Második alkalommal, 2013. március 20-án, szerda este hat órakor adták át a Trethon Judit műfordítói emlékgyűrűt a Magyar Írószövetség épületében, a Science-Fiction Irodalmi Szakosztály közreműködésével.

A gyűrűt Murányi Beatrix kapta, sok évtizedes műfordítói munkája elismeréseként. Neki köszönhetők Stanisław Lem műveinek magyar fordításai, de a szépirodalom számos lengyel alkotását is általa ismerhette meg a nagyközönség, így például Jerzy Andrzejewsky és Sławomir Mrożek regényeit, drámáit.

A Trethon Judit műfordítói emlékgyűrű ideája 2011-ben öltött testet, hogy a tudományos-fantasztikus, azaz science-fiction irodalom külföldi műveinek magyar nyelvű közvetítői méltatást, elismerést és további munkájukhoz buzdítást nyerhessenek. Először Juhász Viktor vehette át.

A díj alapítója a 2008-ban közúti baleset vétlen részeseként elhunyt Trethon Judit édesanyja, aki ily módon kíván emléket állítani leánya több évtizedes és kiterjedt, a science-fiction számos területén végzett munkájának.

***

Partneroldalunk, az LFG.HU ismételten novellapályázatot hirdet a már szokott feltételekkel. A pályázat mottója „Alkotói szabadság”, beküldési határidő 2013. május 15. Részletek itt olvashatók.

***

Letölthető az International Speculative Fiction első e-antológiája angol nyelven, több verzióban is. Az antológiában olyan íróktól olvashatunk novellát, mint Lavie Tidhar, Aliette de Bodard, Ken Liu. A kötetben rajtuk kívül ismerős lehet néhány román szerző, és nem utolsó sorban helyet kapott két szerkesztőségi tagunk, Lőrinczy Judit és Sümegi Attila egy-egy rövid írása is.

***

Fantasy témájú csoportos kiállítás nyílt Szegeden, az Art Tour Egyesület szervezésében, a Mikszáth Kálmán utcai Zero Art Caféban. A kiállítás 2013. május 11-ig tekinthető meg.

***

Miután a Veronica Mars című, kultstátusznak örvendő, de elkaszált tévésorozat most a Kickstarteren másfél nap alatt összeszedte a mozifilmhez szükséges kétmillió dollárt, természetesen azonnal felmerült, vajon a szintén geek közönségkedvenc Firefly megpróbálkozik-e ugyanezzel. A sorozat alkotója, Joss Whedon azonban sajnos lehűti a kedélyeket. A nemleges válasz okairól itt lehet olvasni.

***

Joe Abercrombiet már a Twitteren is lehet követni, @LordGrimdark néven.

***

Kijött a Trónok harca harmadik évadának új trailere.

***

Könyvmegjelenések:

Agave kiadó: Március 28-án – jövő csütörtökön – jelenik meg China Miéville Konzulváros című regénye. ami 2012-ben elnyerte a Locus-díjat, valamint jelölték a Hugo-, Nebula- és Arthur C. Clarke-díjakra is.

 Galaktika: Az alig két éve elhunyt Diana Wynne Jones, angol írónő elsősorban ifjúsági szerzőként ismert. Wynne Jones másik ifjúsági sorozatának, a Varázsvilágoknak az első része 2011-ben jelent meg a Metropolis Media Kiadó gondozásában Trónörökös címen, a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban. A héten pedig megjelent a második kötet, Merlin összeesküvés címmel.

***

Miért is nem akarhatja egyetlen néző sem, hogy a Trónok harca 10 évadot éljen meg?

***

10 dolog, amit megtudhatunk a Trónok harca sorozatról a harmadik évad premierje alkalmából készült videóból.

 
***
 
Elődök és követők, avagy A. J. Dalton Tolkien és Martin hatásáról ír legújabb regénye kapcsán, illetve hogy lehet-e vagy kell-e tenni ellenük.
 
 
***
 
Elindult és egy ideig még ingyen meghallgatható a Neverwhere legújabb feldolgozása a BBC oldalán.
 
***
 
 
***
 
Patrick Rothfuss írhat egy történetfonalat a készülő Torments: Tide of Numenera játékhoz, amennyiben a Kickstarteren összegyűlik ehhez a szükséges összeg.
 
***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon