  7. Komaváry szerint:

    Dbl: A Vorrh pl. hogy tetszett?

  8. Hanna szerint:

    @dbl: Szerintem én nem arról fogom írni, amiről te hallani szeretnél… 🙂 Erdős fantasyt olvastam és fogok ismertetni, de teljesen más, mint a Mitágó-erdő.
    Nem lesz nehéz dolgom, mert nem az az alapvetésem, hogy „Holdstock után csak az merjen erdőről írni fantasyt, aki legalább olyan zseniális, mint ő, és lehetőleg úgy legyen zseniális, mint ő”.
    Az erdő, mint meséket, mítoszokat és így fantasyt átszövő elem örök és megunhatatlan, és mindig lehet róla valami mást és újat mondani.

  9. Hanna szerint:

    @Komavary: Huh, a Vorrh már két éve várja, hogy elolvassam, de dögnehéz és nagyon apró betűs… (Nem, nem fogom megvenni e-ben is, ha egyszer meg van printedben :))

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon