Az MTT 2013-ban is megrendezi a Tolkien Nap névre keresztelt Rég Várt Ünnepélyt (Tolkien születésnapja; Long Expected party, valamint LEP). A rendezvény kapcsán szóba kerültek a tíz év alatt készült magyar rajongói filmek és színdarabok és előadások is.

Mint sok baráti társaságban, nálunk is – főleg, hogy A Gyűrűk Ura filmek körüli nagy felhajtás közepette alakultunk meg – hamar felmerült a nyilvános fórumon és haveri beszélgetésekben is, hogy forgassunk filmet. Nyilván, kézenfekvően tolkieni témából. Lelkesedésből nem volt hiány, de még az amatőr filmezéshez is kell rendező, aki összefogja a stábot, és ez jó ideig nem akadt. A másik dolog, ami nagyot tud dobni a szabadidős filmkészítésen, ha van egy alkalom, egy bemutató, amire készülni érdemes. Így esett, hogy 2006 végén verbuválódott egy csapat, és a 2007. januári Tolkien-születésnapra előálltak Earendil történetének filmes előzetesével és a hozzá tartozó werkfilmmel. Az MTT tagjai és szimpatizánsai által tető alá hozott kisfilm remek exportcikkünk is lett, készült hozzá angol feliratos verzió, és szerepelt a német RingConon is a Tolkien-társaságok rajongói filmjei között. A január 5-i rendezvényen tervezünk egy hasonló vetítést, külföldi Tolkien-rajongók adaptációiból.

Az egyik legnagyobb szabású és független filmként díjazott is volt a „rajongói” filmek közül a Born of Hope (A remény szülötte). Ilyen komolyabb forgatási háttérrel, kellékekkel készült a The Hunt for Gollum (Vadászat Gollamra).

Ezekből a filmekből is látszik, és talán belátható is – a Tolkien.hu fórumán is erre jutottunk –, hogy amatőr filmet inkább (A Gyűrűk Urához képest) mellékszálakból érdemes forgatni, illetve a tolkieni mitológiába, Középföldére helyezett saját történetből, mert ilyen nagyságrendben lehet tisztességes, szélesebb plénum előtt is vállalható mozgóképet csinálni Tolkien munkáiból, minimális vizuáliseffekt-háttérrel.

Mi aztán másmerre indultunk, és inkább a magunk szórakozására készült Earendil története, némi „belső poén” fűszerezéssel, de talán a minket nem ismerők is megmosolyogják, mindenesetre itt lehet próbát tenni vele:

Grátz Márk, aki végül összefogta a munkát, filmszakmabeli, így az ő hathatós munkájával vált lehetővé egyáltalán a forgatás, majd némi turbósítás az effektek terén, és egy pár évvel később meg is ismételte a zajos sikert a csapatával a fantasy körökben jól ismert, és az MTT berkeiben is nagy sikert aratott Harry Potter világ feldolgozásával.

Gyakran előkerült az internet oldalain A Gyűrűk Ura és a Harry Potter világának összehasonlítása, még gyakrabban tizenévesek „bandaháború” jellegű vetélkedéseként: melyik a jobb, melyik a menőbb? Igazából talán jól megférnek egymás mellett, Rowling is angol szerző, és bevallottan nagy Tolkien-rajongó. Olyan szempontból is lehet nézni, hogy a Professzor sikerrel járt, és az általa szeretett hazájának, Angliának újraalkotott – a történelem viharaiban elvesztett – mitológiája ilyen sikeres ifjúsági műnek adott hátteret, inspirációt. Az európai kultúrkinccsel való kapcsolat és a mesevilág jellegzetes kulcselemeinek alkalmazása mindkét műnél szándék volt, és a Jó és a Rossz örökérvényű küzdelme mellett az emberiség halálhoz való viszonyáról is egészen mélyen nyilatkoznak a sorok között. De hogy rögtön feloldjuk az intellektuális kalandozást egy kis nevetéssel, íme az MTT feldolgozása, a Fehér Harry Potter:

A Peter Jackson-féle adaptációkról, a 10 évvel ezelőtti A Gyűrűk Ura filmekről, és most A hobbitról általában jó az MTT-tagok és szimpatizánsok véleménye. Természetesen köztünk is akad, aki egyes részletek kimaradását vagy átírását elsiratta vagy elsiratja most, más részleteket pedig kifogásol a tolkieni mitológia összefüggéseinek, koherenciájának „szakmai” szempontjából, de szem előtt kell tartani, hogy ez egy szórakoztatóipari produkció, ahol sok pénzből a legszélesebb nézőközönség szimpátiáját (mozijegyét) kell megnyerni, ehhez pedig a betűhű megvalósítás nem a legjobb út, egész más működik a filmvásznon, mint könyvben. Elég csak megnézni a már-már szállóigévé vált kulcsmondatokat, hogy a könyvben illetve a filmekben a cselekmény mely pontján, és kitől hangzanak el, ezek bizony különböznek. A Király visszatér könyvbeli, külön cselekményszálakra bontott dramaturgiája talán nehézkes és nem reális egy XXI. századi mozivásznon, míg a könyvben remekül működik. Most A hobbit kapcsán többünknek volt az az érzése, hogy Jackson bizony túlzásokba esett, akár a akciók vezetését, akár a játékidőt nézve, de ahogy egy tagunk frappánsan megfogalmazta, végül is Bilbó maga meséli Frodónak a történetet, és Gandalf is megerősíti közben, hogy bizony minden jó történetre ráfér még egy kis szépítés, hát nézzük ezt el Bilbónak, hogy itt-ott túlzott egy kicsit a sztorimeséléskor. Már A Gyűrűk Uránál is felmerült az a furcsa kritikai szempont, hogy adott szereplők nem elég „tündések”, „törpösek”. Hát az talán nem meglepetés, hogy Jackson fejében nem ugyanaz lakik, mint más rajongókéban, ezt számon kérni lehet ugyan, de sok jogalapja nincs. Ahogy azt sem, hogy igazi tündék és törpök nem értek rá a forgatás idején, ezért kénytelenek voltak mindent emberekkel eljátszatni. Az új-zélandi tájak mindenkit levettek a lábáról, és a lények és a kulcsjelenetek többsége is egészen hozza a könyvek hangulatát. Szóval az összkép vegyes, de alapvetően elégedettség van, bele lehet feledkezni most A hobbit mesevilágába, ahol ezúttal a humort is bőkezűbben mérte a stáb, egyrészt mert a történet elbírta, másrészt talán azért, mert ellentétben a 10 évvel ezelőtti helyzettel, most bátrabban nyúlhattak az anyaghoz, ismerve A Gyűrűk Ura zajos sikerét és busás hasznát.

Amiben a mi társaságunk inkább jeleskedett, az a tánc és a színjátszás volt. Táncokból egy kis ízelítőnek: hogyan szippant be valakit a közösség az MTT-be? – ezt a jelenséget mutatja be a toborzótánc, a Regardez:

Ez pedig egy tábori zárótánc 2010-ből:

A színjátszás keretében az évek során számos történetet dolgoztunk fel, a Tolkien-születésnapi rendezvények, a nyári Művészetek Völgye, és a saját közösségi alkalmak adtak helyet a bemutatóknak. Továbbá talán minden táborban készültek kisebb színdarabok – eleinte rendszeres csapatfeladat volt egy ún. csapatdarab összehozása, amihez támpontul szolgált a csapat által a tábori keretjátékban játszott nép, nemzetség őstörténete, egy tetszőleges tolkieni história, de előfordult, hogy kalapból húztuk ki a színdarab kiindulópontját a hét főbűn, Grimm-mesék vagy épp műfajok, stílusok közül. Egy ilyen alkalom terméke lett a már fél évvel a tábor utáni farsangra készülő hobbit csapat táncos-zenés előadása, amit, mivel évek óta nyilvános amúgy is, itt is meg merünk osztani: Hobbits All Around Me:

Amióta kreatív alkotócsapatok is működnek a táborokban a közösségek mellett, azóta minden éven volt színjátszó rend vagy műhely, ahol kifejezetten színészi játékkal, technikával, dramaturgiával foglalkoztak a résztvevők. Amatőr társulat is alakult a kezdeti lelkes szárnypróbálgatásból, az MTT-től már azért függetlenedő, de a tagok kapcsán mégis kötődő színjátszó kör, Synithos néven, akik például Weöres Sándor Szkíták c. drámatöredékét, jelenetsorát is színpadra vitték. Rendszeres próbákkal és színészi képességfejlesztéssel működtek évekig. Humoros darabokban sosem volt hiány, több is készült, mint A Gyűrű Szövetségének móriai kalandját átdolgozó Nagy humoros előadás (NHE), ami a 2004-es Corvin mozis LEP-en került a közönség elé, aztán a Király a Helytartó ellen avagy Kis humoros előadás (KHE), A Gyűrűk Ura születésekor-írásakor, Tolkien oxfordi tanárként töltött időszakában játszódó Mória a padláson.

Nem kérdés: Hakapeszi Maki ideális Gollam lenne

Még Az ember tragédiájának is készült verstanilag és tartalmilag is egészen színvonalas átirata A tünde tragédiája címmel, ami a tolkieni teremtéstörténeten Morgoth által végigkalauzolt Feanor tipródását meséli el – ebből a darabból, illetve csak részleteiből hangjáték és bábjáték is készült, de az animációs feldolgozás, amire kiváló lehet, ez még várat magára.

Most pedig nagy bemutatóra készül a Társaság, ugyanis az egyik legrégebbi – már 10 évvel ezelőtt is megvoltak ötletcsírái ennek! – színpadi projektbe lehelt életet egy elszánt csapat: Túrin Turambar történetének egy hangsúlyos szakaszát vitték színre, és január 5-én, a Tolkien Napon a Corvin moziban lesz látható az esti műsor fő produkciójaként.

Igyunk a Professzorra!

A Tolkien Professzor születésnapja (január 3.) alkalmából szervezett  ünnepi rendezvényeinknek ismét nagy lökést adott, hogy a mozikba került egy újabb Tolkien ihlette alkotás. Talán nem is kell mondani, hogy A hobbitról van szó. Ezért hát nekiláttunk, és már nyáron elterveztük, hogy erre bizony tudatosan készülünk, készítettünk is egy útmutatást. Szó szót, majd tett tettet követett, és A hobbit filmbemutatótól kezdve minden hétvégén volt lehetőség elmerülni Tolkien világában, amire pedig a koronát a jövő szombaton, január 5-én megrendezett Tolkien Nap teszi fel. Itt számos program közül a kisgyermekektől az idősekig mindenki megtalálhatja a kedvére valót, amennyiben egy mozgalmas szombatra vágyik, netalántán érdekli Tolkien munkássága, vagy az MTT tevékenysége. Várunk szeretettel minden érdeklődőt és szkeptikust is, további, részletes információkat itt lehet olvasni a nagy eseményről.

Korábbi, kiemelkedő látogatottságú LEP-ekről pedig itt akad néhány videóklip:

Tolkien Születésnap – LEP 2003:

2004:

2005:

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon