Mindjárt itt a karácsony, az SFmag.hu stábjából néhányan szeretnénk megosztani Veletek idei kedvenceinket, amiket a fenyőfa alá ajánlunk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Oroszlány Balázs:Holdstock_Mitágó-erdo

Könnyű egyetlen kötetet választani az idei kínálatból: végre itt a Mitágó erdő. Annak, aki szereti a fantasztikumot (ezt is szeretni fogja), annak, akinek borsódzik a háta a fantasy szótól (a regénytől is borsódzni fog), egyszóval mindenkinek.
Magyar képregény-havilap. Már az is csodálatos, hogy ezt ismét le lehet írni, így evidens, hogy egy 2014-es EpicLine előfizetés csodálatos ajándék kiskamasznak és őszes képregényrajongónak egyaránt.
Ha pedig a célszemély olvas angol is, és szereti az űroperákat, kellemes meglepetés lehet az Up Against It M. J. Locke tollából – egy regény 2011-ből, amelyre még sokáig emlékezni fogunk.

Farkas Balázs:

Ha egy könyvet kellene ajánlanom a fa alá, az A legendás földek és helyek története. Nagyon Eco_legendasfriss könyv, világpremierrel egy időben jelent meg nálunk, és kedvenc tudósunk kísér el minket a fantasztikum sosem volt tájaira. Gyanítom, hogy nagyon sok kiadó készül jó könyvekkel a karácsonyi vásárra, de egy biccentés már mindenképpen jár a Delta Vision adventi akciója és a Könyvroham miatt. Nekem a MesterMűvek sorozat piszkálja a fantáziámat, eleve egy értékes kezdeményezés, most így nem mellesleg nem is drága. Aki jól fel akar cuccolni a klasszikusokból, most tegye meg.

Kemese Fanni:

Tinédzser húgoknak és keresztlányoknak a következő három részes YA könyvcsomagot ajánlanám a fa alá. Victoria Schwab Az Archívum Rossicímű regénye méltatlanul kevés figyelmet kap a YA regények tengerében, pedig remek sötét hangulatú, érdekes háttérvilágú gyöngyszem, ahol hangsúlyos szerepe van a családi kötelékeknek. Sarah J. Maas Üvegtrónjában az orgyilkos főhősnő legalább annyira szereti a ruhákat mint a fegyvereket; Veronica Rossi Végtelen ég alatt című regényében pedig az éterviharok sújtotta kegyetlen világban talál egymásra két fiatal. (Utóbbi személyes kedvencem, örülök, hogy végre magyarul is megjelenik.)

Körmendi Ágnes:

Idén kihagyhatatlan Robert Holdstock Mitágó erdő című kötete. Tudom, hogy kardoskodtam már épp eleget emellett a könyv mellett, de akárhogy is nézzük, az egyik legfontosabLaszlo_Zoltan_Egyszervoltb fantasy regény. És végre megjelent magyarul! Rövid, fordulatos, és olyan tömör, hogy néha már szinte jól is esne egy kis szellősség, hátha az oldaná a komorságot, mert vidámnak épp nem vidám. A magyar kiadásra sem lehet panasz, a fordítás jó, a könyv kiállítása igényes, minőségi. Az idei megjelenések közül László Zoltántól az Egyszervolt az, ami kellemes könnyedségével, ötletgazdag, fordulatos meséjével mutatja meg, milyen is egy jó budapesti urban fantasy. És ha budapesti urban fantasy, hadd emlékeztessek mindenkit egy régebben megjelent kedvencemre: az Ólompegazus Horváth Györgytől ugyan már két éves, de ha valaki eddig nem szerezte volna meg, még mindig pótolhatja. Érdemes.

Takács Gábor:

Mit tegyünk a fa alá? Nos, lehet valami őrült ötletparádét, egy hihetetlen és mégis hihető Londonból, ahol bármi megtörténhet, erről Pedig China Miéville a Krakenben meg is győz bennünket. Vagy van itt egy klasszikus, miéville_kraken_HUWalter M Miller Jr. Hozsánna néked, Leibowitz! című könyve. Három, emberi és szívszorongató történet az atomháború utánról, ahol a tudás csak buzgó szerzeteseknek köszönhetően marad fent, de gyakran ők maguk sem tudják, mit őriznek. És ha a megajándékozott kedveli a mély filozófiai és erkölcsi kérdéseket, akkor a nemrég megjelent, angol nyelvterületen szintén klasszikusnak számító Verebecskét ajándékozzuk neki Mary Doria Russeltől, ami vallás és sci-fi vonatkozásában megkerülhetetlen írás.

Pusztai Dániel:

Hogy mivel kedveskedjünk fantasy-rajongó ismerőseinknek?tovisek-kiralya-borito

Nemrég jelent meg az idén elhunyt Jack Vance-től, a fantasy egyik nagy öregjétől a Rhialto, a Csudálatos című kötet, benne három történettel a Haldokló Föld világáról. Ezek közül az egyik most került először lefordításra, míg a másik kettő régóta beszerezhetetlen, és most egy kötetben olvashatjuk őket, új fordításban.

Gaiman-kedvelőknek, illetve az íróval ismerkedőknek kötelező darab az Óceán az út végén című regény, melyben letisztultan kapjuk meg mindazt, amiért az angol szerzőt nemzetközi szinten elismertté tették.

A komor fantasy szerelmeseinek pedig melegen ajánlom a Tövisek királyát, illetve folytatását, a Tövisek császárát, melyek idén jelentek meg a Fumax gondozásában, és a Széthullott Birodalom trilógiának a második és harmadik részét alkotják. Első része, a tavaly megjelent Tövisek hercege szintén kapható, többek között a kiadó oldaláról.

Markovics Botond (Brandon Hackett):

Én néhány, idén teljessé vált fantasztikus könyvsorozatot ajánlok.dan-simmons-endymion
Az első Dan Simmons Hyperion-ciklusa, aminek 4. kötete, az Endymion felemelkedése is megjelent végre néhány hete magyarul. A Hyperion és Endymion regények a sci-fi szinte minden alzsánerét kedvelő olvasóknak ajánlhatók, a ciklus az elmúlt évtizedekben megkerülhetetlen alapművé nőtte ki magát, egyszerűen kötelező olvasmány.

Fantasykedvelőknek a néhány regénnyel a legnépszerűbb fantasy írók közé emelkedő Mark Lawrence Széthullott birodalom-trilógiáját ajánlom, ami a karácsonyra megjelent harmadik kötettel vált teljessé, a Tövisek császárával, ami egy komor fantasy egy szokatlan főhőssel.

A könnyedebb, szórakoztató, de mégis tartalmas sci-fire vágyóknak pedig John Scalzi Vének háborúja-tetralógiáját kérjék a fa alá, ha még nem olvasták az utóbbi évek legsikeresebb sci-fi regénysorozatát, amiben a Föld idős embereket soroz be, majd alakít át genetikailag, hogy felvegyék a harcot a galaxisban zajló kolonizálási háborúkban. Tavaly jelent meg a Vének háborúja, idén pedig a többi 3 kötet, a a Szellemhadtest, Az utolsó gyarmat és a Zoe története.

Kleinheincz Csilla:

Akinek a tavalyi kedvenceket felsoroló cikkben megtetszett, amit Catherynne M. Valente gyerekkönyvéről írtam, az idén a fa alá teheti A lány, aki körülhajózta Tündérföldet című regényt. A nem csak gyerekeknek ajánlott sorozat első kötete varázslatos, bizarr és a lélek legmélyéig mágikus világba viszi el a Szeptember nevű, kicsit házsártos, kicsit szívtelen kislányt, aki aztán különleges barátokra tesz szert és találkozik többek között egy Lorinczy_Judit_Ingokovekkönyvgyíkkal, egy velocipédpásztorral, három boszorkánnyal, egy szappangólemmel és a saját halálával. Mindenkinek, aki nem igényli, hogy a mesék ki legyenek párnázva édibédizéssel.

A magyar SF megjelenések közül Lőrinczy Judit Ingókövek-je volt idén a legizgalmasabb. A sztálingrádi csata krónikájába szinte észrevétlenül szövődik bele a fantasztikus, így lesz egyszerre kiváló mágikus realista regény és háborús leírás, amit bátran meg lehet venni a sci-fi iránt nem érdeklődő, de történelemszerető szülőknek, barátoknak is.

Karácsonyra épp időben jött ki Marina és Szergej Gyacsenko Metamorfózis-sorozatának második kötete, az önmagában olvasható, urban fantasy Arszen és a játék hatalma, amely a számítógépes játékok és a digitalizáció világán keresztül kapargatja a kérdést: csupán egyedi információhalmazok vagyunk, vagy annál többek?

Juhász Viktor:

Nem mostani megjelenés, és ha úgy vesszük, egy csapat marcona viking története meglehetősen távol áll a szeretet ünnepének szellemiségétől, de Robert Low könyve, A bálnák útja olyan kiválóan ötvözi a történelmi regények valósághűségét Minouaz északi sagák fantasztikus fordulataival, hogy minden adandó alkalommal érdemes rá felhívni a figyelmet. Kr. u. 965-ben járunk, a Balti-tenger környékén, ahol a Felesküdöttek nevű zsoldoskompánia és hősünk, az ifjú Orm Rurikson kalózokkal, rablókkal, szláv hercegekkel, keresztény szerzetesekkel és északi királyokkal dacolva ered egy legendás kincs nyomába.

Mette Jakobsen ötletes és szellemes regénye, a Minou szigete kevéssé ismert könyv, pedig érdemes elolvasni, ráadásul ajándéknak sem rossz (különösen azért, mert nagyon szép kiadvány). Egyszerre mese és valami más a Minou nevű kislányról, aki filozófus édesapjával, egy tiszteletessel meg a titokzatos Ládással él egy parányi szigeten, ahova egy napon kisodródik egy ismeretlen fiú, és hirtelen minden megváltozik.

 

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Uncategorized

Eddig 2 hozzászólás.

  1. solymosgyu szerint:

    Én egy olyat vettem ami itt nincs. A társadalmi evuluciót. Az nem jó regény?

  2. solymosgyu szerint:

    a verebecske nekem nem tetszett.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon