Az Ad Astra november 16-án a budapesti Malom Kávézóban vendégül látja Lavie Tidhart, az Oszama friss BSFA-díjas szerzőjét. Részletek itt olvashatók.

***

A múlt heti Pécsi Star Trek Napról olvashattok élménybeszámolót egy vérbeli rajongótól.

***

A WSFA Small Press Awardot idén Tansy Rayner Roberts The Patrician című írása kapta.

***

Az Amazon elindította az eladásokon alapuló, óránként frissülő író-toplistáját.

***

Elindult az Europa SF honlap, ami az európai fantasztikum iránt érdeklődőknek, európaiaknak és másoknak kíván támpontot adni. Az oldal működésében magyar részről az SFmag közreműködik.

***

Érdekes cikk a szexualitás ábrázolásának megjelenéséről és fejlődéséről a fantasztikus művekben.

***

A vallás és a sci-fi viszonyáról már számos írás született, ebben a cikkben teológiai szemszögből igyekszik a szerző újat mutatni.

***

Cikkek íróknak: mennyire fontos a világépítés, kell-e térkép és hasonlók; mi a különbség a közönség és a piac között; tippek sci-fi szerzőknek arra, milyen alapötletből induljanak neki történeteiknek; 25 dolog, amit minden írónak tudnia kellene az SF konferenciákról és találkozókról; és végül, ha kész a könyv, mi is történik a szerkesztéskor?

***

Hugh Howley, a Wool szerzője a Chiconon olvasta fel The Walk Up Nameless Ridge című novelláját, ami most itt meghallgatható.

***

Eheti interjúcsokrunk:

A Lightspeed Magazine Nancy Kress írónővel közöl egy rövid interjút; ezen a linken Margaret Atwooddal beszélgettek; Peter F. Hamiltont pedig a Commonwealth-sorozat kapcsán kérdezték; Iain M. Banks pedig még mindig népszerű új regénye miatt (podcast).

***

A frissen megjelent Extreme Metaphores című, J. G. Ballard interjúit tartalmazó kötet kapcsán Toby Litt 2006-os interjújának rövid átiratát olvashatjuk.

***

Újfent előkerült a sci-fi kifulladásának és halálának örökzöld témája, ezúttal Paul Kincaid, a Clarke-díj adminisztrátora, Jonathan Strahan, Gary K. Wolfe, Paul McAuley és Alastair Reynolds fejtette ki külön-külön a véleményét a kérdésben.

***

A science fiction művek nem nélkülözik a filozófiai vetületet sem, erről beszélgettek ebben a podcastben.

***

A „sci-fi mint az oktatás segédeszköze” témában is pezseg az élet, pár érdekesség olvasható Emilie Lorditch cikkében.

***

A sárkányok minden „klasszikus fantasy” állandó szereplői, és számtalan formában léteznek. De vajon biológiai szempontból létezhetnének?

***

Földszerű bolygót fedeztek fel az Alpha Centauri rendszerében, ennek kapcsán az io9 összeszedett pár híres „centauri” bolygót.

***

Megszámlálhatatlan lovecrafti ihletésű történet létezik, de ebben a cikkben összegyűjtötték azt a 15-öt, amit feltétlenül érdemes elolvasni.

***

Íme az öt legszokatlanabb idegen összeesküvés-elmélet.

***

Neil Gaiman következő Doctor Who története a hetedik évad 12. epizódja lesz.

***

1977 február 26-án az ohioi Herald-Star közzétett néhány elképzelést a 2000-es évről, köztük 10-12 éves diákok írásait is. Most beleolvashatunk, milyennek is képzelték a jövőt a diákok – megmosolyogtató, elszomorító és tanulságos kis szösszenetek.

***

Új videóinterjú George R. R. Martinnal németül:

***

Jo Waltonnal Rose Fox készített interjút:

***

A Sword & Laser vendége Gail Carrigar, a Lélektelen sorozat írónője volt:

***

Timothy Zahn korai science fiction regényeiről beszél:

***

Egy amszterdami csapat nyílt forráskódú programokkal készítette el a Tears of Steel című kisfilmet az emberek és gépek jövőbeli harcáról:

***

Thaiföld 2050-ben implantokkal és virtuális valósággal. A hatperces rövidfilm olyan sikert aratott, hogy a Warner már érdeklődni is kezdett a True Skin készítői iránt:

***

Amennyiben hírt, sajtóközleményt, új könyvmegjelenést vagy érdekes linket szeretnél megosztani velünk a fantasztikum világából, küldj levelet az sfmaglink_@_gmail.com címre. Az egyszerűség érdekében kérjük, a beérkező ajánlók ne legyenek hosszabbak néhány mondatnál. Az SFmag fenntartja a jogot a beérkező anyagok szelektálására. Az ajánlások akkor kerülhetnek be az aktuális heti hírsalátába, ha az adott héten szerda éjfélig beérkeznek.

Hozzászólások

hozzászólás


[ további írásai]
Ha tetszett, kövesd a Facebook-on is!
Kategóriák: hírek

Szólj hozzá

Nem belépett felhasználók számára a hozzászólások kb percenként frissülnek.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.



Keresés az oldalon