Az Így neveld a sárkányodat első része az elmúlt évek egyik legkellemesebb meglepetése volt számomra, és bár kicsit féltem a folytatástól, bíztam benne, hogy nem rontják el. Ezt sajnos nem sikerült megoldaniuk, mert bár az Így neved a sárkányodat 2 nem rossz, azért messze nem az a kategória, amit lelkendezve ajánlanék ismerősnek, ismeretlennek egyaránt.

Nyilván az is számít, hogy az első résszel ellentétben ezt magyar szinkronnal láttam, és egyrészt a magyar hangok elképesztően idegesítőek – most komolyan, attól, hogy valaki a „kölyök” szerepet kapja, muszáj orrhangon affektálnia? Tényleg? – másrészt a film egyik httyd2 02legbájosabb vonása, a vikingek enyhe skót akcentusa elveszett. Aztán ott van a „csapdász” kifejezés, amiért szeretném csapdákkal csapkodni a mélyen tisztelt fordítót, értem én, hogy nehéz a trapperre pontos kifejezést találni, de adott kontextusban semmi sem szólt volna a közismert és létező „vadász” szó ellen. Van, amikor érdemes frappáns, új kifejezésekkel bővíteni a magyar nyelvet, de van, amikor inkább a szegényes szókincs jelének tűnik a dolog.

A magyar változat gyengeségein ezzel együtt képes lettem volna túltenni magam, tisztában vagyok a fordítás buktatóival és nehézségeivel, és azzal is, hogy egy szinkronizált film esetében mennyivel több apróságot kell figyelembe venni. Sajnos azonban a film nem csak a folytatólagosan elkövetett csapdászolás miatt nem nyűgözött le: akkor is komoly problémáim lettek volna vele, ha személyesen Gerald Butler dörmögi a fülembe a szöveget, skót akcentussal. Legfeljebb, ha ad mellé skót whisky-t is.

Az Így neveld a sárkányodat 2-vel igazából két nagy bajom van: az első, hogy túlságosan is hasonlít az első részre, a másik, hogy szerintem a film kétharmadánál egy drámai aránytévesztéssel kicsúszik a kedves családi vígjáték kategóriából, és hiteltelen ripacskodásba vált. De persze az is lehet, hogy csak én vagyok hajlamos az átlagnál tragikusabban felfogni a tragédiákat.httyd2 03

Pedig jól indul, még ha kicsit unalmasan is. A vikingek békén és boldogságban élnek a sárkányaikkal, naphosszat birkafogós-repülős-autóversenyt játszanak, kivéve persze Hablatyot, mert Hablaty továbbra sem süllyed le odáig, hogy bármi olyat, akkor és úgy csináljon, mint a többiek. Ez nyilván az egész nemzetségnek a hasznára válik. Míg a többiek a közösségépítő sárkányhasználatot gyakorolják, ő az egyéni manőverekre gyúr, és közben felfedezi a környező világot, mert az új közlekedési eszköz bizony kitágítja a horizontot (az persze érdekelne, hogy a vikingek, mint nyughatatlan, hajós népség, egészen pontosan miért nem derítették még fel a sárkányháton fél délelőtt alatt berepülhető szigeteket, de oké, gyerekfilm, minek is bele logikus világépítés).httyd2 04

Mint az általában a horizont tágulásakor történni szokott, az újonnan felfedezett dolgok között bizony ott a Nagy Veszedelem, és hát azt érdemes volna legyőzni, még mielőtt nagyon elharapózik. Itt már felmerültek olyan gondok, hogy oké, hogy az első részben azért nem működött semmi és soha, mert ezek soha nem beszélnek, és az is oké, hogy az emberek nem változnak, csak öregszenek, de azért most megint végig arra épül minden, hogy senki nem kommunikál semmit sem érdemben, értelmesen, és úgy egyáltalán senkivel. Illetve mindenki gondolkodás nélkül követi a pillanatnyi kis érzelmi felindulásait, ami kamaszkölyköknél még rendben volt, de huszonéveseknél már szomorú. Üzenetnek pedig kifejezetten káros.

A történetről többet nem is írnék, mert vannak benne nagy fordulatok, kicsit kiszámíthatók és nagyon kiszámíthatók egyaránt, és egyiket sem árulnám el. Képileg nagyon szép a film, még a frissen megtalált sziget erős Alan Lee érzete, vagy az Alfa barlangjának Avatar-szerűsége is belesimult a látványba. A zene, bár a legtöbb filmben nekem kb. fel sem tűnik, több helyen is kifejezetten adott az élményhez, de az énekbetét… na, hát nem tudom, hogy az eredetiben is ennyire gyalázatos volt-e, vagy sem, de hogy is mondjam, röviden is rossz lett volna, és a tetejébe még aránytalanul hosszúra is sikeredett.httyd2 01

A főgonosz kapcsán nem értem, hogy nem lett belőle botrány, hogy ő az egyetlen sötétbőrű, fekete rasztás, lapos orrú, telt ajkú fickó a történetben; ezt még meg szabad csinálni 2014-ben? Az első látványosan nem germán-kelta származék egyben az első igazán gonosz ember? Oké, oké, én nem tenném minden filmben kötelezővé az amerikai nagyvárosokra jellemző etnikai összetétel hű leképzését, és ráadásul a vikingek talán csak az ausztrál bennszülöttekkel nem keveredtek, de akkor sem szerencsés.

Összességében kellemes kis film ez, és úgy, hogy eltelt három nap, már a tragikus, nagy aránytévesztésen sem vagyok annyira fennakadva – zavar, még most is zavar, de nagyjából értem, hogy másoknak miért nem jelentett problémát. Amiért a szereplőknek sem: sekélyesre vannak írva, sekélyesen is reagálnak mindenre, kivéve, ha a forgatókönyvnek egy kis hirtelen jött érzelgősség a kényelmesebb. Az Így neveld a sárkányodat 2 messze nem olyan jó, mint az előző rész, de azért bőven nézhető.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon