A Ki vagy, doki? (Doctor Who) nem csupán a televíziót hódította meg az elmúlt öt évtizedben, hanem számtalan rádiójáték és regény is készült. Utóbbiak közt találhatóak önálló történetek, amelyek a sorozattól független eseményeket mesélnek el, de ugyanígy vannak olyanok, amik egy-egy epizód novellizációi. Mivel azonban a Doctor Who-ról beszélünk, a helyzet nem ennyire egyszerű.

Shada_gaboA Gabo Kiadónál most megjelenő Shada is egy történet regényváltozata, de a helyzet itt sokkal bonyolultabb, mint más, hasonló kötetek esetében. Az nem újdonság, hogy Douglas Adams közreműködött az eredeti sorozat epizódjaiban, szám szerint három forgatókönyvét írta, ezek közül kettőt, a The Pirate Planet és a City of Death címűeket láthatta is a közönség. A harmadikat azonban nem. A Shadát ugyanis nem sikerült teljes egészében leforgatni, ennek oka pedig az a sztrájk volt, ami a készítés közben ütötte fel a fejét a BBC-nél. Így történhetett meg, hogy az eredetileg 6, egyenként 25 perces részből álló történet anyagának csupán mindössze a felét forgatták le. A sztrájk véget értével a készítők pedig úgy határoztak, hogy inkább elkészítik a következő részt, a Shada pedig dobozba került. De ez nem szegte kedvét John Nathan-Turner producernek, aki 1992-re elkészítette a hiányzó anyagokat és a kiegészített Shadát videokazettán adták ki.

De a Shada története itt még korán sem ért véget. 2003-ban a Doctor Who rádiójátékokat készítő Big Finish megbízást kapott a Shada felvételére, ami meg is történt, de a negyedik Doktor helyett az a Paul McGann játszotta el a szerepet, akit a nyolcadik Doktorként ismert meg a közönség, ugyanis Tom Baker visszautasította a felkérést – ellenben a Doktor útitársát mindkét verzióban Lalla Ward alakította. És hogy még teljesebb legyen a kép, Ian Levine brit dalszövegíró és producer 2010 és 2011 között elkészítette a Shada hiányzó anyagait animációs filmként.

Így nem is csoda, ha a regényváltozatig 2012-ig várni kellett. A dolog pikantériáját adja, hogy Adams nem egyezett bele életében, hogy bárki megírja az ő forgatókönyveinek könyvváltozatát rajta kívül, ellenben sokkal magasabb árat kért volna a stúdiótól. Halála után azonban Adams örökösei engedélyt adtak Gareth Robertsnek, hogy megírja a Shadát, amit tavaly be is fejezett, nemrég pedig azt nyilatkozta, hogy már a City of Death-en dolgozik, ami várhatóan 2014-ben fog megjelenni.

shada_planetDe ha már ennyit beszéltünk a háttérről, nézzük, miről is szól a Shada?

A Doktor, Romana és K9 a TARDIS-szal egy segélyhívás miatt érkezik Cambridge-be, ahol a Doktor régi barátja, Chronotis professzor él. A vén Idő Lord nyugdíjas éveit tölti az egyetemen, és első pillanatban nem is igazán tudja, mit keres nála a Doktor, ezzel összezavarva a kis csapatot. Hamarosan azonban minden a feje tetejére áll, ugyanis megjelenik egy Skagra nevű férfi, aki egy ősi Idő Lord ereklyét keres, Gallifrey Imádásra Méltó Ősi Törvényét. De a könyv balszerencsés módon egy cambridge-i diákhoz kerül, akinek fogalma sincs, hogy az univerzum egyik legfontosabb bolygójáért, a Shadáért folyó kutatás középpontjába került.

Mindenekelőtt a legfontosabb, ha a Doctor Who-ról beszélünk: elhelyezni térben és időben. A főszereplő a negyedik Doktor, akit Tom Baker alakított 1974 és 1981 között – ezzel ő tartja a rekordot, mint a leghosszabb ideig Doktort játszó színész. Akinek így nincs meg, az emlékezzen a három méteres sálra és a gumicukorra. Útitársa, Romana – teljes nevén Romanadvoratrelundar –, egy Idő Lady, pontosabban a sorozatban látható második inkarnációja, és a tévéképernyőn Lalla Ward formálta meg.

doctor-who-shada-professor-tom-baker-romanaA történet valahol adamsi, még ha nem is annyira abszurd, mint a Galaxis Útikalauz vagy Dirk Gently hollisztikus nyomozóirodája. De a Doctor Who alapjaiban mindig hordozott magában komikumot, ami a különböző főhősöknél jobban-kevésbé jött elő, de végig ott volt. Tom Baker figurája kifejezetten komikus megnyilvánulásairól ismert, igyekszik a legkomolyabb helyzetben is viccelődni. Ez egyeseknek tetszhet, másoknak kevésbé. A tévéképernyőn Baker néha túlságosan is arrogánsnak hat, de ami a Shada legnagyobb erénye – akár Roberts, akár Adams munkásságának köszönhető –, hogy itt ő is szerethető figura, aki persze a legveszélyesebb szituációból is ki tud keveredni valahogy. Az adamsi vonalat az olyan figurák jelentik, mint a habókos Chronotis, az engedelmes, de „felvágott nyelvű” K9 robotkutya vagy a Skagráért a végsőkig lelkesedő, ám a Doktor áldásos tevékenységének hála önismeretei problémákkal szembesülő Hajó, akik egy-egy jelenetben mosolyt csalnak az olvasó arcára. Maga az egész regény is könnyed, szórakoztató és sodró, az ember egy percig sem unatkozik, miközben olvas. Persze a Shada nem mélyenszántó klasszikus, de mint szórakoztató irodalom betölti a funkcióját. Ráadásul azok is élvezettel olvashatják, akik nem ismerik a Doctor Who világát – nem úgy, mint idehaza 1993-ban minden előzmény nélkül kiadott Az idő fogságában  –, de persze igazán teljes élvezetet a rajongóknak okozhat a könyv. Ahogyan egy jó történethez illik, kapunk egy nagyon nagy rejtélyt, amihez képest Skagra szervezkedése csak egy mezei gonosztevő csínytevésének tűnik, amilyennel a Doktor minden epizódban találkozik. Ez pedig csak még jobbá teszi a könyvet, az ember pedig olvasás közben látja maga előtt az egészet a kis képernyőn, hisz egy jól megírt novellizáció olyan, mintha egyenesen a televízióból vették volna ki.

Tehát aki szereti a Doctor Who-t – legyen az csupán a 2005-ben újraindított sorozat – vagy egyszerűen csak szórakozni szeretne, az bátran kézbe veheti a Shadát, és ha nem riad vissza attól, hogy egy toldozott-foltozott epizódban kövesse végig a Doktor és társai egy újabb kalandját.

Hasznos információ:

  • Adams több ötletet is átemelt a le nem vetített Shadából, például Chronotis professzor alakját, aki egy Dirk Gently történetben jelenik meg, mint aki időgépet készített.
  • Gareth Roberts többek között Doctor Who forgatókönyveket írt, mint A Shakespeare-kód (The Shakespeare Code), Az egyszarvú és a darázs (The Unicorn and the Wasp) vagy a Záróra (Closing Time).
  • Ugyan nem vetítették le, de később felhasználták a Shada egyik jelenetét a The Five Doctors című 20. jubileumi epizódban, ahol a Doktor és Romana Cambridge-ben csónakáznak. Erre azért volt szükség, mert Baker nem volt hajlandó részt venni az epizódban.

Hasznos linkek:

A Shada webcastja a BBC honlapján

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom, tévésorozat

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. Sam Reed szerint:

    Hogy ütnék agyon aki kitalálta ezt a „Ki vagy, doki?” förmedvényt.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon