Tavaly és idén is felröppent a remény, hogy ez most tényleg a fantasztikus filmek éve lesz. Sok filmet kiáltottunk ki előre az évtized sci-fijének, fantasyjének, hogy aztán szépen csendben eltűnjenek a süllyesztőben.

Eközben pedig, 30 évvel ezelőtt, 1984-ben többek közt a következő, mára már kultikussá vált filmek kerültek bemutatásra: Szellemirtók, Szörnyecskék, Terminátor, Indiana Jones és a Végzet temploma, Dűne, Végtelen történet, 2010. Űrodüsszeia: A kapcsolat éve, Az utolsó csillagharcos, Rémálom az Elm utcában, Csillagember, Star Trek III, Conan, a pusztító, Dreamscape – Álomküzdők, A kukorica gyermekei, Tűzkeltő vagy a Backaroo Banzai kalandjai: nyomul a 8. dimenzió. (Ezek mellett útjára indultak a Beverly Hills-ei zsaru, a Karakte kölyök és a Rendőrakadémia franchise-ok, plusz láthattuk a Smaragd románcát is.)

Ezek közül a következő hetekben néhányat felelevenítünk a 30. éves évfordulójuk alkalmából:

SZELLEMIRTÓK

Kiskölyökként – még a Cartoon Network előtt – a Pro7 csatornán jutottak el hozzám az olyan nyugati klasszikusok, mint Bigyó felügyelő, Hulk vagy a Dinosaucers. Azonban közülük messze kiemelkedett a Szellemirtók rajzfilmsorozata – eredetiben The Real Ghostbusters, német kereszteltségben Die Geisterjäger.  A koncepció már megvett kilóra kisgyerekként – négy fazon protonvetőkkel veszi fel a harcot a kísértetekkel, amibe bele lehet magyarázni a tudomány misztikum felett aratott diadalát, de a lényeg akkor is, most is a fantázia, a korlátlan képzelőerő volt. Azt már csak később tudtam meg, hogy a sorozaton dolgozott többek között J. Michael Straczynski is, akinek később a Babylon 5-öt vagy az Éledő Csillagokat köszönhettük.

Akkoriban, ha valaki azt mondja nekem, hogy a Szellemirtók olyan népszerű sorozat, hogy filmet készítettek belőle, tokkal-vonóval beveszem, pedig hát fordítva történt: a film 1984-ben jött ki, és ezt követte a rajzfilm 1986-ban. Kicsit furcsa is volt így szembesülni a filmbéli Szellemirtókkal, noha erre már felkészíthetett volna az, amikor a sorozatbeli Venkman azon nyavalyog, hogy miért is Bill Murray alakítja őt.

ghostbusters1Persze, a filmre ugyanúgy igaz a korlátlan képzelőerő, amit némileg mégis csak korlátozott a költségvetés – az ötletgazda Dan Aykroyd eredeti víziójában még szerepelt térkapuk közti utazás, más világok meglátogatása is, csak éppen nem volt rá keret. Ettől függetlenül az, amit a szellemvilágból látunk, nagyon is helyén van, nem véletlen vették át Ragacsot – eredeti nevén Hagymafejet – és a Habcsókembert a sorozatba…

De attól tartok, most csapongok. Kezdjük elölről, hogy azok is megértsék, akik még egy kockát nem láttak ebből a franchise-ból.

Három parapszichológiával foglalkozó tudóst, Peter Venkmant (Bill Murray), Ray Stanz-t (Dan Aykroyd) és Egon Spenglert (Harold Ramis), éppen akkor tanácsolnak el az egyetemről, amikor egy áttörés küszöbén állnak: sikerül lemérniük, hogy a szellemek állandó töltéssel rendelkeznek. Az utcára kerülve ezt a tudást a gyakorlatban próbálják meg kamatoztatni: kártevő-eltávolító vállalkozást indítanak a kóbor kísértetek elfogására, elvégre egy kopogó szellem mégis csak több problémát okoz, mint egy mezei csótány. Mivel a döcögős indulás után szinte ki sem látszanak a munkából, felveszik negyedik tagnak Winston Zeddemore-t (Ernie Hudson).

GozerPersze a megnövelt paranormális aktivitás még New York városától sem szokványos, és pont az újonnan felvett Winston kezdi pedzegetni, hogy mi van, ha a rengeteg visszatérő halott azt jelenti, közel az Ítélet napja. A világokat elválasztó fátyol pedig tényleg gyengül, köszönhetően annak, hogy egy elfeledett istenség, a Gózeri Gózer készül a világunkra látogatni, akinek hobbija civilizációk eltörlése a Föld színéről.

Hogy miben rejlett a Szellemirtók sikere? Nos, egyrészt négy fazon protonvetőkkel veszi fel a harcot a kísértetekkel – szárnyaló fantázia, mint azt mondottam már. Emellett hőseink emlékezetesek, jellemüket tekintve jól elkülöníthetők, hogy őszinte legyek, nem is tudom, hol láttam ilyen vegytisztán a Freudi Hármast, mint az arrogáns Peter (Ego), az örökgyerek Ray (Id) és a tudománynak élő Egon (Szuperego). Őket valamilyen szinten hivatott ellensúlyozni Winston, aki a tudósokkal szemben két lábbal áll a földön.

Ezen kívül a Szellemirtók minden vállalkozó álma: egy, korábban nem létező szakmát elindítva hőseinknek nincs konkurenciája. Monopolhelyzetben vannak, így annyit kérhetnek el szolgáltatásaikért, amennyit nem szégyellnek. A szállodaigazgató berzenkedik a borsos – és csak a munka elvégzése után közölt – ár miatt? Semmi baj, fenyegessük meg, hogy elengedjük a frissen fogott kísértetet, úgy sem tud máshoz fordulni! A szellem elfogása alatt több kárt okoztunk, mint a jelenés valaha is? Lásd az előző pontot! Amikor pedig környezetvédők kopogtatnak be az irodánkba, együttműködés helyett zavarjuk el őket istenesen a francba, mert ha a beüt a krach, legvégén mégsem mi fogjuk elvinni a balhét. Elvégre, ki mást fognak felhívni a népek, ha szellem kísért a szomszédban?

ghostbustersTalán tényleg a nyolcvanas évek lehetet az egyetlen évtized, ahol egy olyan emberből, mint Peter Venkman, hős válhatott. Egy végtelenül cinikus, önző ember, aki előszeretettel él vissza hatalmával, mint azt már az első, sokkterápiás jelenetében is láthatjuk. Az első kuncsaftjukra, a Sigourney Weaver által alakított Danara rögtön rámozdul, szinte nehezebb kirakni a lakásból, mint a hűtőben tomboló szellemeket. A Szellemirtók titkárnőjével, Janine-nel (Annie Potts) gúnyos és lekezelő, akár kevés a munka, akár túl sok. A korábban említett környezetvédelmi fiaskó is az ő lelkén szárad, mert lehet, hogy Walter Peck (William Atherton) egyébként is gondot okozott volna, de talán nem a lehető legrosszabb pillanatban tesz keresztbe, ha legalább némi alapvető udvariasságot tanúsítunk irányában. Emellett Peter társaival ellentétben még csak nem is érdeklődik hivatása iránt – más kérdés, hogy nélküle Egon és Ray minden gyakorlati érzék híján hamar felsülne.

Persze, amikor Dana bajba kerül, legalább őszintén aggódik iránta, és amikor megszállja őt Gózer egyik szolgája, nem él vissza a helyzettel. Helyette megteszi ezt Rick Morranis esetlen – és szintén megszállt – szomszédja, akinél az a running gag, hogy folyton kicsukja magát. Apropó, jópofa extra szülőknek a Kulcsok Őre – Kapu Őre megnevezés, mert bár egy kisgyereknek is leesik, hogy ezek ketten milyen kapcsolattal nyitják meg az átjárót, de számára ez kimerül a csókjelenetben – arról, hogy ennél többről is van szó, csak a nevekből derül ki egy felnőtt számára.

Sigourney WeaverA már említett rajzfilmsorozat mellett a filmet öt évvel később egy folytatás követte, amiről rendesen megoszlanak a vélemények. Én kimondottan kedvelem, noha ugyanazt az utat járja be egy-az-egyben, mint az első rész – nem létező sumér istenség helyett ellenségnek kapunk egy másként nevezett Vlad Drakulát, a bandát ugyanúgy nem veszi senki komolyan az elején, pedig küszöbön egy újabb természetfeletti robbanás, Peter ugyanazokat a köröket járja el Dananál, hőseinknek megint keresztbe tesz egy csinovnyik, és a végén megint láthatunk egy megelevenítet kolosszust. Ettől függetlenül a film önmagában működik, nemcsak több, de legalább ugyanilyen szinten innovatív kísértet kapunk, a bürokratát egy fokkal empatikusabban kezeli a dramturgia, és szerintem a Rod Stewart szám is teljesen a helyén van.

A harmadik rész azóta is várat magára, noha olykor felbukkan, akár a Nagyláb. Egyik híresztelés szerint a koncepció az lett volna, hogy Murray-ék csapata átadja a fáklyát egy ifjabb generáció számára, és felmerültek olyan nevek, mint Ben Stiller vagy Jack Black. Ezt az ötletet kimondottan jópofának találtam, kár, hogy Harold Ramis halálával már csak egy csonka veterán csapat térhetne vissza, és kérdésessé tette a folytatás létjogosultságát.

Ugyanakkor nem hiszem, hogy félteni kellene a Szellemirtókat. Ugyanis bár ez a cikksorozat azzal a meglátással indult, hogy a nyolcvanas években olyan filmeket láthattunk, amik nem egy már meglévő franchise részei, ezek zöme pont saját franchise-t indított el – mint a Terminátor, a Hegylakó vagy a Rémálom az Elm utcában. És ezt pont a bennük rejlő koncepció eredetisége tette lehetővé.

Érdekességek

ghostbusters-neutrino-wand

– A film Dan Aykroyd ötletén alapult, a forgatókönyvet ketten írták Harold Ramis-szel, a filmet pedig az Ikreket és az Evolúciót is jegyző Ivan Reitman rendezte, aki mellesleg Komáromban látta meg a napvilágot. Louis Tully-nak eredetileg John Candy-t, Winston Zeddemore-nak Eddie Murphy-t szánták, de ők visszautasították a szerepet. Peter pedig John Belushi lett volna, ám ő még forgatás előtt meghalt – a gárda azóta is viccelődik, hogy valójában ő játszotta Ragacsot.

– Volt egyébként egy jelenet, miután Dana és Louis visszatért az emberek közé, amiben megbeszélik, hogy ők aztán egyáltalán nem is létesítettek semmi testi kapcsolatot. Ezt a jelenetet szerencsére kivágták, mert nemcsak a szülőknek berakott extrát vágta volna agyon, de a gyereknek is felhívta volna a figyelmét, hogy itt most valami fölött elsikkadt, és magyarázzák meg neki azonnal, hogy mi az. Magyarán kettős öngól lett volna.

– Talán csak véletlen egybeesés, de már létezett egy másik Ghostbusters – konkrétabban The Ghost Busters, mégpedig egy 1975-ös filmsorozat formájában, ahol Larry Storchot, Forrest Tuckert, illetve Tracy-t, a gorillát láthattuk Bob Burns megformálásában. Később ebből is rajzfilmsorozat készült, 1986-ban, tehát ugyanakkor rajtolt, mint a másik, az 1984-es filmen alapuló sorozat, ami ezért is tette oda a cím elé az „Igazi” jelzőt.

– Az 1986-os rajzfilmsorozatot 1997-ben egy folytatás követte, az Extrém Szellemirtók. Az új gárdát Egon mentorálja, és a négyes fogatot egy goth leány, egy fekete technikus, egy tolószékbe került atléta és egy cinikus latino alkotja. A sorozat egyik erénye, hogy a szellemek terén érződött az utánjárás, így kaptunk Jersey ördögöt, gremlineket, trollokat, emellett visszatért a régi széria legnyomasztóbb gonosza, a Grendel.

ghostbusters-slimer

– A 2009-es Szellemirtók videojáték áll legközelebb ahhoz, amit harmadik résznek nevezhetünk. A Szellemirtóknak az őket eredetileg megformáló színészek kölcsönzik a hangjukat, és szerepet kap benne Gózer, valamint az őt egykor imádó Ivo Shandor. Ez a legismertebb és legkedveltebb Szellemirtók videojáték a kismillióból.

– Ilyen lehetett volna a harmadik rész, ha Max Landis írja a forgatókönyvet.

– Milyen lett volna, ha 1954-ben, harminc évvel korábban rajtolnak a Szellemirtók?

– Végezetül: a Szellemirtók filmeken, rajzfilmsorozatokon és számítógépes játékokon kívül olyan médiumokban (nem szándékos szójáték) is megfordultak, mint könyvek, képregények vagy szerepjátékok.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: film

Eddig 4 hozzászólás.

  1. Vackor szerint:

    Érdemes megemlíteni, hogy a hónap elején jelent meg a hivatalos Ghostbusters LEGO készlet: http://shop.lego.com/en-US/Ghostbusters-Ecto-1-21108

  2. Attila szerint:

    „Ezek közül a következő hetekben néhányat felelevenítünk a 30. éves évfordulójuk alkalmából”

    A cikksorozat ötlete és kivitelezése kapcsán az alábbi klasszikus jutott eszembe:

    http://images.ucomics.com/comics/ga/1991/ga911116.gif

  3. Archnihil szerint:

    Vackor: tök jó, ezt nem is tudtam. 🙂 De akkor egy újabb médiumot pipálhatunk ki. 🙂

  4. Vackor szerint:

    Archnihil: Örülök, hogy másnak is elnyerte a tetszését:) Ráadásként belinkelek egy egészen friss ismertetőt a készletről: http://www.brothers-brick.com/2014/06/22/lego-ideas-ghostbusters-ecto-1-review/

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon