Egy konyhai szolgálólánynak nehéz az élete. A nemesség levegőnek nézi, a munkájáért pedig sem különösebb elismerés vagy több pénz sem jár. Vajon nehezebbé válik-e attól, ha rábíznak az ember lányára egy szellemileg sérült, szótlan kamaszlányt, aki állítólag az új birodalom császárnője és akit egy ablaktalan pincehelyiségben tartanak  fogva, hogy senki meg ne tudja, milyen állapotban van? Valószínűleg igen.

sullivan riyria 3A fenti kis esemény pusztán egy mellékszál Sullivan új regényében, hisz a főbb események is a Royce nevű tolvaj és a Hadrian nevű harcos körül alakulnak. Ez a mellékszál mégis rámutat arra, hogy milyen szépen is alakul a szerző koncepciója. Eszerint sorozatának hat kötete a maga módján önállóan is élvezhető történet a maga saját konfliktusaival és befejezésével. Ráadásul élesen elütő hangulattal is dolgoznak. Míg az alapozó Trónbitorlók kissé akció-vígjátékosra sikeredett, addig az Avempartha egy klasszikus kalandozós történet szörnnyel és titokzatos rommal. A Birodalom születik ezzel szemben a játszmát politikai síkra helyezi. A mag azonban itt is ugyanaz: a két zsoldos próbál életben maradni és teljesíteni megbízójuk küldetését, aki jelen esetben Melengár hercegnője. Őt kell elkísérniük a nemzetelvű felkelők táborába, hogy szövetségeseket szerezhessen a terjeszkedő új birodalom ellenében. Közben kénytelenek szembesülni a hódítás következményeivel, az elégedetlenkedők elnyomásával, ami szöges ellentétben áll az első kötet komolytalanságával.

sullivan authorA korábban már említett mellékszál azonban a köteteken átívelő háttértörténet része, epikus fantasyhez méltán az egész világra kiható következményekkel. Ennek  része a tanulatlan császárnőt nevelő hasonlóan tanulatlan szolgáló, része az egyháziak által szervezett évszázados összeesküvés a saját hatalmuk biztosítására, része a levágott kezű ősmágus. És része két kalandozó is, akik egyikéről egyre több minden derül ki. Például az, hogy több köze van az ősi császári vérvonalhoz, mint az isteni kiválasztottnak bélyegzett báb-uralkodónőnek. Többnyire egy-egy jelenet kapcsolódik csak a fentiekhez, (még) nem részei a központi konfliktusnak, de jól mutatják, hogy az író fejében egy bonyolult mozaik van, és alaposan megválogatja, mit láttat ebből.

sullivan riyria 3 ENUgyanezt teszi egyébként földrajzi síkon is: több olyan helyszínnel ismerkedhetünk meg, melyek eddig csak a térképen figyeltek. A kedvencem ezek közül Ratibor nyomorúságos tolvajvárosa, aminek mélyén egy korábbi, dicsőségesebb korszakból megmaradt csatorna-komplexum található.

A borító ismételten kiváló. A fordítás is rendben van leszámítva azt, hogy a félelf fajt félszerzetnek fordították valamiért. Negatívumnak tartom azt is, hogy -számomra- romlott a papírminőség az előző részhez képest.

Összességében a Birodalom születik megfelelt az elvárásaimnak. Ugyanúgy kellemes kalandregény, mint az eddigiek, mely szórakoztat de némileg sötétebb hangvételű, mint az előzőek. A legfontosabb: Sullivan továbbra is ügyesen csepegteti az információkat a háttérben meghúzódó szálak és az új birodalom isteni(?) örököse kapcsán.

Hasznos linkek:

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon