Egy német házaspár eltűnik a széles kaliforniai országúton. Egy hawaii csillagvizsgálóban észreveszik, hogy túl gyorsan hunynak ki a csillagok a Tejútrendszer egy távoli pontján. A Stanford Egyetem új, nagy teljesítményű IBM Green Flash számítógépe azt mutatja, hogy a π eddigi értéke megváltozott valahol az ötszáz milliárdomodik számjegy környékén.

Megannyi nyugtalanító esemény, amelyet a japán Koji Suzuki regénye, a 2012-ben játszódó Edge egyetlen magyarázatba sűrít. És ebben nincs sok köszönet az emberiség számára.

10833971Az eredetileg 2008-ban, angolul pedig tavaly megjelent könyv főszereplője a 35 éves Saeko Kuriyama. Elvált, apja pedig még 1994-ben rejtélyes módon eltűnt. A szabadúszó újságírónő totális depresszióba süllyedt, ráadásul bal melle alatt kitapint egy kis csomót. Azonban egy telefonhívás kimozdítja katatón állapotából: a Sea Bird havonta megjelenő magazin időszakos állást kínál neki. A közelmúltban ugyanis eltűnt egy komplett négytagú család Japánban. Az ügy legkülönösebb vonása azonban mégiscsak az, hogy látszólag egyik pillanatról a másikra szívódtak fel – sehol dulakodás nyoma, senki nem látta őket, házuk tárgyai is sértetlenül megvannak, mintha csak sietve otthagyták volna azokat.

A főszereplő rájön, hogy szerte a világon már többször történt hasonló eset; nemcsak a közelmúltban, hanem régebbi évszázadokban is, logikus magyarázat nélkül.

Lassan felfedezi, hogy az eltűnések a nagy tektonikus töréslemezek közelében történnek (erre utal a fantasztikusan eltalált borító is). Közben egyre furcsább hírek érkeznek: nullák jelennek meg nemcsak a π -ben, de a Riemann-sejtésben is, ráadásul furcsa lyukak, repedések keletkeznek és nőnek a Földön. Nem lőném le a poént, de az Univerzumunkat megrengető eseménysorozatról van szó.

Kicsit hasonlít ez Ted Chiang remek novellájára, Division by Zero-ra, de itt a következmények sokkal komolyabbak.

Koji Suzuki műve csak azért nem érdemli ki a „Hibátlan sci-fi” címkét, mert bár főszereplője összetett, érdekes személyiség, a próza sokszor önismétlő és kiesik a saját maga által diktált kezdeti ritmusból. Mintha az író azt akarta volna a töménytelen belepakolt információval bebizonyítani, hogy mennyire okos fickó. Szó van itt a Nazca-vonalakról éppúgy, mint a kvantumszintű világról, a fekete lyukakról, a szem evolúciójáról, antianyagról, ókori civilizációkról vagy a dinoszauruszok kihalásáról. . Lehet, hogy Koji Suzuki csak egyszerűen nem tudott mit kezdeni, és őt egy másik katasztrófa érte: az infodömping.

Ennek ellenére kiemelkedő regény ez, mert nagyon mélyen megrázza az embert a miért leleplezése és az abból fakadó következmények átgondolása. A cselekmény nagy része nem túl izgalmas nyomozás, ebből aztán bajosan lehetne filmet forgatni. Sok jelenet viszont nagyon feszes, nagyon rémisztő, sikeresen megragadta az adott pillanatban meglévő egzisztenciális félelmet. Japán sci-fi lévén egy szerintem nagyon nem odaillő misztikus szálat is belecsempészett az Edge-be, de ez nem simul harmonikusan össze az egyértelműen hard sci-fi tematikával.

Ettől függetlenül máshogy fogunk a zérus számra nézni, amikor befejezzük a regényt.

AVT_Koji-Suzuki_2205Az íróról: Koji Suzuki (56) a Keio Egyetem francia szakán diplomázott. Első regénye, a Rakuen (Paradicsom) elnyerte a Japán Fantasy nagydíjat. Leghíresebb munkája A kör-trilógia, amelyből a nálunk is vetített japán és amerikai változat is készült. A 2004-es Dark Water című novellájából hazájában és Hollywoodban is filmet gyártottak, Drifting Boat című novelláját pedig a Miramax opciózta le.

Művei ellenére nem szereti a horrort, nem néz és nem nagyon olvas ilyen írásokat, sőt, nem tartja magát hagyományos értelemben vett horrorírónak sem. Következő regénye angolul a japán művekre szakosodott Verticalnál jelenik meg ez év decemberében.

További információ:

  • Az Edge elnyerte 2012-ben az előző évben megjelent, legjobb pszichológiai kriminek, horrornak vagy sötétebb fantasztikus műnek járó Shirley Jackson-díjat regény kategóriában.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon