Elkészült a legendás Fazekas-féle Star Wars képregények mindeddig hiányzó darabja A Jedi visszatér alapján. A kiadvány limitált, 500 példányban jelent meg a Magyar Star Wars Klub fanzinkülönszámaként, és a Lucasfilm szigorú feltételei szerint kereskedelmi forgalomba nem kerülhet, csak a klub rendezvényein árusítható. Ráadásul ez csak az első füzet, a befejezésre 2013-ig várni kell.

***

A Magyar Tolkien Társaság és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pályázatot hirdet diákok számára. „Az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja – a Társaság célkitűzéseivel összhangban –, hogy játékos és kreatív feladatokon keresztül az iskolás korosztály is megismerje J. R. R. Tolkien, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvészprofesszor, A Gyűrűk Ura című világhírű regény szerzőjének munkásságát.”

***

A Kirkus Reviews blogon a generációs csillaghajókról olvashatunk.

***

Mike Brotherton hard SF szerző arról elmélkedik, milyen lehetőségeket rejt sci-fi írók számára az exobolygók sorozatos felfedezése.

***

David Brin is a kortárs science fictionről ír, és felteszi a kérdést: a kortárs sci-fi gyáva lett, vagy ami még rosszabb, nosztalgikus?

***

Zsáner és mainstream viszonya, sokadik felvonás – és már érkezett is egy válasz.

***

Webes képregény készül Stephen King Little Green God of Agony című novellájából. Két oldal már olvasható is belőle ezen a helyen.

***

Miért érdemes találkozókra járniuk a zsáner szerelmeseinek?

***

Robert J. Sawyer termékeny író, már a huszonegyedik, Red Planet Blues című regénye megjelenésére készül Igaz, pár hónap még hátra van addig, de a borítóját már megtekinthetjük a szerző blogján. Ráadásként összeszedett öt mítoszt a sci-fi írókról, ami nem, hogy nem igaz, de néhány még vicces is.

***

Miért fontos az űrkutatás? Egy viszonylag rövid cikk a témában.

***

Akit érdekel a japán science fiction, most a korai történetéről olvashat az io9-on.

***

Közeledik a Ready Player One magyar megjelenése is, és most az Agaveboltban 35% kedvezménnyel, nagyon baráti áron előrendelhető 1937 HUF-ért a könyv (512 oldal!).

***

Környezettudatos sci-fi? Esszé az ökofikció előretöréséről.

***

Képzeld el, hogy a Mars évszázadok óta lakható, vagy hogy a vikingek telepítették be Amerikát. Izgalmas, mi? Tíz ötlet az alternatív történelem kedvelői számára.

***

Ha a Dolog-megfilmesítések nem lennének elég hitelesek, talán majd ez az lesz.

***

Hét olyan szereplő régebbi sci-fi vagy fantasy tévésorozatokból, akik ma már biztosan nem kerülhetnének képernyőre.

***

Szex az űrben: már az 50-es években is kedvelt tudományos kérdés volt.

***

Halloweeni szellemhatározó A-tól Z-ig.

***

Már rendelhető a 2013-as fantasy pin-up naptár. A képeket olyan szerzők inspirálták, mint Bradbury, Beagle, Robin Hobb vagy Neil Gaiman.

***

Interjú Margareth Atwooddal, az SF Signal podcastjében Adam Christopherrel beszélgettek, ezen a linken pedig egy adag WorldCon interjút hallgathattok meg többek között Elizabeth Handdel, Mary Robinette Kowallal vagy David Brinnel.

***

Jay Garmon, Jeff Patterson, Paul Weimer és Patrick Hester arról beszélget, milyen könyvekkel érdemes kezdenie azoknak, akik a hard SF-et akarják megismerni.

***

Hét olyan idegen a Doctor Who világából, akikről elfeledkeztek.

***

Eszerint a lista szerint ezek a legjobb sci-fi inspirálta rock albumok. Szerintetek is?

***

A filmek és sorozatok állandó szereplői a főbb karakterek segítői, ismertebb elnevezéssel a sidekickek. Itt a top 10 az SFX szerint.

***

King Kong, Godzilla, vagy a Dűne homokférgei? Melyek a legjobb óriásszörnyek a filmvásznon?

***

A horrorfilmek legnagyobb kliséi közé tartozik a lány aki felrohan az emeletre. De milyen klisés áldozatok léteznek még?

***

Sword & Laser interjú John Scalzival:

***

David Brin interjúban is megosztotta véleményét a kortárs sci-firől:

***

Végül szusi séfek harcolnak a hatalmas szörnyek ellen:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Eddig 10 hozzászólás.

  1. Sam_Reed szerint:

    „Eszerint a lista szerint ezek a legjobb sci-fi inspirálta rock albumok. Szerintetek is?”

    Nyilván nem 🙂 A Hawkwind hiánya a lista készítőinek alapvető tájékozatlanságát mutatja. At enyémet pedig az, hogy a felét se ismerem az általuk felsoroltaknak.

  2. adeptus szerint:

    Hű, Sam Reed, köaz, hogí felhívtad a figyelmem a linkre. Lehet vele vitázni, de nagyszerű lista.

    A Hawkwindről életemben nem hallottam, de egy rövid mintavétel alapján azt mondom, amit ismerek a cseh oldalról, mind magasan veri.

  3. adeptus szerint:

    Ja, hogy nem Czech, hanem Tech. A lényeg ugyanaz. 🙂

  4. Sam_Reed szerint:

    adeptus: engedd meg, hogy kételkedjek. Amúgy pedig egy rövid mintavétel mire jó egy több mint 40 éve működő zenekar estében? Semmire.

  5. adeptus szerint:

    Nyugodtan kételkedj. A tízből öt lemezt igen jól ismerek, köztük van az abszolút kedvencem is.

    Nyilván szubjektív a lista, de az is, hogy te pont a te kedvencedet szeretnéd látni rajta. Ők meg az ő kedvencüket. Ez nem tájékozatlanság, hanem ízlés kérdése.

    Azt a Youtube-os belehallgatás alapján meg tudom ítélni, milyen jellegű zenében utaznak. Nyilván ennek is megvan a maga tábora, én nem fogom gyarapítani.

  6. Sam_Reed szerint:

    adeptus: nyilván ízlés dolga, hogy tetszik-e. De ha sf és zene kapcsolatáról van szó, akkor nem az ízlésre hallgatsz, hanem a tényekre.

  7. Sam_Reed szerint:

    adeptus: igazad van, nem olvastam el alaposan a bevezetőjüket. Mivel szubjektív lista, semmi értelme másokat emlegetni.

  8. nefertiti szerint:

    Sziasztok, az Atwood interjú hol nézhető/hallgatható meg? Lemaradt a link. Köszi előre is!

  9. _acelpatkany_ szerint:

    Nefertiti: már javítottuk, bocsánat a kis malőrért!

  10. nefertiti szerint:

    acelpatkany: köszönöm szépen!

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon