A végzet asszonya motívum a noir stílus egyik legismertebbje. Az én értelmezésemben vonzó, még ha nem is feltétlenül fiatal,  többnyire férjezett és valamiért elérhetetlen hölgyet takar a kifejezés, akivel a kapcsolat veszedelmeket tartogathat az úriember számára. Shan felnőtteknek szóló, noir és misztikus elemekkel átszőtt regényében egy középszerű horroríró, Ed testközelből élheti át a femme fatale iránt érzett szerelem minden nyűgét és veszélyét, valamint azon is kénytelen lesz elgondolkodni, hogy létezik-e a hölgy egyáltalán vagy csak képzelődik.

A főhős csupán ihletet jött gyűjteni legújabb horrorregényéhez a titokzatos Londonba, ám egy partin megismerkedik a gyönyörű Deleenával, aki ráadásul rajong a műveiért. Az üzletasszony megmutatja neki a várost, és közben egymásba szeretnek. A hölgy azonban néha különösen viselkedik, szokatlan elfoglaltságát a munkájával indokolja. Nemsokára azonban kiderül, hogy házas, ráadásul a férj London egyik fontosabb alvilági vezéralakja, aki nagyon rosszul bánik a nővel. Edet az első sokk után maga alá gyűrik érzelmei, és a kapcsolat folytatásáért kardoskodik, a későbbiekben még az írást is elhanyagolja.

Shan azonban nem hazudtolja meg önmagát, és két helyen is csavar egyet a történeten. Az egyik ilyen, hogy Ed korántsem egy egyszerű hősszerelmes, sötét múltja van és sokkal veszedelmesebb férfi, mint amilyennek gondoltuk. A másik ilyen pedig az írótól nem meglepő módon a természetfeletti bevonása a történetbe. Ed ugyanis kísérteteket lát, akik évek óta vele vannak, és azért adta a fejét a horrorírásra, hogy kutatásai közben talán rájöhet arra, hogy megőrült vagy valóban létezik a természetfeletti. Ez utóbbi szál egészen elsikkad a könyv első felében és hajlamos voltam feleslegesnek tartani, mígnem bekövetkezett egy esemény, ami miatt az egész eddigi történet valóságtartalma megkérdőjeleződött. Innentől kezdve az író mesterien hagyja kétségek közt őrlődni olvasóit, hogy bizonyos dolgok valóban léteznek és túlmutatnak a józan észen, vagy a főszereplő valóban elmebeteg, esetleg teljesen racionális dolgok állnak a különös jelenségek mögött. Eddig hasonló egyensúlyozást csupán Megan Lindholm (más néven Robin Hobb) Wizard of the Pidgeons című művében olvastam, de Shan semmivel sem marad le mögötte.

A narratíva sajátossága, hogy egyes szám első személyben tudunk meg mindent, így Ed szemüvegén át ismerjük meg a világot, halljuk gondolatait.  Rajta kívül a könyv nem dolgozik sok szereplővel, ilyen például Ed barátja és rajongója Joe, vagy maga a végzet asszonya, akiről csak a könyv vége felé derül ki, mennyire sajátos koncepcióra alapozta az író, és mennyire komplex karakter.

A könyv végén volt két további, nagyobb csattanó. Az egyik, mely önmagában is elég megdöbbentő és zseniális húzás, melyre az elejtett jelekből sikerült rájönnöm, a másik hideg zuhanyként ért. Ha itt véget is ér a történet, teljesen elégedett lettem volna, de az epilógust kissé felesleges hatásvadászatnak éreztem, és én kihagytam volna.

A magyar fordítás jól sikerült. A borító ugyan kissé félrevezető, mivel én horrorra asszociálnék belőle, de még így is nagyságrendekkel jobb, mint az eredeti. Összességében az Árnyak asszonya egy érdekes és fordulatos, misztikus és noir elemekkel átszőtt regény. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit szokatlanabb krimire vagy szerelmi regényre vágyik.

Hasznos linkek:

Érdekességek:

  • Shan több műve is olvasható már magyarul. Az Árnyak asszonyához hasonlóan a Libri Kiadó adta ki a felnőtteknek szóló Város-trilógiát. A Móra Kiadó gondozásában jelent meg az ifjúsági horror kategóriába sorolható Vámpír-könyvek, és a Démonvilág sorozat, de ők adták ki az önálló műnek számító Vézna hóhért valamint a Kojaszant is.  
  • Az Árnyak asszonyát Shan fokozatosan írta meg, a munka így több mint 13 éven át tartott: 1999. április 5-én kezdte el írni, és a végső verziót 2012. május 29-én fejezte be.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon