Talán most már tendenciának tekinthetjük, hogy egyre több női szerzőnek jelenik meg a spekulatív fikció körébe sorolható írása hazánkban. Novellisták eddig is szép számmal akadtak – köztük nem egy nagyszerű műveket tett le az asztalra -, de idén több szerző is eljuttathatja (első) regényét az olvasókhoz. Lőrinczy Judit Ingókövek c. alkotását is várom, bár a szerző eddigi írásai kevésbé vágtak elevenemben, (K.) Varga Beáta (aka On Sai) Calderonjára nagyon kíváncsi voltam.

Címszereplőnk egy kvázi léhűtő „exnemes”, akinek még az öngyilkosság sem sikerül. Pedig nagyon bánatos felesége elvesztése miatt. Mivel azonban a lány rokonsága közli vele, hogy a temetés is pénzbe kerül, ezért inkább visszamegy az űrflottához, hogy megkeressen legalább a hamvasztásra valót. Meglepetésére azonban rögvest kapitánnyá nevezik ki, és mivel némi gógyi szorult hősünk fejébe, elkezdi foglalkoztatni, minek is köszönhető ez megkülönböztetett figyelem…

A regény, ahogyan azt szerzője maga is több alkalommal leírta, alapvetően ponyvának készült, egy igazi szórakoztató szösszenetnek, amiben minden megvan a sablonos űroperák kellékei közül: csodás űrhajók, lehengerlő, szemtelen és egyúttal zseniális kalandor főhős, belső összeesküvés, űrcsaták és humor. On Sai (muszáj ideszúrnom, de hideglelést kapok ettől az írói álnévtől, még akkor is, ha tudom, hogy ez annak köszönhető, hogy saját néven magyar szerző nehezen érvényesül a tematikában, nőként pedig még inkább – persze ennek okai esszéket tölthetnének meg) azonban ezt a keveréket megspékelte némi eredetiséggel is, hiszen a kliséket kicsit kifordítja, mindig akad egy olyan csavar, ami idézőjelbe teszi a történéseket, valamint maga a „Játék” és a rajta keresztül bemutatott kis lélektani kitekintő képes némi mélységet adni az eseményeknek.

Ezért azt mondom, talán nem a szerző hibája, hogy ez a mix nem hatott rám annyira. Ugyanis kétségtelenül élvezhető a keverék, néhol valóban szórakoztam humorán és az eseményeken, a gördülékeny cselekményvezetésen, az igényesen megformált szövegen. Jó volt olvasni egy valóban minőségi módon megszerkesztett regényt, olyan szöveget, amelyre valóban figyelmet fordított a kiadó. Azonban végig azt éreztem rajta, hogy ebben a sztoriban sokkal több lehetőség van.

Ezt az érzetet éppen azok az apróságok táplálták, amiket a szerző belevitt, amitől több lett a sztori egy egyszerű ponyvánál. A szereplők, különösen a főszereplő Calderon és a női főhős, Taina személyiségrajza jóval túlmutat a megszokottnál, motivációik, érzelmi hátterük pontosan kidolgozott, könnyű őket megkedvelni. Maga a „Játék”, a manipuláció művészete pedig érdekes ízt hoz a történetbe. Azonban valószínű, éppen ezen ötletek miatt volt bennem egy furcsa kettősség olvasás közben: mintha a szerző visszafogta volna magát, nem hagyta, hogy ezek a megoldások más, talán mélyebb vizek felé tereljék, ahová esetenként maga a sztori megkövetelte volna. Néha talán emiatt tűnt mesterkéltnek, megjátszottnak a regény.

Összességében egy ígéret maradt nekem a Calderon, mégpedig annak az ígérete, hogy a szerző novelláihoz méltó regényeket fogok olvasni a későbbiekben. Mert értem én, hogy csak egy habkönnyű művet akart alkotni az író, amit olyanok is elolvasnak, akik egyébként a tematikából származó művet csak ritkán vennének a kezükbe (az olvasói visszajelzések alapján ez a szándék meg is valósult). De én azért várom és remélem, mielőbb olvashatom Varga Bea következő regényét, amiben a szerző írói kvalitásai egy hozzá idomuló történetben szabadon kalandozhatnak.

Benkő Marianna (makitra)

A szerzőről:

Varga Beáta (1975), szerkesztő, sci-fi novellista, legtöbb írása a Galaktika magazinban jelent meg. Első regényét a Könyvmolyképző kiadó adta ki. Publikációs listája megtalálható a blogján. Aktív tagja a zsánerirodalomnak. A Delta műhely alapítótagja volt, az Avana egyesületben három évig koordinált, jelenleg az Aranymosás Irodalmi Magazin szerkesztője, pályázatokat zsűrizik, és a kiadó íróiskolájában tanít.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig 6 hozzászólás.

  1. Maggoth szerint:

    Hát, én meg a Calderon folytatását várom inkább, ha nem gond 😛

  2. fbdbh szerint:

    Legalább három okom van nem elolvasni ezt a könyvet: 1. írói álnév, 2. az alcím, 3. a felütés, ti. most tényleg szándékosan használja azt a szót, hogy ponyva, mint marketingeszköz? Szemben egy ok, hogy elolvassam: Bea általában hárombilliárdszor jobb író, mint a legtöbb álneves a „ponyvapiacon”.

    Nem tudom, azért rossz arány, de talán egyszer.

  3. onsai szerint:

    Makitra, köszi a kritikát! 🙂 Igen, visszafogtam magam, ezt jól érezted.

    Fbdbh, ezek előítéletek, pont olyanok, mint a másik rétegben, hogy „fúj, ez sci-fi, ezért nem olvasom el”. A könyv becsületes írástechnikai alapokon nyugszik, de a célja nem az sf getto, hanem a női olvasóréteg megszólítása, és a molyos véleményekből ítélve, ez sikerült. Remélem, később nyitottabbá válnak a komolyabb művek felé is. Apró lépések ezek.

    Szerintem a legpraktikusabb beleolvasni, és akkor nem nevek, borítók stb döntenek, hanem maga a szöveg. Ha meg Neked nem tetszik, attól még a barátnőnek, lánytesónak, édesanyának esetleg igen, és a bonbon mellé értelmes szülinapi ajándék lehet.
    konyvmolykepzo.hu/karacsony/reszlet/22calderon.pdf.

  4. hackett szerint:

    SF gettó?

  5. onsai szerint:

    Aha, gettó vagyunk. Kívülről nézve a hazai sf közösség érthetetlen és sznob, nem érteni a vitákat, a művek nyelve is rétegnyelv és sima olvasónak nehézkes.
    De speciel a szépirodalom még erősebb getto, szóval mindegy.

  6. anarion szerint:

    Nem hallottam erről a könyvről, de a borító és a könyv címe alapján elgondolkodtam rajta, hogy elolvasom, kicsit hasonló stílusra számítva, mint Goldenlane írásai.

    Aztán kicsit elbizonytalanított amit itt olvastam – a női olvasóréteg megszólítása -, és a megadott linken beleolvasva is az erősödött, hogy valóban inkább nőknek íródott. Úgyhogy biztos jó könyv, de azt hiszem, részemről kimarad.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon