Mira Grant: Etetés

Közzétette: Komavary 1 hozzászólás

A 2011-es Hugo-díj regénykategóriája jelöltjei között egy nagyon érdekes zombiapokalipszis történetet is találunk, Mira Grant Etetés (Feed) című regényét, ami 2012-ben, viszonylag csendben megjelent magyarul is a Lazi Kiadó gondozásában.

Amikor már azt hittük, az újhullámos steampunknál nem történhet rosszabb dolog a sci-fiben, feltámadtak a zombik. Hogy lehet valódi zombis sci-fit írni, azt Max Brooks már bebizonyította. Hogy lehet jó ifjúsági sci-fit  írni zombikkal, ahol a zombik a leglényegtelenebb elem, azt pedig Mira Grant mutatja be.

Az Etetésben nem a zék megjelenése a pláne, hiszen jó ideje itt vannak. Azt is tudjuk, mitől lettek ilyenek – a mutáns vírusos elmélet fájdalmas technoblabla (bioblabla?), de legalább következetesen végig van gondolva. A világ elfogadta, hogy vannak zombik, mindenki magára zárta az ajtót, és megpróbált úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

Mira_Grant_etetesAhhoz, hogy mindebből egy jó történet kerekedjék, szükség volt még egy, nem kevésbé abszurd ötletre. Ez pedig a következő: a Etetés világában a bloggereket komolyan veszik. Hiszen a járvány megjelenésekor a tohonya médiadinoszauruszok lassan reagáltak, cenzúráztak, nem értették, mi történt, bezzeg a bloggerek, a csiripelők, a tumblászok és társaik – hála a popkultúra-zabálásnak –  kapcsoltak. És szervezkedtek, tapasztalatokat osztottak meg, összefogták a túlélőket, és megmentették a világot. Legalábbis egy kis részét.

Úgyhogy most már odafigyelnek rájuk, ráadásul kasztosodtak.Vannak az irwinek – katasztrófaturisták, zombivadászok, önveszélyes extrémsportolok. Ők azok, akik ezredszer is kipróbálják, mi történik, ha egy elég hosszú bottal megpiszkálnak egy dögöt. Shaun Mason  egyike a legőrültebb ifjú irwineknek. Nem úgy nővére, Georgia, aki viszont nyuszi. Mármint newsie, vagyis hírekben, tényközlésben utazó blogger. Lehet, hogy nem a leggyorsabban reagál, de biztosak lehetünk benne, írásának minden állítása mögött ott a bizonyíték. A párost remekül kiegészíti a Buffy álnéven író fikcionárius. Ő az egyedüli, akinek bejegyzései pusztán fikciók  – a zombifertőzött Földön zabálják a sötét, köldöknézős zombiverseket. A hármas (és a köréjük szerveződő online szerzőközösség) jó úton van a hírnév felé, de karrierjüknek az igazi, végleges döntést az adja, hogy Peter Ryman amerikai elnökjelölt őket választja ki, hogy hivatalos bloggerként tudósítsanak kampánykörútjáról.

És elindul a félelem és reszketés a 2039-es kampánykörúton, egy olyan világban, ahova Hunter S. Thompsonnak sem kellenének rásegítőszerek. Mert nem elég, hogy a világ önmagában sem egy biztonságos hely, Ryman turnéja körül egyre több a baljós jel, egyre gyakoribbak a furcsa balesetek. Csakhamar potyogni kezdenek a hullák, hogy aztán  feltámadva rontsanak a túlélőkre. A könyv farnehéz: eleinte még csak lassan folynak az események, gyakran hümmögünk, de ahogy ott találjuk magunkat az események sűrűjében, már nincs helye a kekeckedésnek – bekajáljuk az egészet, úgy, ahogy van.

A regény ügyesen keveri az ifjúsági történetet a zombidarabolós klisékkel, valódi, izgalmas játszmává teszi a politikai fondorlatokat, és meggyőzően mutatja be, hogy hogyan alakul át a társadalom egy ilyen radikális változás hatására.

Mira Grant (eredeti nevén, Seanan McGuire-ként) tavaly már elnyerte az új íróknak járó Campbell díjat, most pedig több, rutinos öreg rókát maga mögé utasítva mutatja meg: lehet eredetit alkotni a jól ismert klisékből, és igenis van még fiatalos lendület a sci-fiben. Az Etetés ragyogó kötet, és nagy az esély, hogy írója egy ezüstűrhajóval távozik a díjátadó gáláról. Mi pedig folytathatjuk a trilógia következő kötetével, a Deadline-nal. (Szerk: reméljük, megjelenik ez is magyarul.)

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Crei szerint:

    Húú Mira Grant magyarul! Efölött eddig elsiklottam.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon