Cassandra Rose Clarke a progresszív Angry Robot Books felfedezettje, ifjúsági regénysorozata mellett a The Mad Scientist’s Daughterrel robbant be a köztudatba, olyannyira, hogy előbbit a YALSA legjobb ifjúsági regényei közé választották, utóbbit pedig jelölték Philip K. Dick díjra.

madscientistEzt persze – nem minősége okán – lehetne vitatni, mivel a The Mad Scientist’s Daughter inkább romantikus regény, mint sci-fi.

Cat apja kibernetikus, aki egy napon egy androiddal állít be. Finn megtévesztésig hasonlít egy emberre, és Cat először azt hiszi, kísértet.

A kislány Finn mellett nő fel egy olyan világban, ahol a világkatasztrófa után helyreállt ugyan a gazdaság, ám az éghajlat végérvényesen megváltozott, új, hurrikánbiztos negyedek épültek a régi városok romjai mellett és az Egyesült Államok korábbi államaiból több is sivár pusztasággá változott, ahol még fű sem nő, csak napkollektorok és szélerőművek gyűjtik az energiát. A robotok és androidok ritka furcsaságok, amelyek jogaiért politikai harc folyik.

A regény Cat életét és Finnhez fűződő különös kapcsolatát követi végig. Ugyan a vonzalom Cat részéről a kezdetektől él az android iránt, maga is tisztában van érzéseinek természetellenes voltával. A világ, amelyben élnek, elmossa a határokat ember és mesterséges ember között, a szexualitást azonban így is tabuk szorítják korlátok közé.

A könyv megközelíthette volna az aktivisták és gazdasági lobbik felől is a témát, hogy egy robot tudatos és érző lény lehet-e, ám a regény inkába lélektan felől indít, és a két főszereplő egyenlőtlen kapcsolatán keresztül felteszi a kérdést, hogy bár egy ember és egy robot folytat viszonyt, valójában ki használ ki kit, ki él vissza a másik érzelmeivel és tekinti csupán objektumnak.

Az, hogy Cat egy robotba szerelmes, nem múlik el nyomtalanul: ugyan Finn az android és Cat az ember, mégis a nő az, aki nem képes az emberekkel tartós és mély kapcsolatokat kialakítani. Barátságai felületesek, viszonyai üresek, és Finn-nel is gépként bánik, holott kétségbeesetten vágyik arra, hogy Finn férfiként vegye őt észre. Sodródó, szomorú alakja céltalanul csapódik ide-oda, miközben mindvégig ott van az életében az, ami fókuszt adhatna neki. Amikor felismeri, már késő: ő egy intelligens házakat gyártó üzletember felesége, Finn pedig árverésre bocsátotta saját magát.

A szerelmi történet mellett Cassandra Rose Clarke egy olyan világ nőalakját rajzolja meg, amelyben a munkát az emberektől jórészt átvették a gépek, és ezért a társadalom az ötvenes évekbeli Amerikára hajaz. Cat nagyon is emberi szereplő, akinek története könnyen magával sodorja az olvasót, még akkor is, ha akaratán kívül önző és felületes ember képét adja. A világa gyermeke, az elidegenedett generáció képviselője, és nem is lehetne másmilyen.

Éteri hangulatú sci-fi regény, amelynek középpontjában ez a tétel áll: aki szeretni képes, az ember. Akkor is, ha robot.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon