Régen volt szó utoljára webcomicról, azaz folytatásos, internetes képregényről, és igazából a klasszikus válfajból most is csak három oldalnyit látunk – a többi történettől független geg, és hogy mégis működik, az annak köszönhető, hogy az egész alapja egy végtelenül bájos és bolond A Gyűrűk Ura paródia.

sf bro hobbitsA Broship of the Ring (magyarul talán a Gyűrű Haversága?) egyértelműen A Gyűrűk Ura kilenc vándorának, a Gyűrű Szövetségének az amerikai egyetemi létre torzított változata. A hobbitok itt hipsterek, akik egy szuterénben laknak, rengeteget füveznek, és úgy általában nagy vidám ködben élnek. Boromir a gallérját feltűrő nőcsábász, Aragorn flanelinges parkőr, Legolas sportmániás éltanuló (apja, Thranduil viszont megállás nélkül bulizik – ahh, party dad Thranduil hagyományos és modern változatban is ellenállhatatlan…), Gimli kamionsofőr, Gandalf pedig egy öreg hippi, még maciorrú Volkswagen kisbusza is van.

Gingerhaze, alias Noelle Stevenson, a Broship of the Ring szerzője ugyan maga is bevallja, hogy ha végtelen ideje lenne, szívesen megrajzolná az egész történetet, nem csak a szereplőket, de mivel amúgy is egymaga ír és rajzol egy hetente kétszer frissülő webcomicot (Nimona), valamint van élete és munkája (előtte pedig tanult; idén diplomázott), csak a móriai kalandot alkotta meg képregény formában. Persze ezután a három oldalas kis szösszenet után sajnálja igazán az ember, hogy Noelle nem dolgozta fel a teljes trilógiát, például úgy megnéztem volna, ahogy a biciklis nazgulok megostromolják Völgyzugoly fairtrade kávézóját.

sf bro sarumanMert ötlet van a történetben: Szauron, a gonosz iparmágnás, aki egy felhőkarcolóban él (tetején egy neon szem logóval), és az általa tervezett EgyGyűrű segítségével bármilyen kütyü fölött átveheti az irányítást, de a prototípus eltűnik, és pár füvező egyetemistához kerül, akik úgy döntenek, átszelik az országot, és a Mordor Tech Konferencián felfedik Szauron gonosz tervét. A népszerű frat boy (nincs erre jó magyar szó, de nem egy szimpatikus típusa a nagypofájú, sikerorientált felületességnek), Boromir csak azért tart velük, mert le akarja nyúlni a technológiát a Gondor Enterprise számára, míg Legolas dúsgazdag, túlféltő apukája elől menekül a kalandba. Már ebből is látszik, hogy a Broship of the Ring ízig-vérig modern: Szarumán twitteren követi, ahogy Szauron a hágónál hatalmas hóviharral „trollkodja szét” a társaságot, és Legolas az iPhone-ján nézi meg, milyennek ígérkezik az új buli. A hobbitok ugyan beérik a Starbucksszal is, de a tündékbe ennél nyilván sokkal több sznobság szorult; és Arwen természetesen már azelőtt bírta Aragornt, hogy király lett volna (metroszexuális apukája őszinte nemtetszésére).

sf bro elrondA rajongók kérésére A hobbit történetét is felvázolta szerzőnk: eszerint a törpök egy egyetemi testvériség tagjai, épp csak az amerikai szokások helyett itt nem görög betűket, hanem rúnákat használnak. Régi és patinás társaság, és egykor roppant gazdagok is voltak, de egy sunyi ingatlanügynök kiforgatta őket mindenükből, és már csak az ország különféle pontjain megrendezett szakáll- és bajuszversenyeken találkoznak néha… míg Gandalf, az öreg drogos hippi, akinek igazán lehetne jobb dolga, be nem terelgeti őket Bilbó otthonos alagsori lakásába, és nem szervez jótékonysági gyalogtúrát azzal a céllal, hogy az adományokból vásárolják vissza a törp testvériség házát.

Sajnos már jó ideje nem készült újabb BROTR kép (azt hiszem, a Nimona mellett a diplomázás-költözés-munka és az újabb kedvencek kötötték le Noelle idejét), de az eddigiek is épp elég vidám pillanatot szerezhetnek, és mindig ott a remény, hogy talán a Desolation of Smaug egy-két kép erejére újra felszítja még a tüzet, különösen, hogy Thranduil, a könnyen gúnyolható Thranduil sokat szerepel benne.

Addig pedig a Broship legyen mindenkivel!

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Képregény

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon