Sci-fi és videoklip

Közzétette: gaines 2 hozzászólás

A nyolcvanas években az MTV berobbanásával hódító útjára indult egy új műfaj, a videoklipek műfaja. Az addig csak lemezről, rádióból hallgatott zenék beköltöztek a tévéképernyőre, hogy aztán az ezredfordulót követően még szélesebb rétegek számára váljanak elérhetővé a különböző videomegosztók segítségével. A dalok promóciója mellett a művészek hamar felismerték a klipekben rejlő vizuális lehetőségeket; ma már híres filmrendezők – David Finchertől Spike Jonze-ig, vagy akár itthon Antal Nimród – kezdték kliprendezőként pályafutásukat, felismervén, hogy a zenére komponált videókban kedvükre elereszthetik a fantáziájukat. A klipek gyors vágásai, stilizáltsága idővel a mozifilmek világát is átformálta, és generációk filmnézési szokásait befolyásolta.

Az elmúlt évtizedekben számos, tudományos fantasztikumhoz közel álló szám, album született – sőt, egyes zenei műfajok, mint például a space ambient, egyenesen a sci-fik, de legalábbis az űr atmoszféráját próbálják zeneileg leképezni -, és a science fiction videoklipek tárháza is elég bőségesnek mondható. Ezekből mutatok be néhányat egy szubjektív, és minden bizonnyal hiányos áttekintés keretében. [Szerkesztői megjegyzés: ezt a cikket több, mint két és fél éve két részben már olvashattátok, de mivel nagyon szeretjük, most egyben újraközöljük.]

Néhány szempont a válogatáshoz. Akad jó néhány olyan videoklip, amely bizonyos sci-fi helyszíneket, kliséket vesz háttérül, de inkább csak hangulati elemnek használja őket, magába a tematikába nem mászik bele jobban: bár kellemes dolog a súlytalanságban lebegő Kylie Minouge-ot, Jemet vagy Janet Jacksont nézni, vannak ennél érdekesebb zenei videók is, ezért ezeket meghagyom csupán említés szintjén. Szintén kimarad a válogatásból több előadó, akik stílusuk, szövegeik vagy albumaik révén köthetőek volnának témánkhoz (pl. Kraftwerk, Robert Rich & B. Lustmord: Stalker), de számaikhoz nem készült sci-fi videoklip.

1. Korai fecskék

Az angol királynő kedvenc rockbandája, a Queen az elsők között készített science fictionhöz kötődő klipeket. Azt hiszem, mindenkinek ugyanaz a videó fog elsőre eszébe jutni: a Radio Ga-Gát senkinek nem kell bemutatni. Már önmagában azért helyet követelne magának az összefoglalóban, mert emléket állít Fritz Lang Metropolisának (és egyben belekomponálja a film jeleneteibe az űrjárgányon utazó Queen tagjait), de ha ez nem elég, ott vannak még a futurisztikus/disztópikus tapsolós tömegjelenetek, valamint a gázmaszkban rádiót hallgató angol középosztálybeli család képsora.


Queen – Radio GaGa
Uploaded by stevanhogg. – Click for more funny videos.

Kevésbé ismert viszont az egy évvel korábbi, 1982-es Calling All Girls, amely hommage-t állít George Lucas klasszikusának, a THX-1138-nek, és egyben ki is parodizálja a filmet. A Queen tagjai utóbb erőteljes nemtetszésüket fejezték ki a klippel kapcsolatban, mondván, a dal üzenetének semmi köze „holmi kibaszott robotokhoz”.

2. Témák és variációk

A kilencvenes évektől a könnyűzene egyre szélesebb körben kezdte el alkalmazni a sci-fi eszköztárát: a klipekben megjelentek az idegenek, a robotok, disztópikus jövőképeket ábrázoltak, vagy éppen a világvégéről szóltak. A különböző motívumokat popzenészek, rockerek, elektronikus formációk és alternatív előadók egyaránt igénybe vették.

A videoklipek világába némi késéssel gyűrűzött be a cyberpunk irányzat: a sci-fi irodalomban már lecsengőben volt a forradalmi hullám – vagy legalábbis átadta a helyét a poszt-cyberpunknak –, amikor 1993-ban Billy Idol robbantott híres-hírhedt klipjével, a Shock to the Systemmel. Igazi zaklatott MTV-s klipről van szó, melyben az Idol alakította főhős villódzó neonfények, cyber-rendőrök és lángoló kukák közepette változik kiborggá, és áll egy lázadás élére. A stop motion technikával felvett, Stan Winston-féle speciális effektekkel megbolondított metamorfózis még ma is megállja a helyét.


Billy Idol – Shock To The System
Uploaded by EMI_Music. – Watch more music videos, in HD!

Hasonlóan ötvözi az MTV-látványvilágot a cyberpunk ismertetőjegyeivel a Front Line Assembly ’92-es Mindphasere, egy epileptikus kisfilm kiborgokkal, mechekkel és videojátékokra emlékeztető FPS-nézetekkel. Érdekes, hogy mindkét klip japán ötletből merít: Idol a Tetsuo – The Iron Man c. cyberpunk-horrorból vette az ötletét, míg az indusztriál csapat egy Gunhead című japán sci-fi jeleneteit vágta össze a zenekarral felvett snittekkel.

Ha sci-fi, akkor robotok. Lehet nem szeretni Björköt – bevallom, nekem sem tartozik a kedvenceim közé –, de a többszörös díjnyertes All is Full Of Love egy igazi gyöngyszem. A testi-lelki szerelmet megtapasztaló, Björk-arcú robotok akár egy elveszett Asimov-novellából is kiléphettek volna (a rossz nyelvek szerint az Én, a robot filmváltozatának modelljeit is innen lopták), a két robot és a gépkarok mozdulatai pedig Chris Cunningham steril rendezésében, tűéles, gyönyörű felvételein mesterséges, mégis művészi tánccá nemesednek.

A Chemical Brothersnek több látványos vizuális trippet is köszönhetünk; a Believe különösen erős darab. A bizarr kezdet ne ijesszen el senkit, a nyomasztó klip egy londoni gyári munkás fokozatos bekattanását beszéli el, aki azt hiszi, hogy egy groteszk, de félelmetes gyilkos robot üldözőbe vette. A főszereplő alakítása meggyőző, átragasztja a nézőre a paranoiát, a zene és a kép pedig tökéletesen összhangban van: a robot az elektronikus ritmusra lépked, és az ijesztgetéseket is a zenei váltásokra időzítik.

A poszt-apokaliptikus téma nem akaródzik kimenni a divatból, sőt, újabban ismét reneszánszát éli, és a videoklipek között is találunk az alzsánerbe sorolható darabokat. A The Postal Service We Will Become Silhouettes című száma eleinte inkább tűnik békés retróklipnek: az együtt zenélgető, biciklizős piknikre és naplementenézőbe induló boldog család életképei, a hetvenes éveket idéző hajviselet, fényképezés cselesen elandalítanak. A kihalt utcák és a gyümölcskonzervek még csak haloványan utalnak rá, a sötét dalszöveg viszont már egyértelművé teszi, hogy egy disztópikus jövőben járunk – ennek ellenére a klip végig pozitív életérzést sugároz.


Sigur Ros – Vaka
Uploaded by meurglyse. – Music videos, artist interviews, concerts and more.

Amilyen vidám a világvége a The Postal Service-nél, olyan gyomorbavágó és megrázó a Sigur Rós elképzelésében. Az Untitled #1 (Vaka) első fele szintén becsapós, kisfiúk és kislányok készülődnek nagy boldogan egy iskola tornatermi öltözőjében a hógolyózásra. A gyerekek azonban egy atomkatasztrófa utáni pusztaságba szaladnak ki, ahol gázálarcokban szórják egymásra a fekete pernyét, és kiégett roncsokon ugrálnak; a csodaszépen fényképezett, lassított képsorok a disszonáns, nyugtalanító dallamvilággal Floria Sigismundi rendezésében valódi katarzist okoznak – talán ez az egyik legjobban sikerült science fiction videoklip, amit láttam.

Végül ne feledkezzünk meg az ufókról sem; a repülő csészealjas klipek leggyakrabban az első kapcsolatfelvételt örökítik meg, amely persze hol békésen zajlik le, hol kő kövön nem marad utána.

A skót Travis melankolikus dala, a Side klasszikus ufóvárós klip, és realisztikus oldalról közelíti meg a témát: ufóészlelős home videók váltakoznak benne a padlásról hallgatózó, motorral köröket rajzoló lelkes kisvárosi fiatalok jeleneteivel – végül persze az idegenek így is csak a banda tagjait hajlandóak magukkal vinni. Ellenpéldának egy magyar videót hoznék fel, már csak azért is, mert olyan ritka nálunk a sci-fi klip, mint a fehér holló. Az Up! egészen mókás klipjéről, a 1999-es Napról van szó, ahol Hujber Ferenc, a magyar kiskatona az együttes segítségével az 50-es évekbeli B-filmek stílusában veszi fel a harcot a gonosz idegenekkel (még Antal Nimród is felbukkan benne).

Az elektronikus műfaj egyik populáris képviselője, Moby a másik oldalról meséli el az ufók érkezését. Az In This Worldhöz készült animációs videóban az aranyos kis űrlények hiába jeleznek apró táblácskáikkal, a közönyös emberek észre sem veszik őket – még Mobytól is csak egy integetésre futja. A lehangoló klipnek készült egy folytatása is, a Sunday (The Day Before My Birthday)ben az űrlények újabb próbát tesznek, ám ezúttal Hollywoodban landolnak, ahol sztárokként fogadják őket.

3. Tágabb keretek

Egyes sci-fi videoklipek túlnyúlnak az adott számok keretein, és egy-egy nagyobb projekt vagy összefüggő történet részeit alkotják. Nem kell messzebbre mennünk a Daft Punknál, akik legutóbb a Tron: Örökség zenéjét szerezték. A külső megjelenésében és koncertjein is SF-szereplőkre hajazó francia duó 2001-es Discovery című lemezéről több kislemezdalhoz is animációs videoklipet készített, amiben egy csillagközi popegyüttes elrablását és kalandjait követhettük nyomon. Később aztán kiderült, hogy ennél többről van szó: egy egész estés japán animéről, melynek minden fejezete az album egyik számát filmesítette meg párbeszédek nélkül, csupán a zenére hagyatkozva. Az Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystemet 2003-ban mutatták be.

A Nine Inch Nails még ennél is tovább ment 2007-es Year Zero c. concept albumával. Kicsit ki is lóg a sorból, mivel csak egy videoklip készült hozzá, és az is az album ismeretében, kontextusában válik igazán sci-fivé: a lemez dalszövegei ugyanis a 15 évvel későbbi Amerikába kalauzolnak el minket, egy orwelli, disztópikus világba. A Survivalism klipjében Nagy Testvér-módra monitorokon – rejtett kamerákkal – figyelhetjük meg egy lakóház mindennapjait, köztük egy együttes próbáját, aminek végül fegyveres kommandósok vetnek (véres) véget. A Year Zero köré egy alternatív valóságjátékot is szerveztek, és tervbe van véve, hogy egy HBO-sorozat formájában tovább él majd a történet.

A legfrissebb példával az Arcade Fire szolgál: új lemezükhöz, a The Suburbshöz leforgatnak egy rendes rövidfilmet. A rockegyüttes és Spike Jonze (aki tavaly is rendezett egy gyönyörű romantikus sci-fi rövidfilmet, az I’m Here-t, ezúton is ajánlom megtekintésre) közös produkciójában egy amerikai kertváros kallódó tinédzserei lesznek a főszereplők, akiknek gondtalan, céltalan mindennapjai pokollá változnak, amikor katonák lepik el az utcákat, és kezdik begyűjteni az embereket – ők pedig megpróbálják tovább élni életüket. Legalábbis erre lehet következtetni az album címadó dalának nosztalgikus, komor klipjéből, amit a rövidfilm jeleneteiből vágtak össze: nem tudjuk, miért érkeztek a katonák – vagy talán mindig is ott voltak? –, milyen katasztrófa váltotta ki ezt a csendes apokalipszist. A rövidfilmet a 2011-es berlini filmfesztiválon mutatják be teljes terjedelmében.

További információk:

  • A már így is hosszúra nyúlt áttekintésbe nem férhettek bele a sci-fit parodizáló videoklipek – ezek közül hadd említsem most csak a The Beastie Boystól a Ch-Check It Outot. A számnak már a szövege is tömve van sci-fi utalásokkal, a klipben pedig a három rapper a klasszikus Star Trek szereplőiként figurázza ki zseniálisan a sorozatot. Nem véletlen, hogy az új Star Trek filmben az ifjú Kirk is őket bömbölteti sportkocsijában, miközben az országúton száguldozik.
  • Szintén nem tudtam a főszövegbe beilleszteni Manabe Takajuki számát, a The TV Showt, aminek azonban annyira zseniális és sziporkázóan ötletes a mise-en-abyme/film a filmben megoldást a végletekig variáló klipje, hogy nem maradhat ki a cikkből.
  • Természetesen a kommentekben várjuk a további sci-fi videoklipes tippeket és linkeket, biztosan sok videót lehet még gyűjteni a témában.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: Uncategorized

Eddig 2 hozzászólás.

  1. acélpatkány szerint:

    Kedvenc sci-fis klippem:
    http://www.youtube.com/watch?v=gYKqrjq5IjU

  2. Pintér Bence szerint:

    Janelle Monáe-t hiányolom a listáról: http://www.youtube.com/watch?v=LHgbzNHVg0c

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon