Monica Byrne elsőkönyves szerző, ám nem járatlan az irodalom területén: drámákat ír és dramaturgként tevékenykedik. Első regénye, a The Girl in the Road ennek megfelelően kiforrott, ambiciózus mű.

Bár a jövőben játszódik, aligha lehetne sci-finek nevezni: a tudományos-fantasztikus elemek egyedüli célja, hogy megfelelő hátteret nyújtsanak egy időtlenül emberi történethez. A regényt eluraló szimbólum, az Ösvény ugyanis már a jövő energiaforrása, egy hullámok erejét hasznosító, szupravezető bójarendszer, amely összeköti Indiát Afrikával, és bár nem vándorlásra találták ki, rengeteg kalandvágyó és önmagát megtalálni kívánó embert vonz magához, akik gyalog elindulnak rajta… ám vissza még senki nem jött.

the-girl-in-the-road-monica-byrneA regény két főszereplőjének egyike, Meena egy biszexuális indiai lány, akinek szüleit Etiópiában gyilkolták meg, még magzatkorában. A könyv első lapjaitól fogva menekül valami vagy valakik elől, ám, hogy pontosan ki üldözi és miért, csak a legvégén derül ki, amikor már végigjárta a maga caminóját. Meena nem maradhat Indiában, és mivel a repülőket és vonatokat figyelik, mint ahogy a pénzforgalmát is, csak egyet tehet: egy hátizsákkal és némi túlélőfelszereléssel együtt neki kell vágnia az Ösvénynek, amelyről jóformán csak mendemondákat tud.

A több mint háromezer kilométeres út testileg-lelkileg egyaránt ledarálja, de ahogy halad és emlékezik (hogy úgy-ahogy megőrizze ép eszét), egyre több hamis réteg foszlik le róla, és előtűnik alóluk az igazi Meena, aki már csak részben menekül; a másik célja eljutni Etiópiába, hogy megtalálja és elszámoltassa szülei gyilkosát. Útközben különleges emberekkel – remetékkel, vándorokkal, látomásokkal és kísértetekkel – találkozik, és ahogyan gondolatai és a valóság közti határok elmosódnak, a történet vége is többértelművé válik.

A másik szál Mariamáé, egy hétéves kislányé, aki egy teherautókonvojjal utazza át Afrikát. Az egykori rabszolgalány számára Etiópia, az úti cél egyfajta megígért Édenné nemesül, az útközben melléjük szegődött, titokzatos nő, Yemaya pedig angyallá, aki akarva-akaratlanul meghatározza a kislány és a későbbi felnőtt nő teljes személyiségét. A könyvben számos kapcsolódási pont akad a két történet között, főleg szimbólumok, visszatérő nevek, motívumok terén, de ezeken felül is mély és mindkettejük életét megváltoztató esemény és kapcsolat köti őket össze.

Mindkét történet felfogható egy-egy utazásnak a lélek mélyére, miközben Afrika sivataga és a tenger elvégzik személyiséget alakító-formáló munkájukat. A „titok”, amihez a végén eljutunk, a könyv felénél már előre sejthető, mégis mindvégig nyugtalanított a „hogyan történt?” kérdése, és az, hogy Mariamának és Meenának sikerül-e megbékélnie magával.

Monica Byrne

Nagyon erős a könyv hangulata, India és Afrika is eleven és kegyetlen világ, amely jóval többet rejt, mint amennyit az egzotikus felszín mutat, és a vallások, társadalmi osztályok és népek közti ellentéteket is megvillantja. Okosan és szívvel-lélekkel (és helyenként brutálisan kegyetlenül) megírt regény a  The Girl in the Road, amely, ha ezt a benne található sci-fi elemek nem is indokolják, de története ereje, az Ösvény elsöprő szimbolikája és a jól megrajzolt, érdekes szereplők miatt  könnyen elképzelhető, hogy legalább egy SF-díj jelöltjei közé bekerül majd. (De persze tévedhetek is.)

A könyvet még kéziratban olvastam, az utolsó szerkesztés előtt, de nem valószínű, hogy sokat változott azóta. Amikor majd 2014-ben megjelenik, érdemes lesz rá odafigyelni.

Monica Byrne honlapja

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon