A Fumax Kiadó egyike a YA irodalom piacára frissen belépő újoncoknak. Most ősszel három címet jelentettek meg a kategóriában, ezekből kettőt, a Partialst és az Menedéket keményvonalas, komor disztópiának sorolták be.

A Partials története szerint a Szakadás során a ParaGen vállalat által kifejlesztett szerves szuperkatonák, a Részlegesek, fellázadtak az emberiség ellen és az egész földkerekségen elterjesztették az RM vírust. Majdnem a teljes emberi faj kipusztult, a Részlegeseknek pedig nyoma veszett. Tizenegy évvel később, a valamikoriLong Islandterületén, csupán néhány ezer főt számláló, a vírusnak rezisztens csoport küszködik a túlélésért.  Lassú kipusztulással kénytelenek szembenézni, hiszen a gyógyíthatatlan RM nem tűnt el, megöli az összes csecsemőt a születésüket követően. A Szenátus elfogadtatta a Remény törvényt, és arra kötelezett minden tizennyolc év feletti nőt, hogy mielőbb teherbe essen (újra és újra), abban a reményben, hogy egyszer csak születik egy vírusnak ellenálló kisbaba.

A tizenhat éves Kira Walker egy “pestisbébi”, aki túl fiatal volt a Szakadás idején, hogy emlékezzen a régi időkre. Ő is összefércelt családban nőtt fel, ahol senki sem rokona a másiknak; orvosnak tanult, és gyakornokként kénytelen tehetetlenül végignézni, ahogy kisbabák halnak meg a karjai között. A hangulat feszült East Meadow-ban, nemcsak azért, mert a Remény törvény korhatárát tizenhatra akarják csökkenteni, hanem mert a Hang, a törvény eltörlését követelő lázadó csoport is egyre hevesebb támadásokat indít a város ellen. Amikor Kira fogadott testvére is teherbe esik, a lány elhatározza, hogy akár az élete árán is, de megmenti a születendő gyermeket.

Az indítójelenet nagyon erős: Kira egy névtelen baba halálát nézi végig, az anya dörömböl az üvegablakon, hogy legalább egyszer kezébe foghassa a halott csecsemőjét… A kezdés remek – később be is váltott – ígéret volt, mind a könyv jellegét, mind a durvaságát illetően.

Wells kitűnő a világteremtésben – erősebb az átlag YA felhozatalnál, de itt másként is működnek a hangsúlyok –, azonban néha már-már túlzásba esik például környezetleírásban, hiszen a filmekből vagy más művekből már jól ismert elvadult, omladozó nagyvárosi képet festi le. Zavart, hogy kevéssé épített a képzeletemre, egy újabb fojtóbab befutotta ház helyett mást akartam látni, mondjuk kicsit többet a szereplőkből. Wells nagy részletességgel fűzött technikai magyarázatokat a történetbe, akár orvosi, akár más tudományterületekről. Ez szintén kevéssé jellemző a kategória könyveire, és részben emiatt éreztem azt, hogy a Partials a felnőtt sci-fi kedvelő közönségnek is szórakoztató lehet.

Az információadagolás a legtöbb esetben párbeszédek formájában zajlik, ami egy idő után fárasztott, például amikor egy három hónapja előkészített tervet átbeszélt a két kitalálója. Véletlenekből is adódott bőven, fura mód valami mindig helyére tette az éppen hiányzó mozaikdarabkát. Wells remekül ráérzett a kételyeimre egy-egy logikátlanabb lépésnél, de amíg a szereplők szépen meggyőzték egymást vagy magukat azok ésszerűségéről, számomra továbbra is billegett a magyarázat.

A legbosszantóbb és egyben igen erős YA vonás a szokásos “kis tizenhat éves jobban tudja, mint az összes felnőtt” jelenség, mely a Partials-nek nagyon is sajátja. Ezt sajnáltam leginkább, Kira egyszerűen lekörözi a tapasztalt tudósokat, akik érzelmi okokra hivatkozva nem segítik őt az egyetlen eredménnyel kecsegtető vállalkozásban, mely az emberiséget megmenthetné, hanem inkább a nagy számok törvényére bízzák magukat. Egy akciófilm bontakozott ki, puskaropogással, robbantással, meneküléssel, ahol a főhős egy hajszállal mindig megússza, majd leporolja magát és tovább rohan, mélyebb lelki sérülések nélkül.

Dan Wells

Mindezek ellenére a könyv második fele kellemes felüdülés volt. Samm érkezésével lassan kibomlottak a titkok és a nagyobb motivációk, egy ponton pedig a világ is kitágult és beleláthattunk a nagy ellenség életébe is. A fordulatok szintén remek ütemmel kerültek elő, nagyon tetszett, hogy Wells meg tudott lepni a legváratlanabb pillanatokban. A vége felé a feszültség egyre fokozódott, a végjáték remekre sikeredett, a befejezés pedig igen érdekes folytatást vetít előre.

Összességében, míg a Partials magán hordozza azon vonásokat, melyek kiemelik az ifjúsági könyvek tengeréből, vannak benne zavaró YA egyszerűsítések is. Régóta vártam már arra a regényre, amit sci-fit kedvelő, young adult szkeptikusoknak ajánlhatok próbaképpen, és a Partials pontosan ez a könyv. A kategória rajongóinak pedig igazán friss olvasmányélmény lehet, ha megcsömörlöttek a romantikában, és nem félnek nyitni a sci-fi felé.

A Partials magyar kiadása nagyon igényes lett, a fordítással sem volt különösebb gondom egy-egy szó kivételével. (Vagy csak nekem volt furcsa például a baka szó folyamatos használata ebben a környezetben.) A kiadó trilógiaként jelölte a sorozatot, de Goodreads-en halvány nyoma sincs harmadik résznek, így vagy valami nagyon titkos dologról tudnak vagy tévednek. A második rész februárban jelenik meg az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó link:

A szerző oldala

A cikket Tóth Fanni írta.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: irodalom

Eddig egy hozzászólás érkezett.

  1. vladi szerint:

    Kedves Fanni,

    Nincs itt szó nagyon titkos dologról, a kötet jogtulajdonosától a Harper Collins-tól kaptuk azt az információt, hogy trilógia lesz. A Goodreads-en azért nem szerepel, mivel Wells vélhetőleg még el sem kezdte írni (nemrég készült el a második kötet megírásával, amelyen jelenleg az utómunkálatok folynak), így sem megjelenési időpontot, sem címet nem lehet tudni róla. Mi úgy gondoljuk, hogy a harmadik kötet nagy valószínűséggel 2014-ben jelenhet majd meg angol nyelvterületen és remélhetőleg magyarul is.

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon